Mole spożywcze w kuchni? Wiemy, jak się ich pozbyć domowymi sposobami

Paulina Szymańska
Jak pozbyć się moli spożywczych? Mole spożywcze lubią atakować mąkę, zbożowe produkty, kasze i ryże tym samym niszcząc wszystkie zapasy w kuchni lub spiżarni. Jak zwalczyć mole spożywcze domowymi sposobami?
Jak pozbyć się moli spożywczych w kuchni, aby nie niszczyły zapasów? eastnews.pl / Piotr Kamionka

Jak pozbyć się moli spożywczych - czym są mole?

Mól spożywczy, a dokładniej omacnica spichrzanka (Plodia interpunctella) to małe zwierzątko z rodziny motyli nocnych o długości około 1-2 centymetrów, które lubi żyć w opakowaniach od mąki, przyprawach, musli, herbatach, czekoladach, płatków owsianych, suszonych owoców, orzechów lub zupkach w proszku. Mole i larwy szybko opanowały całą spiżarnię.

Gdy znajdą się w kuchni i się rozprzestrzenią, trudno się ich pozbyć. Powód? Rozmnażają się w ogromnej ilości. Aby złożyć jaja, owady przegryzają się nawet przez papierowe i plastikowe torby. Zapłodniona samica składa do 400 jaj w workach, szczelinach w jedzeniu lub szafkach.


Posiadanie moli spożywczych w szafkach nie jest oznaką złej higieny! Mali intruzi mogą wedrzeć się do kuchni przelatując przez otwarte okno, albo zostają nieświadomie wprowadzeni sami przez zarażoną żywność.

Jak rozpoznać mole spożywcze?

Choć pojedynczy owad nie zwiastuje katastrofy, to jednak warto się przyjrzeć następującym symptomom.

Dziury w opakowaniu - larwy moli spożywczych nie tylko atakują mąkę i orzechy, ale mogą również przegryzać się przez opakowania wykonane z papieru, a nawet plastiku. W związku z tym zwiększone dziury w opakowaniach mogą wskazywać na inwazję ćmy spożywczej.

Grudkowata konsystencja pokarmów - larwy moli na co dzień żyją i przędą białą pajęczynę, która jest lepka i pokrywa podłoże dookoła. Stąd grudkowaty pokarm może być cenną wskazówką.

Sieci larw w taśmach opakowań lub narożnikach i pęknięciach szafek - sieci larw można spotkać nie tylko w samej żywności, ale też w narożnikach i pęknięciach w kuchni lub spiżarni. W celu zlikwidowania jaj larw w narożnikach lub listwach szafek, użyj suszarki do włosów z gorącym strumieniem powietrza.
Mole spożywcze to szkodniki, które możemy przynieść ze sklepupexels.com


Jak pozbyć się moli spożywczych – najskuteczniejsze środki



Usuń całą skażoną żywność z szafek lub szuflad i wyrzuć ją na zewnątrz do kosza na śmieci. Następnie dokładnie wyczyść zarażone szafki octem. Aby to zrobić, dodaj odrobinę esencji octu do letniej wody i gotowe.

Następnym krokiem jest założenie pułapek feromonowych z taśmą klejącą. Feromon przyciąga mole, a następnie przyklejają się do pułapki - to zapobiega ich rozmnażaniu się. Problemem jest, że pułapka przyciąga jedynie samce. Samice i larwy nie dadzą się w ten sposób złapać, ale pułapki feromonowe z większym prawdopodobieństwem zapobiegną dalszemu rozmnażaniu się moli.

Mole spożywcze nie tolerują ani przesadnego ciepła, ani przesadnego zimna. Choć wyrzucenie wszystkiego wydaje się pierwszą myślą, to zanim się to zrobi, warto zamrozić zakażoną żywność na kilka dni. Można też podgrzać jedzenie w piekarniku w temperaturze 60-80°C przez około dwie godziny, a następnie wrzucić do śmieci. Tylko w ten sposób można zapewnić, że mole, larwy, a przede wszystkim ledwo widoczne gołym okiem jaja, zostały faktycznie zabite i nie mogą się ponownie zagnieździć.

Po wyjęciu wszystkich zapasów należy wyczyścić całą spiżarnię. Wskazane jest, aby najpierw wyczyścić szafki środkiem do czyszczenia z octem, a następnie umyć je ciepłą wodą z mydłem. Następnie dokładnie wyczyść całe pomieszczenie w szczególności pamiętając o miejscach, które są najczęściej pomijane podczas rutynowego sprzątania. To właśnie w tych cichych zakątkach mole spożywcze lubią przebywać. Należy pamiętać o odsunięciu szafek na zapasy od ściany lub, w przypadku kuchni do zabudowy o zdjęciu podnóżków, aby szafki do zabudowy można było również wyczyścić od dołu.

Mimo całej staranności może się zdarzyć, że podczas sprzątania przeoczy się pojedyncze mole, larwy i jaja mola spożywczego. Ostateczne bezpieczeństwo w walce z molami spożywczymi może zagwarantować tylko jedna metoda biologiczna: wykorzystanie pasożytniczych os. Osy Ichneumon mają tylko 0,4 milimetra i są całkowicie nieszkodliwe dla ludzi. Osy składają własne jaja w jajach moli spożywczych, które następnie giną. Pasożytnicze osy są dostępne w małych broszurach, które są ułożone w pokojach zarażonych ćmami.

Jak zapobiec pojawieniu się moli spożywczych?

Jeśli wygrałeś tę nierówną walkę, czas podjąć środki zapobiegawcze: