Wielkanocna uczta u Gessler nie dla każdego. Połówka jajka za 7 zł, ale to pikuś...
Obserwuj naTemat w Wiadomościach Google
Magda Gessler przez lata zapracowała sobie na miano prawdziwej ikony w świecie kulinariów. Polska restauratorka podbiła serca Polaków, prowadząc od wielu lat program TVN "Kuchenne rewolucje". Jej działalność medialna to jedno, ale własne interesy to drugie.
Przypomnijmy, że Gessler prowadzi chociażby legendarną, warszawską restaurację "U Fukiera", a do tego ma posiada sklep internetowy z tradycyjnymi potrawami i przysmakami "Delikatesy u Fukiera", własną markę lodów "Ice Queen Magda Gessler", ale także kawiarnię "Słodki Słony" w stolicy.
Doznania kulinarne, jakie oferuje gwiazda "Kuchennych rewolucji", niestety do najtańszych nie należą. Co zresztą żadną nowością nie jest. W Boże Narodzenie mówi się co roku o cenach jej potraw wigilijnych, w Tłusty Czwartek o cenach pączków i faworków, a w Wielkanoc o cenach przysmaków takich jak dania z jajek, wędliny, żurki czy mazurki.
W 2022 roku nie jest tanio. Szalejącą drożyznę, wynikającą z inflacji, można odczuć praktycznie wszędzie - na stacjach benzynowych, supermarketach czy w restauracjach. U Gessler za wielkanocną ucztę przyjdzie również słono zapłacić.
Wielkanocna oferta Magdy Gessler. Ile kosztują konkretne potrawy i produkty?
Wchodząc na stronę delikatesów Magdy Gessler, dostępna jest już możliwość zamówienia wielkanocnych dań. Jak to wygląda cenowo? Wielkanoc jajkiem się rządzi, więc od tej kategorii zaczniemy. Otóż za pięć połówek jaj faszerowanych z pieczarkami i koprem zapłacimy 30 zł. Identyczna porcja jaj nadziewanych polską szynką wiejską kosztuje za to 35 zł. 200-gramowy słoik pasty jajecznej ze szczypiorkiem to koszt 29 zł.
Co z tradycyjnymi zupami wielkanocnymi? Za barszcz biały na zakwasie trzeba zapłacić 60 zł za pojemność 900 ml. Tyle samo kosztuje porcja botwiny doprawionej koprem. Krem chrzanowy na zakwasie z żuru z pulpetami cielęcymi dostępny jest w cenie 75 zł.
Wielkanocny stół można zastawić różnymi rodzajami mięsa. Gessler oferuje je w gramaturze 0,5 kg, a w tym chociażby: baleron wiejski oraz boczek (po 24,29 zł), schab marynowany w liściach laurowych (26,19 zł), schab w galarecie (29 zł) oraz szynka wiejska wędzona na drzewie owocowym (30,48 zł).
Najdroższa jest pieczona w ziołach karkówka aromatyzowana czosnkiem oraz schab pieczony ze śliwką (po 55 zł/0,5 kg) oraz za boczek marynowany po polsku (60 zł/0,5 kg). Co z tradycyjnymi kiełbasami? Parzona biała kiełbasa (20,95 zł za 500 g), a wędzona kiełbasa wiejska (21,90 zł za 500 g).
Z nóg zwala cena chleba. Za kilogram na zakwasie z mąki żytniej przyjdzie zapłacić 35 zł. Co do dodatków: Domowy majonez to koszt (18 zł/200 g), sos tatarski z grzybami (27 zł/200 g), ćwikła z chrzanem (14,29 zł/235 ml), chrzan zaś (15,24 zł/235 ml).
Nie mogło zabraknąć także słodkości. Mazurek kajmakowy z prażonymi orzechami oraz ciasto z białą czekoladą i kardamonem kosztuje np. 60 zł. Za jabłecznik z cynamonem trzeba dać 70 zł. Baba drożdżowa z bakaliami to 80 zł, a nieco droższy sernik krakowski za 90 zł. Najbardziej wykosztujemy się za makowiec z orzechami. To 130 zł za 1,2 kg.