Jak wyczyścić przypalony garnek ze stali nierdzewnej?

Paulina Szymańska
Wystarczyła chwila nieuwagi i obiad się przypalił? Trwale przypalone naloty z garnków i patelni są często zbyt trudne do zmywania w zmywarce, dlatego warto zawczasu przystąpić do ich czyszczenia. Jak wyczyścić przypalony garnek ze stali nierdzewnej? Sprawdź domowe i sprawdzone porady.
pexels.com

Jak wyczyścić przypalony garnek ze stali nierdzewnej

Nie tylko nowicjusze w kuchni coś przypalają - nawet doświadczeni kucharze mają takie wypadki przy pracy. Wystarczy trochę rozproszenia, gdy na kuchence stoi garnek z makaronem i gotowe: czarna warstwa zwęglonego jedzenia jest mocno przypalona na dnie garnka ze stali nierdzewnej.

Jak wyczyścić przypalony garnek ze stali nierdzewnej? Zacznij od razu!

Najlepszym sposobem na pozbycie się resztek przypalonego jedzenia w garnku ze stali nierdzewnej jest opróżnienie i odstawienie go na bok, wypełniając jednocześnie ciepłą wodą. Namaczanie to dobry wstęp do wszystkich poniższych wskazówek dotyczących czyszczenia.

Jak wyczyścić przypalony garnek ze stali nierdzewnej? Proszkiem do pieczenia

Możesz śmiało polegać na proszku do pieczenia jako skutecznym domowym środku do czyszczenia. W tym przypadku tworzymy lepką pastę z wody i proszku. Pastę kładziemy na przypalonych miejscach, krótko podgrzewamy i zostawiamy na godzinę. Następnie wystarczy oderwać spaleniznę.

Czytaj także: Jak wyczyścić srebrne sztućce? Użyj środków, które na pewno masz w domu!

Wyczyść spalone garnki ze stali nierdzewnej octem i solą

Nawet przy użyciu roztworu octu usunięcie przypalonych pozostałości jest dziecinnie proste. W tym celu zagotuj w rondelku 2 łyżki soli z octem i wodą w proporcji 1:3, aż pozostałości się rozpuszczą. Uwaga, nie zapomnij włączyć okapu lub otworzyć okna, ponieważ podczas podgrzewania octu unoszą się kwaśne opary! Do pasty można dodać wyciśnięty sok z cytryny.



Umyj przypalone garnki tabletkami do zmywarki

Ponieważ zmywarka nie radzi sobie z przypalonymi pozostałościami w garnku, zwiększamy stężenie detergentu do połowy tabletki na garnek - efekt jest widoczny od razu. Wystarczy rozpuścić w gorącej wodzie, pozostawić na pół godziny, a brud można łatwo usunąć. Jeśli jednak cenisz sobie ochronę środowiska i czyszczenie przy użyciu niewielkiej ilości środków chemicznych, najlepiej zastosować inny domowy środek.


Czyszczenie przypalonych garnków nierdzewnych węglem aktywnym

Węgiel aktywny musi być w formie proszku, aby wykonać z niego pastę. Roztwór zawierający węgiel aktywny należy wrzucić do garnka ze stali nierdzewnej na około 15-30 minut. Pasta powinna mieć grubość co najmniej 2-3 cm.

Ogólne wskazówki dotyczące pielęgnacji naczyń ze stali nierdzewnej

Istnieje kilka głównych zasad pielęgnacji naczyń ze stali nierdzewnej, przestrzeganie ich z jednej strony wydłuży żywotność, a z drugiej uniknie problemów z pozbyciem się przypaleń na obu powierzchniach.

Stanowcze "nie" dla stalowych gąbek

Dla wielu osób stalowa gąbka jest idealna do czyszczenia przypalonych przedmiotów. Pozostawia to jednak niewielkie zadrapania na dnie garnka, które sprawiają, że jedzenie łatwiej przywiera do dna po ponownym użyciu. Dlatego po zastosowaniu domowych środków najlepiej jest użyć szczotek do naczyń lub plastikowych gąbek, aby usunąć resztki.

Najlepiej wyczyścić ręcznie przypalony garnek ze stali nierdzewnej

Nie zaleca się również używania zmywarki i suszenia na powietrzu nierdzewnej patelni lub garnka, ze względu na ryzyko pojawienia się plam i przebarwień. Aby naczynia mogły służyć jak najdłużej, wystarczy ściereczka z mikrofibry.

Rozpoczynaj gotowanie w inny sposób

Patelnie i garnki ze stali nierdzewnej należy zawsze podgrzewać bez dodawania tłuszczu. Nie dodawaj tłuszczu, dopóki patelnia lub rondel nie będą gorące. Oznacza to, że możesz optymalnie wykorzystać powłokę zapobiegającą przywieraniu, a jedzenie się nie przypali.

Jak wyczyścić garnek z karmelu

Uwaga - metoda namaczania nie będzie skuteczna w przypadku karmelu. W takim przypadku najlepszym sposobem będzie zalanie garnka zimną wodą i wstawienie go na zapalony palnik, nie doprowadzając do wrzenia. Ciepła woda powinna rozpuścić karmel, a do pomocy przy jego odrywaniu warto wziąć drewnianą łyżkę.