Grzyby w listopadzie - czy warto wybrać się na grzybobranie?
Grzyby w listopadzie? To możliwe! Choć dla wielu grzybiarzy sezon grzybowy kończy się późną jesienią to nawet w listopadzie nadal możesz znaleźć to, czego szukasz - jadalnych i smacznych grzybów.
Grzyby w listopadzie
Grzyby w listopadzie potrafią zaskoczyć! Naprzemienna pogoda ze słońcem i ciepłem, a także deszczem sprawia idealne warunki do nowych okazów w lesie! Najlepszą porą dnia na zbieranie grzybów jest wczesny poranek. Wtedy możesz być pewien dobrego znaleziska i doświadczysz przy okazji wspaniałych wschodów słońca i spokoju w lesie.Jakie grzyby zbierzesz w listopadzie?
Lasy w listopadzie obfitują w takie gatunku grzybów jak:- podgrzybki,
- gąski,
- opieńki,
- kurki,
- kanie.
Bardzo rzadkimi okazami w listopadzie okażą się maślaki, borowiki i koźlarze, których sezon kończy się w październiku. Szczegółowe informacje na temat obecności grzybów wprost od grzybiarzy znajdują się na stronie grzyby.pl
Występowanie grzybów w danym regionie - informacje prosto od grzybiarzy•https://grzyby.pl/wystepowanie.htm
Gdzie na grzyby w listopadzie?
Wszyscy doskonale wiedzą, że szczytową porą na zbieranie grzybów jest połowa lata i połowa jesieni. To wtedy w lasach można spotkać najwięcej amatorów grzybobrań. Natomiast doświadczeni grzybiarze doskonale wiedzą, że listopad to również dobry moment na zbieranie dorodnych okazów. Jednak nigdy nie zdradzają swoich sprawdzonych miejsc.Czytaj także: Makaron z kurkami i whisky to niekwestionowany hit sezonu! Mamy sprawdzony przepis
Gdzie szukać grzybów (nie tylko w listopadzie)?
Jedno jest pewne - grzyby rosną wszędzie. Wystarczy, że będziesz mieć dobre oko i... będziesz wiedział gdzie ich szukać.Pierwsze grzyby pojawią się na obrzeżach lasu, na południowych zboczach, polanach i pastwiskach z rozgrzaną od słońca glebą. Główny sezon grzybowy w lasach rozpoczyna się w lipcu. Grzyby preferują drzewostany dębowe, bukowe, świerkowe i sosnowe. Rzadko spotyka się jadalne grzyby pod lipami, olchami i jesionami. Szczególnie warto poszukać maślaków, kurek czy brzozowych pod pojedynczymi brzozami oraz pod modrzewiami między sosnowymi i świerkowymi lasami.
Kolejnym miejscem do poszukiwania grzybów to prawie nagie dna lasu porośnięte mchem i porostami. Grzybów nie znajdziesz w miejscach, gdzie rosną bujne trawy, zioła i paprocie.
Lasy liściaste są domem dla wielu różnych rodzajów grzybów, ale także tych trujących. Dlatego początkujący powinni najpierw zbierać swoje pierwsze okazy w lesie iglastym. Jest tu mniej gatunków, co równa się mniejszym ryzykiem pomyłki.
Czytaj także: Kupujesz grzyby na bazarze lub przy drodze? Koniecznie zwróć uwagę na te szczegóły
Jak prawidłowo zbierać grzyby?
Abyś nie popadł w konflikt z prawem i bezpiecznie przyniósł leśne smakołyki do domu, podpowiadamy, jak prawidłowo zbierać grzyby o każdej porze roku.Poznaj przepisy
Polskie przepisy są o bardziej liberalne na tle innych krajów. Może to wynikać z faktu, że około 80% lasów należą do państwa i nie są sprywatyzowane. W polskich lasach, grzyby można zbierać bez ograniczeń, co jest niemożliwe np. w Niemczech czy Austrii. Jedynymi warunkami w zbieraniu grzybów w polskim lesie jest nie niszczenie młodych drzewostanów lub ich nasiennej fazy, a także w ostojach zwierzyny. Zakazane jest z kolei zbieranie grzybów w parkach narodowych i rezerwatach.Czytaj także: Czy dzieci mogą jeść pieczarki i boczniaki? Jakie grzyby dać dzieciom? Odpowiada ekspert
Prawidłowo zbieraj grzyby
Grzyby i grzyby należy zawsze ostrożnie odkręcać lub ciąć tuż nad ziemią, aby nie uszkodzić grzybni. W ten sposób grzyb może ponownie wyrosnąć w tym samym miejscu w przyszłym roku. Najlepiej też sprzątać na miejscu.Nie pozwól, aby grzyby się pociły
Kosz to dobry sposób na transport grzybów. Woreczki foliowe są bardzo złe, bo grzyby szybko zaczynają się „pocić” i psuć. Lepszym rozwiązaniem będzie wiklinowy koszyk.Zbieraj grzyby z umiarem
Grzyby trudno przechowywać w stanie świeżym. Dlatego należy zabrać ze sobą tylko tyle, ile możesz przetworzyć w ciągu najbliższych dni. Jeśli nie uda się spożyć wszystkich grzybów, możesz je zamrozić lub wysuszyć.Czytaj także: Jak przechowywać suszone grzyby, by nie straciły aromatu? To bardzo proste