Kiszonka, która leczy i odmładza! Jak zrobić oryginalne kimchi w domu?
Oryginalna, koreańska kiszonka, w której zakochał się cały świat. Nie dość, że kimchi jest zwyczajnie przepyszne, to ma w sobie moc prozdrowotnych właściwości. Idealne dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy, ale też dla tych, który dbają o zdrowe jelita i chcą być długo młodzi i pełni sił. Sprawdź, jak zrobić je łatwo w domu!
- Koreańska kiszonka jest jednym z najzdrowszych dań na świecie. W procesie kiszenia powstają bakterie z rodzaju Lactobacillus, które należą do grupy pałeczek kwasu mlekowego.
- Kimchi to źródło błonnika pokarmowego i naturalny probiotyk, który jak żaden inny wspomaga odporność, trawienie i przyczynia się do zdrowej pracy jelit.
- Kimchi jest doskonałe na odchudzanie. Jest produktem nisko kalorycznym. W 100 g ma zaledwie ok. 25 kcal.
- Badania z 2018 roku wykazały, że biologiczne związki wytworzone w procesie kiszenia kimchi stymulują funkcje odpornościowe, redukują prooksydanty i wolne rodniki, zapobiegają niektórym nowotworom, chorobom układu krążenia, zespołowi metabolicznemu, ale przede wszystkim spowalniają proces starzenia się.
W Polsce od setek lat uwielbiamy kiszone ogórki czy białą kapustę. Kisimy i konsumujemy je namiętnie tak, jak Koreańczycy kiszoną kapustę pekińską. Dla nich to pozycja obowiązkowa w diecie nawet u maluchów w wieku przedszkolnym. Opcji jest masa, bo podobno istnieje aż 180 wariantów kimchi.
Kiszonka, która leczy i odmładza! Jak zrobić tradycyjne kimchi w domu?•Fot. pixabay.com
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Składniki na 2 duże słoiki (2-litrowe)
- 2 kapusty pekińskie
- 4 litry letniej wody do namoczenia kapusty
- 40 g soli
- średnie, słodkie jabłko np. Ligol
- 2 duże marchewki
- 1 duży pęczek szczypiorku
- 2 łyżki pasty paprykowej Gochujang
- 25 g obranego imbiru
- 1 mały korzeń kurkumy
- 6 ząbków czosnku
- 100 ml sosu rybnego
- 1 papryczka chilli
- 1 łyżka octu
- 30 g mąki ryżowej (1 łyżka stołowa)
- 30 g brązowego cukru
- 500 ml wody do przygotowania pasty
1. Przygotowanie kapusty: posiekaj dwie kapusty, a następnie wrzuć je do jednej dużej lub dwóch misek. Zagrzej 2 litry wody, dodaj sól i wymieszaj. Jak woda lekko ostygnie, zalej solanką kapustę. Jak będzie potrzeba dolej zimnej wody, żeby przykrywała mniej więcej całą kapustę. Kapustę w solance zostaw na 2 godziny, aby zmiękła. Po tym czasie wypłucz sól z kapusty na sitku zimną wodą, a potem starannie ją odsącz.
2. Szczypiorek posiekaj grubo. Umyj i obierz dwie marchewki. Następnie zetrzyj ją obieraczką w paseczki albo pokrój w drobne słupki. Posiekane warzywa dodaj do miski z wymoczoną kapustą pekińską.
3. Przygotowanie pasty: Do miksera wrzuć obrany czosnek, kurkumę (używaj rękawiczek do obrania, bo barwi), imbir, jabłko, sos rybny, papryczkę chili, jabłko, ocet i pastę paprykową. Zmiksuj na papkę. Zagotuj 500ml wody w garnku, wsyp mąkę ryżową z cukrem. Mieszaj na małym ogniu aż zgęstnieje. Gdy lekko ostygnie, dodaj zmiksowane przyprawy i przemieszaj pastę.
4. Załóż rękawiczki, bo pasta jest mocno barwiąca i ostra. Wymieszaj gotową pastę z kapustą pekińską, marchewką i szczypiorkiem w misce. Przełóż kapustę do słoików, zostawiając trochę miejsca - przy fermentacji poziom soków się podnosi, bo wytwarza się gaz. Odstaw słoik w temperaturze pokojowej na 2 dni dni, aby sfermentowała. Po tym czasie włóż słoiki do lodówki. Kimchi można przechowywać w lodówce nawet 2/3 miesiące.
Czytaj także:
- Zabij wirusy i bakterie. 5 szotów na odporność i walkę z infekcjami
- Doprowadzą cię do owocowej ekstazy i wzmocnią odporność. 6 łatwych przepisów na kiszone owoce
- Pikantne, kolorowe i przesmaczne. Jak zrobić prawdziwe zielone curry w kwadrans?