Jak zrobić puszyste knedle ze śliwkami? Ania Starmach zdradziła prosty i sprawdzony sposób

Weronika Tomaszewska-Michalak
Knedle ze śliwkami czy truskawkami to u wielu z nas smaki dzieciństwa. Te posypane bułką tartą z masłem maja niepowtarzalny smak. Jednak jak je zrobić, by wyszły tak pyszne jak u mamy? Najlepszy sposób na knedle zdradziła znana kucharka Ania Starmach.
Najlepszy sposób na knedle podała Ania Starmach. Fot. Instagram/@ania_starmach
Puszyste i delikatne w smaku takie powinny być najlepsze knedle. I tak małym nakładem pracy oraz niewielkim kosztem składników, można przygotować sycący słodki obiad lub deser.Anna Starmach podała swój prosty i sprawdzony sposób na knedle.
Czytaj także: Kruche ciasteczka w 20 minut z przepisu Ani Starmach. Zaskocz swoich dziadków pysznym wypiekiem

Składniki:

Krok po kroku, jak zrobić knedle według Anny Starmach:


1. Ziemniaki umyj i gotuj w łupinkach.
2. Po ugotowaniu obierz i przepuść przez praskę.
3. Następnie zagnieć je z jajkami, mąką i szczyptą soli.
4. Z ciasta ulep wałeczki, a potem odrywaj po kawałku ciasta.
5. W takiego kawałka uformuj niewielkie placuszki. Na środku każdego z nich umieść śliwkę bez pestki i zlep dokładnie brzegi.
6. Knedle gotuj 2–3 minuty w osolonej wodzie (licząc od wypłynięcia na powierzchnię).
7. Podawaj ze śmietaną lub bułką tartą i cukrem.


Pomocne wskazówki przy robieniu knedli:

Jak zrobić smaczną posypkę do knedli?

Bułkę tartą wsyp na suchą patelnię. Mieszając od czasu do czasu poczekaj aż lekko się zarumieni. Następnie dodaj masło, które po chwili powinno się roztopić na bułce. Potem wszystko dokładnie wymieszaj. Posypkę nałóż na knedle, polej śmietaną wymieszaną z cukrem. Na koniec posyp cynamonem i gotowe.
Czytaj także: Cytrynowa babka piaskowa. Proste i wilgotne ciasto wielkanocne [PRZEPIS]