Wegepasztet z selera działa na... potencję? Zdrowa przekąska (nie tylko) na Wielkanoc [PRZEPIS]
Prosty zamiennik popularnej, świątecznej potrawy można zrobić ze zwykłego selera. Nie dość, że smakuje lepiej niż niejeden mięsny pasztet, to na dodatek może pobudzać nasze libido. Ten roślinny składnik jest bowiem doskonałym... afrodyzjakiem. Warto sprawdzić, jak przyrządzić to danie — zwłaszcza jeśli zgodnie z tradycją chcemy dostać się do czyjegoś serca przez żołądek.
- Jakie właściwości ma seler i dlaczego może być uznawany za "roślinną viagrę"?
- Jak zrobić wegetariański pasztet z selera?
- Idealny przepis na wegepasztet z selera na Wielkanoc 2021.
Korzeń selera jest jednym z najmniej kalorycznych warzyw (100 g ma tylko około 17 kcal), a jego skład to istna bomba witaminowa (ma więcej wit. C niż cytrusy, a także sporo wit. z grupy B, wit. A i E oraz beta-karoten). Zawiera dużo błonnika, minerałów (tj. fosfor, wapń, żelazo, magnez czy cynk), poprawia perystaltykę jelit, ułatwia trawienie, a na dodatek działa jak... "roślinna viagra" i podnosi libido u mężczyzn. Jak to możliwe?
Seler ma potencjał na... potencję
Dzięki regularnemu spożywaniu selera można zwiększyć poziom wydalanego wraz z potem męskiego hormonu (androsteronu), który jest uznawany także za naturalny feromon zwiększający zainteresowanie przeciwnej płci.To jednak nie wszystko, ponieważ seler zawiera także argininę, za sprawą której wytwarzany jest tlenek azotu rozszerzający naczynia krwionośne (co ma sprzyjać dłuższej erekcji i zwiększeniu intensywności doznań podczas zbliżeń intymnych).
To właśnie dlatego niepozorny seler polecany jest jako roślinny zamiennik preparatów na potencję, który ma tę przewagę nad farmaceutykami, że nie ma chemicznych dodatków i nie wywołuje skutków ubocznych (choć może uczulać, warto sprawdzić, czy mamy na niego alergię).
Korzeń selera najlepiej smakuje po ugotowaniu, zwłaszcza w postaci zamiennika tradycyjnego pasztetu w wersji bezmięsnej. Jak go przygotować?
Pasztet z selera — przepis bez mięsa dla wegetarian na Wielkanoc 2021 [HIT]
Składniki:- seler (1 średni korzeń)
- marchew (2 sztuki)
- batat (połówka 1 słodkiego ziemniaka)
- pietruszka (1 średni korzeń)
- sok z połówki cytryny
- płatki owsiane (około 10 łyżek, można je zmielić)
- mąka gryczana (4 łyżki)
- przyprawy do smaku (łyżeczka imbiru, kurkumy, szczypta zmielonego pieprzu, kminu rzymskiego, różowej soli himalajskiej)
- w wersji dla wegetarian dodatkowo: 1 jajko
- w wersji dla wegan jajka zastępujemy płatkami owsianymi i mąką gryczaną
Choć różnych wersji przepisów na bezmięsne pasztety z selera jest bardzo wiele, to wybraliśmy dla Was jeden z najprostszych, który wykonała pani Mariola z kanału Organic World na YouTube.
- Zaczynamy od utarcia umytych i obranych wcześniej warzyw na drobne wiórki, do których dodajemy sok z cytryny i dokładnie mieszamy.
- Następnie dodajemy 10 łyżek płatków owsianych (w wersji dla wegetarian) lub 4 łyżek mąki gryczanej (jeśli wybieramy wersję bezglutenową albo wegańską) i posypujemy je ulubionymi przyprawami do smaku.
- Mieszamy całość w taki sposób, by powstała jednolita masa (w wersji dla wegetarian można dodać w tym momencie 1 jajko).
- Dokładnie wymieszane składniki przekładamy z miski do foremki ceramicznej lub silikonowej (albo zwykłej, głębokiej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia).
- Wegepasztet z selera pieczemy przez około 80 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury około 170 stopni Celsjusza. Smacznego!
Dowiedz się więcej:
- Mięsożercy kontra wegetarianie – kto ma rację? Bracia bliźniacy przebadali to na własnej skórze
- Przepis na grzybowe... cappuccino. Takiej zupy jeszcze nie jedliście! [HIT ŚWIĄT]
- Najprostszy na świecie przepis na obłędnie smaczne... ciastka bez cukru. W sam raz na Dzień Kobiet