Jak zrobić puszyste knedle ze śliwkami? Ania Starmach zdradziła prosty i sprawdzony sposób
Knedle ze śliwkami czy truskawkami to u wielu z nas smaki dzieciństwa. Te posypane bułką tartą z masłem maja niepowtarzalny smak. Jednak jak je zrobić, by wyszły tak pyszne jak u mamy? Najlepszy sposób na knedle zdradziła znana kucharka Ania Starmach.
Czytaj także: Kruche ciasteczka w 20 minut z przepisu Ani Starmach. Zaskocz swoich dziadków pysznym wypiekiem
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 500 g śliwek węgierek
- 250 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- sól
- kwaśna śmietana
- cukier
- bułka tarta
Krok po kroku, jak zrobić knedle według Anny Starmach:
1. Ziemniaki umyj i gotuj w łupinkach.
2. Po ugotowaniu obierz i przepuść przez praskę.
3. Następnie zagnieć je z jajkami, mąką i szczyptą soli.
4. Z ciasta ulep wałeczki, a potem odrywaj po kawałku ciasta.
5. W takiego kawałka uformuj niewielkie placuszki. Na środku każdego z nich umieść śliwkę bez pestki i zlep dokładnie brzegi.
6. Knedle gotuj 2–3 minuty w osolonej wodzie (licząc od wypłynięcia na powierzchnię).
7. Podawaj ze śmietaną lub bułką tartą i cukrem.
Pomocne wskazówki przy robieniu knedli:
- jeśli ciasto będzie kleiło się do rąk warto dodać więcej mąki
- jednocześnie pamiętaj, by nie przesadzić z ilością mąki, bo to spowoduje, że knedle będą twarde
- do środka śliwki, przed zaklejeniem jej w cieście, warto wsypać trochę cukru i cynamonu