Prosty przepis na zupę Wielkanocną. U mnie w domu robi ją tata.
Zupa Wielkanocna ze składnikiem, o jakim nie słyszeliście. Mój tata robi ją każdego roku [PRZEPIS]. Fot. Karol Porwich/East News
Reklama.

Dla mnie Wielkanoc to przede wszystkim zapachy, które unoszą się w domu. W powietrzu czuć nie tylko zapach wysprzątanego na wiosnę mieszkania, ale przede wszystkim aromaty, które towarzyszą przygotowaniom do świąt.

Pachnie pieczonym ciastem – mazurkiem, w którym czuć intensywność ciemnego kakao, a także sernikiem, który jest u nas obowiązkowy. W tle unosi się zapach kiełbasy, pieczonego schabu ze śliwką i tartego ręcznie na balkonie chrzanu, którego zapach przebija się przez zamknięte drzwi. Te aromaty zawsze mieszają się ze sobą, budując niezapomnianą atmosferę. I choć tak się utarło, że to moja mama przygotowuje większość potraw i ciast, to jednak jest jedna potrawa, którą robi mój tata – to zupa wielkanocna, która co roku zaskakuje nas wszystkich swoją wyjątkowością. Zwłaszcza że zawiera składnik, którego nikt się w niej nie spodziewa.

Zupa, która zdobyła nasze serca (i żołądki)

Wszystko zaczęło się od tego, że pewnego dnia mój tata zerwał kartkę z kalendarza, na której był przepis na zupę wielkanocną. Stwierdził, że warto spróbować. Początkowo cała rodzina patrzyła na niego z lekkim sceptycyzmem, zwłaszcza że w składzie pojawił się dość nietypowy składnik – biały ser.

logo
Przepis na zupę wielkanocną. Fot. materiały własne.

Kiedy tata postanowił ugotować zupę, nie byliśmy pewni, co z tego wyjdzie. To był strzał w dziesiątkę! Smak okazał się naprawdę wyjątkowy, a biały ser nadał zupie delikatności i pewnej magii, której wcześniej nie mogliśmy sobie wyobrazić. Teraz zupa ta stała się stałym elementem naszych świąt – nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez jej niepowtarzalnego smaku.

Przepis na zupę wielkanocną

Składniki:

  • 25 dkg mięsa wieprzowego, bez kości
  • 25 dkg włoszczyzny
  • 1,25 l wody
  • 0,25 l żuru lub białego barszczu (zakwas)
  • 5 jajek
  • 25 dkg białej kiełbasy
  • 25 dkg sera białego
  • 12 dkg śmietany
  • sól, ząbek czosnku, trochę pieprzu.
  • Przygotowanie:

    Z mięsa, kiełbasy i włoszczyzny ugotować wywar. Przecedzić – wywaru nie wylewać. Ugotowane mięso i warzywa pokroić w kostkę, a następnie włożyć do wywaru. Dodać żur, pokrojoną w kostkę kiełbasę, biały ser, ugotowane na twardo i pokrojone jajka oraz roztarty czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Całość zagotować. Na koniec dodać śmietanę i gotowe. Jeżeli ktoś woli ostrzejszy smak – po nalaniu do talerza można dodać łyżeczkę chrzanu.

    I tak oto powstała zupa wielkanocna – popisowe danie mojego taty, która stała się nieodłączną częścią naszych rodzinnych świąt. Nadmienię, że dla naszej 13-osobowej rodziny tata przygotowuje ją mnożąc składniki razy trzy. Mam nadzieję, że tak jak ja i wy pokochacie ten wyjątkowy przepis.