Jak odtworzyć lody Ekipy w domu? Oto sprawdzony i szybki sposób [PRZEPIS]

Weronika Tomaszewska
Lody reklamowane przez Ekipę Friza od kilku tygodni robią prawdziwą furorę. W sieci krążą nagrania, na których klienci sklepów przepychają się przy zamrażarkach, aby zdobyć choć jedną sztukę. Dla tych którzy chcieliby zrobić swój domowy deser inspirowany lodami Ekipy, przedstawiamy sprawdzony przepis.
Jak zrobić pyszne lody sorbetowe? fot. pexels.com / bawełniany
Friz, a właściwie jego cała Ekipa podjęła niedawno współpracę z firmą Koral, której owocem są lody. Trafiły one do wybranych sklepów w całym kraju i od razu zyskały ogromne zainteresowanie wśród klientów.
Te rozchwytywane letnie przysmaki to nic innego jak sorbety w polewie ze strzelającym cukrem. Jak się okazuje, próba ich odtworzenia w domowym zaciszu wcale nie jest trudna. Jak zrobić podobny deser? Do tego potrzebujemy zaledwie kilku składników.

Składniki na deser inspirowany lodami Ekipy:


Przygotowanie polewy:


1. Tabliczkę białej czekolady połam na małe kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej.
2. Kiedy czekolada będzie miała płynną formę, dodaj do niej odrobinę czerwonego barwnika i dokładnie wymieszaj.
3. Odstaw czekoladę na kilka minut, aby wystygła.

Przygotowanie lodów - wersja z truskawkami


1. Mrożone truskawki zblenduj.
2. Do garna wlej sok z cytryny, dwie łyżki wody oraz pół szklanki cukru. Wszystko razem podgrzewaj przez kilka minut. Potem pozostaw do wystudzenia.
3. Następnie do zblendowanych truskawek dodaj przestudzoną mieszankę cukru, soku z cytryny i wody. Całość wymieszaj, przelej do kubeczków na lody i zmroź w zamrażarce.
4. Tak przygotowane lody polej lub zamocz w polewie z czekolady.
5. Na koniec posyp je strzelającą oranżadą w proszku i odstaw do zamrażarki na około godzinę. I gotowe.


Lody Ekipy są gigantycznym hitem wśród Polaków, a każda nowa partia produktu w sklepach rozchodzi się w oka mgnieniu. Dla tych, którzy nie mają ochoty na "bitwy" w dyskontach, idealnym rozwiązaniem będzie właśnie ten sprawdzony sposób na pyszny deser lodowy.
Czytaj także: Przejrzałem wpisy "dziadersów" o lodach Ekipy. Oto dlaczego nie rozumiem ich hejtu