Jak szybko oczyścić kurki, a potem przygotować z nich pyszne i aromatyczne danie? Oto prosty sposób

Diana Wawrzusiszyn
Sezon na kurki trwa w najlepsze. Te pyszne grzyby są świetne w zupach czy smażone. Jednak zanim przygotujemy danie z kurkami, należy starannie je oczyścić. Podpowiadamy prosty i szybki sposób.
Jak szybko oczyścić kurki? Fot. 123rf.com/ julijadm
Smażone kurki w maśle z dodatkiem czosnku i pietruszki to bardzo szybkie i aromatyczne danie, które zaspokoi każde podniebienie. Jednak zanim trafią na patelnię należy je dokładnie umyć i osuszyć.

Jak umyć kurki?

Przede wszystkim należy pamiętać, aby kurki nie leżały zbyt długo w koszyku lub opakowaniu. Należy je dokładnie oczyścić. Jest na to jeden bardzo prosty sposób:


Czynność tę można powtórzyć, aby mieć pewność, że kurki zostały dokładnie umyte.
Czytaj także: Najlepszy przepis na danie z bobu. Pyszna zapiekanka z dodatkiem ziemniaków[PRZEPIS]


Jak smażyć kurki?

Umyte kurki są gotowe do dalszej obróbki. Klasyczną formą przygotowywania kurek jest smażenie ich na maśle.

Oczyszczone i suche kurki można pokroić w mniejsze kawałki albo wykorzystać całe grzyby. Do przyrządzenia tej prostej potrawy wystarczy do kurek dodać:

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło, a następnie jedną lub dwie szklanki kurek.
Gorąca patelnia sprawi, że grzyby nie puszczą zbyt dużo soku i nie będą się dusić w sosie własnym. Dodaj ząbek czosnku pokrojony w plasterki, dopraw solą i pieprzem.

Kurki smaż ok. 10 minut na średnim ogniu. W momencie, kiedy już ładnie się przyrumienią można przykryć patelnię i przez dwie-trzy minuty smażyć grzyby pod przykryciem, a następnie jeszcze dwie, trzy minuty przed samym końcem, znowu bez przykrycia.

Do gotowych kurek dodaj posiekaną natkę pietruszki i jeszcze kilkanaście sekund smaż, dynamicznie mieszając.
Czytaj także: Szok i niedowierzanie, bo w lasach pojawiły się kurki. "Ludzie w marcu będą wychodzić z koszykami"

Jak mrozić kurki?


Osuszone grzyby można pozostawić do późniejszego przygotowania. Można je przez kilka dni przechowywać w lodówce. Ważne jest, aby umieścić je szerokim w pojemniku na żywność, koniecznie bez przykrycia.

Kurki można też mrozić, ale trzeba zachować kilka zasad, aby nie były one gorzkie. Jednym ze sposobów jest blanszowanie we wrzątku. Wystarczy zagotować wodę i dodać do niej sól lub cukier, co zapewni im jędrność. Grzyby najlepiej włożyć do durszlaka lub siatki do smażenia frytek – napełnij je kurkami i włóż na chwilę do gorącej wody. Wystarczą trzy minuty. Ważne, aby kurek nie ugotować, a jedynie sparzyć. Po wyjęciu przepłucz kurki zimną wodą i poczekaj aż podeschną.

Zamrozić można też podsmażone kurki na pa suchej, nieprzywierającej patelni bez tłuszczu. Przysmażanie powinno trwać około 10 minut, a po tym czasie należy zdjąć patelnię z ognia i przestudzić grzyby, odczekać aż się ostudzą i włożyć do zamrażalki.

Kiedy znajdziemy kurki w lesie?

Leśny sezon na kurki trwa zwykle od czerwca do października. Ich porost zależy od pogody. Kurki rosną zwykle w lasach iglastych, na piaszczystym terenie, mogą być też ukryte pod mchem lub pod stertą opadłych liści. Kurki żyją w symbiozie ze świerkiem, sosną, bukiem, grabem i dębem, dlatego w pobliżu tych drzew należy ich poszukiwać. Kurki najczęściej rosną w większych skupiskach.

Kurki – wartości odżywcze

Doskonały smak to nie wszystko czego możemy spodziewać się po kurkach. Zawierają one także dużo witamin i składników odżywczych. W 90 proc. kurki składają się z wody, dzięki czemu nie mają dużo kalorii. Kurki są bogate w witaminy B i D, a także żelazo, cynk, miedź i potas. Zawierają również dużo błonnika. Mają jednak wysoki indeks glikemiczny, na co powinny zwracać osoby chorujące na cukrzycę.

Posłuchaj "naTemat codziennie". Skrót dnia w mniej niż 5 minut