W tym kraju w sklepach zabrakło sera feta. Wszystko przez przepis z TikToka

Monika Przybysz
Banalnie prosty przepis z platformy TikTok bije rekordy popularności. Do jego wykonania wystarczy zaledwie kilka składników i 35 minut. I być może to właśnie prostota jest sekretem słynnego #FetaPasta, znanego też pod kryptonimem #bakedfeta.
Makaron z serem feta pieczonym w piekarniku bije rekordy popularności fot. Instagram / deeascucina
Mody przychodzą i odchodzą. Także te kulinarne. I niech pierwszy rzuci kamieniem ten, kto podczas pierwszej fali pandemii nie usiłował upiec domowego chleba, albo chociaż chlebka bananowego.

Czytaj także: "Dlaczego nagle wszyscy robią chleb bananowy?". To szaleństwo dotarło też do Polski

Hitem ostatnich tygodni jest bez dwóch zdań makaron z sosem z zapiekanego sera feta i pomidorków koktajlowych. Sam przepis nie jest znowu taki nowy, bo po raz pierwszy opublikowała go już ponad dwa lata temu fińska blogerka kulinarna Jenni Häyrinen.

Popularności zaczął zyskiwać jednak dopiero na TikToku. Setki osób pokazywały, jak gotują popisowe, choć niewymagające żadnych szczególnych umiejętności danie, zachęcając do spróbowania kolejne osoby. Tym sposobem przepis na makaron z fetą obejrzało już ponad 350 mln osób na całym świecie. W Finlandii przez jakiś czas był olbrzymi problem z kupieniem sera feta - koronnego składnika #FetaPasta. Przepis zatacza coraz szersze kręgi i w Polsce. Efektami dzielą się użytkownicy grup poświęconych gotowaniu jak licząca niemal pół miliona osób "Co dziś na obiad?". Przepis wypróbowała i poleciła ostatnio nawet Magda z bloga Krytyka Kulinarna.


Choć przepis występuje już w co najmniej kilkunastu wariacjach, podstawa jest niezmienna. Do sporego żaroodpornego naczynia należy włożyć całą kostkę sera feta. Następnie otoczyć ją pomidorkami koktajlowymi (niektórzy kroją je na pół, inni dają w całości). Całość polewamy oliwą z oliwek i zapiekamy w 200 stopniach przez 35 minut, gotując jednocześnie ulubiony makaron.

W większości przepisów pojawia się suszone oregano i ząbki czosnku (pieczone w całości), a autorka przepisu Jenni Häyrinen użyła też płatków chilli. Internauci dodają niekiedy świeżą pietruszkę i liście bazylii już po upieczeniu fety.

Po wyjęciu naczynia żaroodpornego wystarczy wymieszać całość, która bez problemu zamienia się w sos i połączyć z makaronem.
Czytaj także: Ominęłam podatek cukrowy i zrobiłam colę w domu. Takiej ceny i smaku się nie spodziewałam