Ten przepis na żurek jest inny niż wszystkie. Lewandowska zdradziła jak go zrobić, by był lżejszy
Wielkanoc tuż tuż, więc czas pomyśleć i zaplanować, jakie potrawy zagoszczą na rodzinnym stole. Żurek w wielu polskich domach to prawdziwy "must have" świątecznego śniadania. Jednak jak go zrobić, by był lżejszy i bardziej fit? Anna Lewandowska zdradziła swój wyjątkowy sposób.
Cały sekret tkwi w zmiksowanych warzywach, którymi można zastąpić mąkę. Czego potrzebujemy do zrobienia fit żurku według Anny Lewandowskiej?
Składniki (porcja dla 6 osób):
- 1,5 litra wody
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 por
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 2-4 ziarna ziela angielskiego
- 1/2 l zakwasu na żurek
- 1/2 kg białej kiełbasy
- 100 g boczku
- 1 łyżka majeranku
- 4-6 ziaren pieprzu
- jogurt lub śmietanka roślinna
Jak przygotować lekki żurek według Anny Lewandowskiej?
1. Do garnka z wodą włóż obrane warzywa.
2. Gotuj do momentu, aż warzywa staną się miękkie. Następnie odcedź je.
3. Potem wlej zakwas na żurek i gotuj około pół godziny, dodając liść laurowy, majeranek, ziarna ziela angielskiego oraz posiekany czosnek.
4. Po tym czasie dodaj pokrojony w cienkie plasterki boczek i gotuj przez kolejne pół godziny.
5. Zmiksuj warzywa z wywaru i zagęść nimi zupę (zamiast mąki). Kolejno dodaj jogurt/śmietankę roślinną i wymieszaj.
Ostatnio w naTemat pisaliśmy o tym, czym tak naprawdę różni się żurek od barszczu białego, skąd pochodzi nazwa żur i jak przepisy na te klasyczne dania wielkanocne zmieniały się na przestrzeni lat.
Ciekawostki dotyczące tych popularnych zup, które warto znać, znajdziesz TUTAJ.
Czytaj także: Anna Lewandowska zaskoczyła wszystkich. Na zrzucenie zbędnych kilogramów poleca...czekoladę