Jak łatwo obrać dynię? Z niektórymi odmianami nie trzeba się w ogóle męczyć

Karolina Pałys
Raz w roku dynia jest niekwestionowaną gwiazdą. Cała jesień jest pomarańczowa od dyniowych zup, risotto, tortellini, pieczonych dyń, dyniowych ciast i oczywiście, dyniowo-piernikowych latte. Wszystkie wymienione można specjały można spokojnie przygotować w domu. aby to zrobić trzeba jednak wiedzieć, jak szybko i sprawnie obrać dynię.
Fot. Unsplash.com / Olivia Spink
Dynia, pomimo swego radosnego w większości przypadków pomarańczowego koloru, może onieśmielać. Zwłaszcza jej większe odmiany, które najpierw trzeba przekroić, potem pozbawić pestek, a na koniec obrać z dość twardej i opornie schodzącej skórki.

Na szczęście jest kilka trików, dzięki którym obieranie dyni będzie procesem może nie całkowicie bezproblemowym, ale na pewno łatwiejszym. Pierwszy i najważniejszy z nich polega na… sprawdzeniu jaki rodzaj dyni zamierzamy zamienić w purée lub zupę-krem.

Jak najszybciej obrać dynię? Kupić odmianę Hokkaido

Nie każda dynia ma reputację dość trudnej w oporządzeniu. Jedna z jej odmian — Hokkaido - nie wymaga obierania. W sumie trudno się dziwić — Japończycy słyną z praktycznych rozwiązań, nic więc dziwnego, że dynia zwana w USA również “japońską”, ma na tyle cienką skórkę, że można ją konsumować wraz z miąższem.
Fot. Unsplash.com / Markus Winkler
Dynie odmiany Hokkaido są malutkie w porównaniu z tymi, z których wycinamy lampiony na Halloween. Mają również bardziej “zdecydowany” kolor: głęboki pomarańcz przechodzący w czerwień.


Jedyny problematyczny moment w przygotowaniu dyni Hokkaido to przekrajanie jej na pół, a potem na części. Surowa dynia jest bardzo twarda, więc do jej krojenia niezbędny jest bardzo ostry nóż, odrobina siły i zdecydowania.

Czytaj także: Jak obierać awokado? Tych trików nie znałeś
Kiedy jednak uda nam się ją rozkroić i wybrać łyżką pestki, wszystko idzie błyskawicznie: cząstki dyni układamy na blaszce, polewamy oliwą, posypujemy wybranymi przyprawami (pieprz i sól — koniecznie, opcjonalnie na przykład rozmaryn) i pieczemy przez 20-30 minut do miękkości.

Dynia Hokkaido jest idealna, gdy nie mamy czasu na mozolne obieranie. Jest to również dość uniwersalny gatunek: sprawdzi się zarówno w zupach, sosach, jak i daniach słodkich. Jeśli jednak chcemy zrobić przetwory i dynię zamarynować, lepiej sprawdzi się odmiana dyni piżmowej (pomarańczowo pastelowa, w kształcie gruszki), a nawet zwyczajnej (ta o najbardziej dyniowym kształcie i kolorze). A te już trzeba niestety obierać.

Jak więc obrać dynię najszybciej? Jest kilka metod.

Jak szybko obrać dynię? Skorzystać z mikrofalówki

Metoda numer jeden wymaga skorzystania z pomocy kuchenki mikrofalowej. Jeśli więc dysponujecie takim sprzętem, sprawa ulegnie znacznemu uproszczeniu.

Dynię kroimy na pół, następnie wybieramy z niej nasiona. Kroimy na cząstki i umieszczamy w naczyniu, które możemy włożyć do kuchenki mikrofalowej. Wstawiamy je do środka, ustawiamy maksymalną moc i timer na trzy minuty.

Po tym czasie skórka dyni zmięknie na tyle, że będzie można ją niemal bez problemu obrać nożem, albo obieraczką, najlepiej w kształcie litery “Y”. Tak przygotowane kawałki możemy teraz przyprawić i upiec albo zamarynować.
Niestety, kuchenka mikrofalowa nie jest już elementem niezbędnym wyposażenia każdej kuchni. Jeśli nie mamy jej na stanie, będziemy musieli zastosować metodę bardziej wymagającą.

Jak szybko obrać dynię obieraczką?

Kluczem do efektywnego i szybkiego obrania dyni, jest dobry sprzęt. Oczywiście, można również pozbyć się skórki za pomocą noża, jednak takie oskrobywanie dyni trwa dość długo i wymaga sporej uważności, aby przypadkiem nie poranić palców. Duża obieraczka we wspomnianym kształcie “Y” to must-have każdego fana dyniowych specjałów.

Aby pozbyć się skórki z dyni, kroimy ją standardowo na pół, pozbawiamy pestek, a następnie układamy na desce do krojenia, kopułą do góry. Bierzemy do ręki obieraczkę i długimi ruchami, od jednej krawędzi do drugiej obieramy skórkę.

Czytaj także: Jak obierać grzyby? Nie ze wszystkimi gatunkami trzeba się męczyć
Cienki pasek, jaki “zbiera” obieraczka ma tę dodatkową zaletę, że odkrawamy tylko tyle miąższu, ile musimy. Dyniowa skórka jest dość cienka, nie należy odkrywać jej grubymi płatami, wręcz przeciwnie — starać się być jak najbardziej delikatnym.

Dlaczego warto jeść dynię?

Jeśli powyższe opisy zniechęciły was nieco do przygotowania potraw z dyni, musicie wiedzieć, że gra jest warta świeczki. Dynia ma masę witamin, na czele z tą najbardziej “renomowaną” zwłaszcza w okresie zimowym, witaminą C.

Co ciekawe dynia, w przeciwieństwie do wielu innych warzyw i owoców traci jej bardzo mało w procesie przygotowania. To “słoneczne” warzywo jest dodatkowo cennym źródłem innych witamin: A, E oraz tych z grupy B. Zawiera również sporą dawkę składników mineralnych: magnezu, selenu, potasu i cynku. Dobra wiadomość dla kobiet w ciąży i starających się o dziecko: dynia dostarcza również kwasu foliowego. Warto wiedzieć, że im bardziej soczyście pomarańczowy kolor dyni, tym więcej zawiera ona karotenu.

Osoby, które regularnie spożywają dynię mogą liczyć na pomoc w ochronie mięśnia sercowego - dynia pomaga obniżać poziom cholesterolu we krwi. Spora zawartość błonnika jest również pomocna w regulacji zaparć.