Jak szybko wyhodować rzeżuchę? Ten patent może cię zaskoczyć
Najczęściej rzeżuchę siejemy przed świętami wielkanocnymi. To ciekawy i bardzo zdrowy dodatek do wielu posiłków. Jej wyrazisty smak ma swoich zwolenników. Zatem jak w szybki i łatwy sposób wyhodować kiełki rzodkiewki?
Charakterystyczny smak rzeżuchy jest nieco pikantny. Hodowanie jej z okazji Świąt Wielkanocnych w niektórych polskich domach stało się już tradycją. Jednak to nie tylko smaczna przekąska, ale także prawdziwa bomba witaminowa.
Jakie witaminy i mikroelementy zawiera rzeżucha?
- C
- A
- K
- B1
- PP
- żelazo
- magnez
- jod
Zakup jednej torebeczki rzeżuchy to koszt zaledwie kilkudziesięciu groszy. Najlepiej od razu zaopatrzyć się w kilka sztuk, tak by potem móc tylko dosypać ziarna i cieszyć się ciągle świeżymi kiełkami. Na rynku można kupić także większe opakowania nasion, wtedy takie kosztują nieco drożej, jednak to nadal koszt kilku złotych za opakowanie.Jak w prosty i szybki sposób wyhodować rzeżuchę?
Skuteczny patent na to jak szybko wyhodować rzeżuchę tkwi w letniej wodzie. Taką lekko ciepłą, jednak nie gorącą cieczą zalewamy nasze nasiona, które wcześniej wsypaliśmy do pojemniczka i zostawiamy je na godzinę. To pozwoli im później szybciej skiełkować.
Następnie przygotowujemy płaskie naczynie z rantem ( najlepiej do 3 cm wysokości). Może to być miska, podstawka pod doniczkę czy nawet foremka na babeczkę. Dno takiego pojemnika wykładamy watą, ligniną, ręcznikami papierowymi lub ziemią.
Kolejno nasączone wodą, lekko rozmoknięte nasiona (mogą być otoczone żelową mazią) wykładamy równomiernie na dno pojemnika.
Jakie jeszcze kiełki warto hodować?
- kiełki słonecznika mają nieco orzechowy smak. Są bogate w cynk i żelazo. Idealnie sprawdzą się do sałatek i surówek
- kiełki grochu są słodkie, dlatego można dodać je do deserów czy koktajli. Wzmocnią osłabiony organizm
- kiełki owsa i pszenicy charakteryzują się nieco słodkim posmakiem. Doskonale sprawdzą się do kanapek, sałatek czy twarogów
- kiełki soi wyróżnia je chrupkość i łagodność. Bogate w witaminy z grupy B i żelazo. Można je jeść na surowo, ale dobrze smakują też ugotowane na parze
- kiełki soczewicy są delikatne w smaku. W ich składzie znajdziemy duże ilości witaminy E, C, ale też miedzi, fosforu czy kwasu foliowego
Czytaj także: Bajecznie różowa sałatka śledziowa z burakiem. Idealna na wielkanocny stół i nie tylko