Jak szybko rozmrozić kurczaka?

Paulina Szymańska
Jak szybko rozmrozić kurczaka? Chcesz przygotować obiad na szybko? Jest kilka rzeczy, o których należy pamiętać podczas rozmrażania surowego mięsa, aby zachować dobrą higienę w kuchni. Powiemy Ci najlepszy sposób na rozmrażanie kurczaka.
Jak szybko rozmrozić kurczaka? Są na to sposoby! pexels.com

Przygotuj się do rozmrażania kurczaka


Nie zaczynaj rozmrażania od razu, gdy chcesz zrobić pysznego kurczaka. Nie zapomnij wcześniej się przygotować. W zależności od tego, czy wcześniej mroziłeś kurczaka, czy kupiłeś go zupełnie nowego, powinieneś zdjąć z niego zbędne opakowania i folię. Kurczak powinien całkowicie się rozmrozić bez żadnych materiałów opakowaniowych. Podczas rozmrażania w opakowaniu zewnętrznym może gromadzić się wilgoć, co z kolei może prowadzić do tworzenia się zarazków. Unikaj tego za wszelką cenę.

Czytaj także: Indyk czy kurczak. Tłuste czy chude. Jak rozpoznać dobre mięso? Zdradzamy cenną wiedzę rzeźnika


Jak szybko rozmrozić kurczaka?

Jeśli nagle pojawili się goście, istnieje kilka sposobów na szybkie rozmrożenie kurczaka.

Jak rozmrozić kurczaka?pexels.com


Nieodpowiednie opcje rozmrażania kurczaka


Oczywiście istnieje kilka rodzajów rozmrażania, których zdecydowanie należy unikać. Zwiększają one ryzyko tworzenia się niebezpiecznych zarazków w mięsie. Jednym z największych błędów jest rozmrażanie kurczaka w kuchence mikrofalowej. Zamrożony kurczak jest po prostu umieszczany w kuchence mikrofalowej na kilka minut, a następnie natychmiast przetwarzany. Równie niebezpieczne jest przechowywanie go poza lodówką. Jeśli surowe mięso nie zostanie rozmrożone w niskich temperaturach, stanowi to idealną pożywkę dla wszelkiego rodzaju zarazków.

Czy rozmrażanie żywności jest konieczne i bezpieczne?

Warto sobie odpowiedź na to pytanie, czy warto, jest korzystać z odmrażania żywności? Niektóre produkty bez zamrożenia nie mogłyby wytrzymać długo w naszej kuchni, a nie zawsze możemy codziennie udać się na zakupy. Dlatego można jak najbardziej mrozić żywność, tylko trzeba robić, to umiejętnie, by później nadawała się ona do spożycia.

Warto też wiedzieć, że takie jedzenie, jak mięso, czy ryby należy rozmrażać tuż przed spożyciem. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że jedzenie się nie zepsuje. Gdy chcemy szybciej rozmrozić ryby, czy też kurczaka lub inny rodzaj jedzenia, to dobrze jest pakować do zamrażarki w porcjach, które będą idealnie pasowały na jeden, czy dwa obiady, przez co nie będziemy musieli dwa razy mrozić jednego mięsa.

Dobrze jest też podpisywać opakowania, z jaką są zawartością oraz datą mrożenia dzięki, czemu będziemy wiedzieć do, kiedy możemy użyć takiego mięsa. Jest to szczególnie ważne w okresie przedświątecznym, gdzie mrozi się wiele dań.