Co zrobić, by pączki lub faworki były dłużej świeże? Oto kilka prostych trików

Weronika Tomaszewska
W Tłusty Czwartek wielu z nas z pewnością zaszalało z ilością zakupionych pączków lub faworków. Nie udało się zjeść wszystkich jednego dnia? Aby utrzymać ich puszystość i miękkość wystarczy zastosować kilka zasad. A jeśli już stały się czerstwe, warto wypróbować prosty trik, który pomoże przywrócić im świeżość.
Te triki pozwolą utrzymać świeżość pączków przez długi czas. Fot. pixabay.com/ Free-Photos
Nasze ulubione słodkości z Tłustego Czwartku, czyli pączki, faworki lub donuty często już na drugi dzień stają się czerstwe. Warto temu zapobiec, by przez kolejne dni móc cieszyć się pysznym smakiem tych wypieków.


Jak przechowywać pączki, by były długo świeże?


Ważne jest to, by smakołyków nie zostawiać bez przykrycia. Najlepiej od samego zakupu trzymać je w papierowej torebce lub w misce z przykryciem albo na osłoniętej paterze. Przed zjedzeniem można dodatkowo posypać je cukrem pudrem, by ulepszyć ich smak.
Czytaj także: Najłatwiejszy przepis na pączki z... serka homogenizowanego. Udają się (nie tylko) w Tłusty Czwartek
Kolejnym sposobem, równie skutecznym, jest przechowywanie pączków w lodówce. Pamiętaj, aby włożyć je w pojemnik lub owinąć folią, żeby nie przeszły zapachami innych produktów.


Najbardziej długotrwałym trikiem będzie zamrożenie pączków. Wielu z nas zastanawia się, czy można mrozić pączki? Tak, jednak tylko te z nadzieniem z marmolady, dżemu lub toffi. Natomiast te ze śmietaną lepiej nie wkładać do zamrażalki.

Jeśli jest już za późno na zastosowanie tych sprawdzonych metod i wypieki zdążyły już sczerstwieć, wtedy warto zastosować sprawdzony trik na przywrócenie im świeżości.

Powinna w tym pomóc wysoka temperatura. A mianowicie, czerstwego pączka wystarczy włożyć do mikrofalówki na 10 sekund. Dzięki temu nasz przysmak znów stanie się sprężysty.

Pamiętaj, by zaraz po podgrzaniu pączka zjeść go, bo efekt wznowienia puszystości nie utrzymuje się długo i po chwili może znów być suchy.

W podobny sposób świeżość pączkom można przywrócić w piekarniku. Wtedy nasze specjały cukiernicze pieczemy przez 15 minut w niskiej temperaturze i gotowe. Nie zapomnij wcześniej rozgrzać piekarnika.
Czytaj także: https://natemat.pl/zdrowie/300019,tlusty-czwartek-2020-anna-lewandowska-zdradza-przepis-na-zdrowe-paczki
Rada, które przyda się na kolejny Tłusty Czwartek: żeby wydłużyć czas elastyczności naszych wypieków, gdy przyrządzamy pączki z wszelkiego rodzaju przepisów, warto zmniejszyć w nich ilość jajek, które mogą powodować, że robią się one szybko twarde.

Ciekawostką jest to, że jeśli chcesz, by twoje pączki lub donuty były długo tak samo pyszne jak zaraz po usmażeniu, przykryj je lukrem, który tworzy dodatkową ochronę. To pomoże zatrzymać w nich wilgotność przez dłuższy czas.

Czytaj także: Ile kalorii ma jeden pączek? Wyjątkowy kalkulator internetowy niezbędny na Tłusty Czwartek 2021