Hit sezonu na rabarbar — wegański przepis na obłędnie smaczne ciasto... bez jaj
Rabarbar jest niskokaloryczny (100 g to tylko 16 kcal) i ma niski indeks glikemiczny, ale jego kwaskowaty i dosyć cierpki smak sprawia, że zwykle się go słodzi. Jak sprawić, by przyrządzone z niego desery były nie tylko smaczne, ale i zdrowe? Oto prosty sposób na zrobienie ciasta z kruszonką, którym mogą zajadać się nawet najbardziej wymagający smakosze — weganie niejedzący jajek.
- Rabarbar — właściwości odżywcze, walory zdrowotne i historia.
- Komu odradza się jedzenie rabarbaru, a kto powinien po niego sięgać?
- Jak zrobić ciasto z rabarbarem i kruszonką bez używania jajek i nabiału?
Rabarbar (czyli rzewień, choć ta nazwa używana jest zdecydowanie rzadziej) ma działanie przeciwzapalne i może wspomagać funkcjonowanie m.in. naszego układu krążenia, ale ze względu na to, że zawiera kwas szczawiowy, jego przygotowanie wymaga odpowiedniej obróbki (po ugotowaniu w wodzie zawiera o połowę mniej szczawianów niż surowy).
Choć w Europie znany był już od XVI wieku, to w Polsce pojawił się dużo później, około XIX stulecia. Większość krajów uznaje, że rabarbar jest warzywem, ale np. w USA uważa się go za owoc.
Mimo że zawiera sporo antyoksydantów i cennych składników (m.in. wit. A, E i C, a także potas, błonnik, kwas foliowy, magnez, żelazo czy sód), to odradza się jedzenie go osobom cierpiącym m.in. na kamicę nerkową.
W nadmiernych ilościach może mieć działanie przeczyszczające. Uważać na niego powinny także kobiety w ciąży lub karmiące piersią, ale zatrucia rabarbarem nie zdarzają się zbyt często i zwykle nie są poważne.
Sezon na rabarbar trwa tylko od końca wiosny do początku lata, więc warto wykorzystać go na to, by zajadać się tą niezwykłą rośliną.•Fot. Pixaby.com/Public Domain
Oto najprostszy przepis, który mogą wypróbować także osoby na diecie wegańskiej (nie wymaga dodawania jajek ani nabiału).
Przepis na wegańskie ciasto z rabarbarem i kruszonką bez jajek
- mąka — 2 szklanki
- rabarbar — 1 pęczek dokładnie wymyty (niektórzy obierają go ze skórki, jeśli jest zbyt twardy)
- proszek do pieczenie — 1 łyżeczka
- brązowy cukier — 1/4 szklanki (można zastąpić ksylitolem albo erytrytolem)
- cukier wanilinowy — 1 łyżka
- mleko roślinne — pół szklanki (można zastąpić wodą)
- olej roślinny — 1/3 szklanki np. oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- szczypta cynamonu do smaku
Czytaj także: Erytrytol – zdrowy zamiennik cukru. Ma słodki smak, zero kalorii i... nie niszczy zębów
Składniki na kruszonkę:
- mąka — 6 łyżek
- cukier brązowy — około 5 łyżek (ewentualnie ksylitol lub erytrytol)
- cukier wanilinowy do smaku
- olej — 4 łyżki
- szczypta cynamonu do smaku
Wszystkie suche składniki dokładnie ze sobą mieszamy, dodajemy olej, mleko roślinne i zaczynamy starannie zagniatać, a następnie należy przełożyć je na chwilę do lodówki, by nieco zgęstniało.
Kroimy rabarbar na drobne cząstki i przekładamy do osobnego garnka, a potem zasypujemy go cukrem i ewentualnie dolewamy trochę wody, a potem zaczynamy gotować na małym ogniu przez około 5 minut, by stał się miękki i wypuścił sok (jeśli jest go za dużo, należy go odsączyć, by ciasto, do którego dodamy podgotowany rabarbar miało odpowiednią konsystencję).
Jeśli nie chcemy gotować rabarbaru, możemy także tylko pokroić go na kawałki i użyć w surowej postaci (potem się upiecze).
Młody rabarbar zwykle jest na tyle delikatny, że nie trzeba go obierać. Jeśli zaś mamy do czynienia z nieco twardszym okazem, warto obrać go z zewnętrznej warstwy.•Fot. Olga Kazakova / 123 RF
Na okrągłą blaszkę wysmarowaną olejem (o średnicy ok. 25 cm) przekładamy schłodzone ciasto wyjęte z lodówki i wypełniamy nim także boki tortownicy, potem rozprowadzamy na nim rabarbar i posypujemy obficie kruszonką.
Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury około 190 stopni Celsjusza i pieczemy przez 40-45 minut aż jego brzegi staną się nieco zarumienione. Po wystudzeniu kawałek smakowitego deseru idealnie sprawdzi się z filiżanką aromatycznej kawy lub herbaty. Smacznego!
Czytaj także: Jak ugotować idealne szparagi z sosem holenderskim? Klasyczny przepis na afrodyzjak znany od wieków