
Makaron to jeden z najpopularniejszych produktów spożywczych. Uwielbiamy go w kuchni za prostotę przygotowania oraz fakt, że można z nim przyrządzić mnóstwo pysznych dań. Jest jednak kilka czynników, na które warto zwrócić uwagę podczas zakupów, by wybrać najlepszy produkt.
Makron jest uwielbiany na całym świecie, również wśród Polaków. W sklepach mamy szeroki wybór rodzajów, kształtów w zależności od preferencji oraz typu dań, które chcemy zrobić w kuchni. Podczas zakupów warto jednak pamiętać, które makarony są warte uwagi, a których lepiej unikać.
Na co zwrócić uwagę przy wyborze makaronu?
Skład makronu jest bardzo prosty: mąka, woda i opcjonalnie jajka. Istotny jest rodzaj użytej mąki – to jeden z głównych elementów, którym powinniśmy się kierować przy wyborze. Najlepsze makarony produkowane są z mąki durum. Odznaczają się jędrnością, jasnożółtym kolorem i gładką powierzchnią.
Kolor w tym przypadku jest bardzo ważny. Makrony gorszej jakości mają intensywny żółty kolor lub też przeciwnie, zbyt blady. To znak, że do jego produkcji wykorzystano słabszą mąkę. Naszą uwagę powinno zwrócić także, jeśli makron ma białe plamki czy niejednolitą barwę, świadczą one o złej jakości produktu. Oprócz tego nie powinien być także nadmiernie kruchy ani połamany.
Na temat makaronu można znaleźć w sieci mnóstwo informacji na blogach pasjonatów gotowania czy kuchni włoskiej. Jedną za zalet tego produktu jest to, że pomaga utrzymywać stabilny poziom cukru we krwi.
Co do składu, jest jeszcze jedna ważna zasada. Powinno się ją stosować także w innych przypadkach: im krótszy, tym lepszy i bez zbędnych dodatków.
Jaki rodzaj makaronu jest najlepszy?
Mamy makrony pszenne, ale też pełnoziarniste. Wybór zależy od danych preferencji czy względów zdrowotnych. Ciemne makarony mają więcej błonnika i minerałów, ale wiele osób unika go ze względu na charakterystyczny smak i grubszą strukturę.
Makaron z jasnej pszenicy jest delikatniejszy i lekkostrawny, ale a wyższy indeks glikemiczny i niższą wartość odżywczą. Kompromisem w tym przypadku jest makaron z pszenicy durum. Cechuje się łagodnym smakiem i dobrymi wartościami odżywczymi.
Nie zapominajmy o kształcie. Wpływa nie tylko na wygląd potrawy, ale też na jej smak i sposób, w jaki makaron łączy się z sosem. W Polsce najpopularniejsze są krajanka, kolanka, świderki, spaghetti czy penne. Na rynku mamy jednak też inne, które warto przetestować w swojej kuchni jak np.:
Zobacz także
