Szybki pomysł na obiad. Ten makaron z pysznym ostrym sosem zrobisz w zaledwie 11 minut [PRZEPIS]
Szukasz szybkiego sposobu na danie z makaronem? A może lubisz ostre potrawy? To ten przepis jest dla Ciebie.
Ekipa youtubowego kanału "Tuba Smaku" postawiła przed Pascalem Brodnickim wyzwanie: zrób sos do makaronu w 11 minut, bo właśnie tyle czasu będzie gotował się makaron.
Kucharz zabrał się więc do pracy: – W takim razie przygotuję makaron z pikantną oliwą, anchois, oliwkami i czosnkiem. Coś prostego, ale pysznego.
Na początek potrzebujemy kilku składników i oczywiście makaronu. Do tego przepisu idealnie pasują tzw. świderki.
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 500 g makaronu
- 2 duże cienkie paski skórki z cytryny
- 1 puszka filetów z anchois
- 15 czarnych oliwek bez pestek
- 0,5 łyżeczki płatków chili
- sól, pieprz czarny
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- świeżo startego parmezanu
1. Posiekaj na drobno jeden ząbek czosnku.
2. Do sporych rozmiarów rondla nalej oliwy z oliwek. Postaw rondel na gaz.
3. Z dobrze umytej cytryny wytnij dwa płaty skórki i wrzuć ją do oliwy.
– Pierwszy składnik, który będziemy podsmażać, to anchois. Mam je już odsączone z tłuszczu – opisuje Pascal.
4. Drobno posiekaj anchois.
5. Oliwki pokrój w talarki.
6. Podkręć gaz. Kiedy skórka z cytryny zacznie się smażyć, to idealny moment, żeby wrzucić anchois.
– Smażę anchois, dopóki się nie rozpadnie. Chce uzyskać taką oliwę cytrynową z anchois – podaje kucharz.
7. Gdy anchois się rozpadnie, dodaj pestki chilli, czosnek i oliwki. Całość przemieszaj.
8. Posiekaj natkę pietruszki (nie musi być drobno).
9. Do końca gotowania makaronu zostały niecałe 4 minuty. Wtedy wyjmij skórkę z cytryny z sosu.
10. Zetrzyj parmezan na małych oczkach.
11. Po 11 minutach gotowania makaronu odcedź go i wrzuć do rondla z sosem.
12. Jedną wazówkę wody po ugotowanym makaronie dodaj do sosu. Dorzuć posiekaną natkę.
13. Mieszaj i gotuj całość jeszcze przez chwilę.
14. Tak przygotowany makaron wyłóż na talerz, posyp startym parmezanem i gotowe.
Pascal Brodnicki urodził się we Francji. To właśnie tam uczył się gotować w gastronomicznych szkołach. W 1991 roku przyjechał do Polski. Dziś jest tutaj jednym z najpopularniejszych kucharzy.
Choć bardzo dobrze mówi po polsku, to został mu charakterystyczny francuski akcent. Pascal ma na swoim koncie kilka autorskich książek kulinarnych. Swego czasu prowadził słynny program kulinarny "Pascal: Po prostu gotuj" na antenie TVN. Ma też za sobą przygodę w reality show "Azja Express". Od 2018 roku prezentuje swoje przepisy na youtubowym kanale "Tuba Smaku". Specjalizuje się w daniach na słono.