Już niebawem wypełnimy nimi lodówki. Sprawdź, jak poprawnie przechowywać jajka [PORADNIK]
Przechowywanie jajek jest bardzo proste, co więcej, ich termin ważności jest stosunkowo długi. Wystarczy tylko przestrzegać kilku zasad, a jajka na długo zachowają świeżość. Reguły warto zapamiętać, bo wielkimi krokami zbliża się okres wielkanocny, a wraz z nim prawdziwy jajeczny zawrót głowy.
Gdzie przechowywać jajka?
Mało kto wie, że przechowywanie jajek w temperaturze pokojowej przyśpiesza proces psucia. Szacuje się nawet, że dzień w ciepłej kuchni równa się 4 dniom w lodówce!
Najczęściej jajka przechowuje się więc w lodówce. Jest jednak pewne "ale" – drzwi lodówki nie są najlepszym miejscem na ich przechowywanie, ze względu na częste zmiany temperatury w tym obszarze. O czym więc warto pamiętać?
- Jajka najlepiej przechowywać w wytłaczance lub zamkniętym pojemniku
- Nie powinno się umieszczać jajek tuż obok innych otwartych produktów
- Bardzo ważne jest, aby nie myć jaj, które chcesz przechowywać – usuwa się w ten sposób ich naturalną osłonę, chroniącą przed zakażeniem i dostępem tlenu
- Jajka ułożone do góry tępym końcem dłużej zachowają termin ważności
Ile czasu można przechowywać jajka?
W lodówce jajka można przechowywać przez okres jednego miesiąca. Dodajmy, że jajka można również zamrozić, jednak należy zrobić to w odpowiedni sposób. Żółtka i białka mrozi się oddzielnie. Najlepiej przygotować do tego celu dwa szczelnie zamykane pojemniki. W każdym z nich możemy umieścić po trzy, cztery żółtka i białka. Tak przygotowane można przechowywać maksymalnie 6 miesięcy.
Rozmrażanie jajek najlepiej przeprowadzać podobnie jak mięsa, czyli w lodówce, by uniknąć dużej różnicy temperatury. Po rozmrożeniu jaja należy oczywiście jak najszybciej spożyć i absolutnie nie wolno ich ponownie zamrażać.
A ile czasu możemy przechowywać rozbite jajko bez skorupki? Można to bezpiecznie zrobić przez maksymalnie jeden dzień, koniecznie w zamkniętym pojemniku. Przydaje się to chociażby przy przygotowywaniu wielkanocnych serników, kiedy nie zawsze na raz wykorzystujemy białko i żółtko.
Pamiętajmy, że niewłaściwe przechowywanie jajek lub ich niewłaściwa obróbka może skończyć się zarażeniem groźną dla naszego zdrowia bakterią salmonelli.