Jak szybko oczyścić kurki, a potem przygotować z nich pyszne i aromatyczne danie? Oto prosty sposób
Sezon na kurki trwa w najlepsze. Te pyszne grzyby są świetne w zupach czy smażone. Jednak zanim przygotujemy danie z kurkami, należy starannie je oczyścić. Podpowiadamy prosty i szybki sposób.
Jak umyć kurki?
Przede wszystkim należy pamiętać, aby kurki nie leżały zbyt długo w koszyku lub opakowaniu. Należy je dokładnie oczyścić. Jest na to jeden bardzo prosty sposób:
- Włóż kurki do dużej miski.
- Posyp je solą i zalej gorącą wodą.
- Delikatnie poruszaj kurki łyżką, dzięki temu opadnie zgromadzony na nich piasek.
- Wyłów grzyby łyżką cedzakową.
Czynność tę można powtórzyć, aby mieć pewność, że kurki zostały dokładnie umyte.
Jak smażyć kurki?
Umyte kurki są gotowe do dalszej obróbki. Klasyczną formą przygotowywania kurek jest smażenie ich na maśle. Oczyszczone i suche kurki można pokroić w mniejsze kawałki albo wykorzystać całe grzyby. Do przyrządzenia tej prostej potrawy wystarczy do kurek dodać:
- Masło – jedna/dwie łyżki
- Ząbek czosnku
- Natkę pietruszki
- Sól i pieprz do smaku
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło, a następnie jedną lub dwie szklanki kurek.
Gorąca patelnia sprawi, że grzyby nie puszczą zbyt dużo soku i nie będą się dusić w sosie własnym. Dodaj ząbek czosnku pokrojony w plasterki, dopraw solą i pieprzem.
Kurki smaż ok. 10 minut na średnim ogniu. W momencie, kiedy już ładnie się przyrumienią można przykryć patelnię i przez dwie-trzy minuty smażyć grzyby pod przykryciem, a następnie jeszcze dwie, trzy minuty przed samym końcem, znowu bez przykrycia.
Do gotowych kurek dodaj posiekaną natkę pietruszki i jeszcze kilkanaście sekund smaż, dynamicznie mieszając.
Czytaj także: Szok i niedowierzanie, bo w lasach pojawiły się kurki. "Ludzie w marcu będą wychodzić z koszykami"
Jak mrozić kurki?
Osuszone grzyby można pozostawić do późniejszego przygotowania. Można je przez kilka dni przechowywać w lodówce. Ważne jest, aby umieścić je szerokim w pojemniku na żywność, koniecznie bez przykrycia.
Kurki można też mrozić, ale trzeba zachować kilka zasad, aby nie były one gorzkie. Jednym ze sposobów jest blanszowanie we wrzątku. Wystarczy zagotować wodę i dodać do niej sól lub cukier, co zapewni im jędrność. Grzyby najlepiej włożyć do durszlaka lub siatki do smażenia frytek – napełnij je kurkami i włóż na chwilę do gorącej wody. Wystarczą trzy minuty. Ważne, aby kurek nie ugotować, a jedynie sparzyć. Po wyjęciu przepłucz kurki zimną wodą i poczekaj aż podeschną.
Zamrozić można też podsmażone kurki na pa suchej, nieprzywierającej patelni bez tłuszczu. Przysmażanie powinno trwać około 10 minut, a po tym czasie należy zdjąć patelnię z ognia i przestudzić grzyby, odczekać aż się ostudzą i włożyć do zamrażalki.
Kiedy znajdziemy kurki w lesie?
Leśny sezon na kurki trwa zwykle od czerwca do października. Ich porost zależy od pogody. Kurki rosną zwykle w lasach iglastych, na piaszczystym terenie, mogą być też ukryte pod mchem lub pod stertą opadłych liści. Kurki żyją w symbiozie ze świerkiem, sosną, bukiem, grabem i dębem, dlatego w pobliżu tych drzew należy ich poszukiwać. Kurki najczęściej rosną w większych skupiskach.Kurki – wartości odżywcze
Doskonały smak to nie wszystko czego możemy spodziewać się po kurkach. Zawierają one także dużo witamin i składników odżywczych. W 90 proc. kurki składają się z wody, dzięki czemu nie mają dużo kalorii. Kurki są bogate w witaminy B i D, a także żelazo, cynk, miedź i potas. Zawierają również dużo błonnika. Mają jednak wysoki indeks glikemiczny, na co powinny zwracać osoby chorujące na cukrzycę.
Posłuchaj "naTemat codziennie". Skrót dnia w mniej niż 5 minut