Nie każdy Polak może sobie na nie pozwolić. Potrawy wielkanocne od Gessler mocno podrożały

Joanna Stawczyk
04 kwietnia 2023, 19:10 • 1 minuta czytania
Inflacja skłania Polki i Polaków do tego, aby oszczędniej i rozsądniej podchodzić do wielkanocnych zakupów. Doznania kulinarne, jakie oferuje gwiazda "Kuchennych rewolucji", niestety do najtańszych nie należą. Co zresztą żadną nowością nie jest. Ile w tym roku w porównaniu do poprzedniego zapłacimy za potrawy, które są dostępne w delikatesach Magdy Gessler?
Dania wielkanocne od Magdy Gessler podrożały. Ile damy za nie w 2023 roku? Fot. VIPHOTO/East News ; Instagram.com / @delikatesy_ufukiera_gessler

Dania wielkanocne od Magdy Gessler podrożały. Ile damy za nie w 2023 roku?

Przypomnijmy, że Magda Gessler prowadzi m.in. legendarną, warszawską restaurację "U Fukiera", a do tego ma posiada sklep internetowy z tradycyjnymi potrawami i przysmakami "Delikatesy u Fukiera", własną markę lodów "Ice Queen Magda Gessler", ale także kawiarnię "Słodki Słony" w stolicy. Wchodząc na stronę delikatesów królowej polskiej gastronomii, dostępna jest możliwość zamówienia wielkanocnych dań. O jakich cenach jest mowa? Słynna restauratora w niejednym wywiadzie podkreślała, że jej lokale nie są w stanie utrzymać stałych cen przez inflację, a ona z jakości potraw nie zamierza rezygnować.

We wspomnianej kawiarni za niektóre z ciast trzeba zapłacić nawet 150 zł za niecały kilogram. Wielkanoc natomiast jajkiem się rządzi, więc od tej kategorii zaczniemy analizę.

Otóż za pięć połówek jaj faszerowanych z pieczarkami i koprem zapłacimy 35 zł (2022: 30 zł). Identyczna porcja jaj nadziewanych polską szynką wiejską kosztuje za to 38 zł (2022: 35 zł). 200-gramowy słoik pasty jajecznej ze szczypiorkiem to koszt 33 zł (2022: 29 zł).

Co z tradycyjnymi zupami wielkanocnymi? Za barszcz biały na zakwasie trzeba zapłacić 68 zł za pojemność 900 ml (2022: 60 zł). Tyle samo kosztuje porcja botwiny doprawionej koprem. Krem chrzanowy na zakwasie z żuru z pulpetami cielęcymi dostępny jest w cenie 79 zł (2022: 75 zł).

Podczas wielkanocnego śniadania mogą pojawić się także rozmaite rodzaje mięsa. Gessler oferuje je w gramaturze 0,5 kg, a w tym, chociażby: baleron wiejski po 39,50 zł oraz boczek po 42,90 zł, które jeszcze rok temu kosztowały po 24,29 zł).

Dostać można także schab marynowany w liściach laurowych za 47,50 zł (2022: 26,19 zł), schab w galarecie po 39 zł (2022: 29 zł) oraz karkówkę aromatyzowaną czosnkiem, pieczoną w ziołach oraz schab pieczony ze śliwką po 75 zł/0,5 kg (2022: 55 zł/0,5 kg). Co z tradycyjnymi kiełbasami? Parzona biała kiełbasa po 37,5 zł (2022: 20,95 zł za 500 g), a wędzona kiełbasa wiejska po 34,5 zł (2022: 21,90 zł za 500 g). Co ciekawe, nie zmieniła się cena chleba. Za kilogram na zakwasie z mąki żytniej przyjdzie zapłacić 35 zł. Co do dodatków: Domowy majonez to koszt 23 zł (2022: 18 zł/200 g), ćwikła z chrzanem 18 zł (2022: 14,29 zł/235 ml), chrzan zaś 20 zł (2022: 15,24 zł/235 ml). Nie mogło zabraknąć także słodkości. Nie zmieniła się cena za mazurka z białą czekoladą i kardamonem. Kosztuje 60 zł. Pięć złoty więcej damy za mazurka różanego. Baba drożdżowa z bakaliami to 88 zł za 1,2kg (2022: 80zł).