Szybki pomysł na obiad. Ten makaron z pysznym ostrym sosem zrobisz w zaledwie 11 minut [PRZEPIS]

Weronika Tomaszewska-Michalak
07 marca 2023, 11:30 • 1 minuta czytania
– Ten makaron nie da się spie***rzyć. On zawsze się udaje. Jest extra szybki do zrobienia, dlatego często robię go w domu na obiad – przyznaje wykonawca Pascal Brodnicki. Oto dokładny przepis na makaron z ostrym sosem, który zrobisz w zaledwie 11 minut.
Szybki przepis na makaron na ostro. Fot. YouTube / Tuba Smaku

Szukasz szybkiego sposobu na danie z makaronem? A może lubisz ostre potrawy? To ten przepis jest dla Ciebie.

Ekipa youtubowego kanału "Tuba Smaku" postawiła przed Pascalem Brodnickim wyzwanie: zrób sos do makaronu w 11 minut, bo właśnie tyle czasu będzie gotował się makaron.


Kucharz zabrał się więc do pracy: – W takim razie przygotuję makaron z pikantną oliwą, anchois, oliwkami i czosnkiem. Coś prostego, ale pysznego.

Na początek potrzebujemy kilku składników i oczywiście makaronu. Do tego przepisu idealnie pasują tzw. świderki.

1. Posiekaj na drobno jeden ząbek czosnku.

2. Do sporych rozmiarów rondla nalej oliwy z oliwek. Postaw rondel na gaz.

3. Z dobrze umytej cytryny wytnij dwa płaty skórki i wrzuć ją do oliwy.

– Pierwszy składnik, który będziemy podsmażać, to anchois. Mam je już odsączone z tłuszczu – opisuje Pascal.

4. Drobno posiekaj anchois.

5. Oliwki pokrój w talarki.

6. Podkręć gaz. Kiedy skórka z cytryny zacznie się smażyć, to idealny moment, żeby wrzucić anchois.

– Smażę anchois, dopóki się nie rozpadnie. Chce uzyskać taką oliwę cytrynową z anchois – podaje kucharz.

7. Gdy anchois się rozpadnie, dodaj pestki chilli, czosnek i oliwki. Całość przemieszaj.

8. Posiekaj natkę pietruszki (nie musi być drobno).

9. Do końca gotowania makaronu zostały niecałe 4 minuty. Wtedy wyjmij skórkę z cytryny z sosu.

10. Zetrzyj parmezan na małych oczkach.

11. Po 11 minutach gotowania makaronu odcedź go i wrzuć do rondla z sosem.

12. Jedną wazówkę wody po ugotowanym makaronie dodaj do sosu. Dorzuć posiekaną natkę.

13. Mieszaj i gotuj całość jeszcze przez chwilę.

14. Tak przygotowany makaron wyłóż na talerz, posyp startym parmezanem i gotowe.

Pascal Brodnicki urodził się we Francji. To właśnie tam uczył się gotować w gastronomicznych szkołach. W 1991 roku przyjechał do Polski. Dziś jest tutaj jednym z najpopularniejszych kucharzy.

Choć bardzo dobrze mówi po polsku, to został mu charakterystyczny francuski akcent. Pascal ma na swoim koncie kilka autorskich książek kulinarnych. Swego czasu prowadził słynny program kulinarny "Pascal: Po prostu gotuj" na antenie TVN. Ma też za sobą przygodę w reality show "Azja Express". Od 2018 roku prezentuje swoje przepisy na youtubowym kanale "Tuba Smaku". Specjalizuje się w daniach na słono.

Czytaj także: https://natemat.pl/335351,najczesciej-popelniane-bledy-w-kuchni-oto-lista-zakazanych-czynnosci