Ten przepis na żurek jest inny niż wszystkie. Lewandowska zdradziła jak go zrobić, by był lżejszy

Weronika Tomaszewska
Wielkanoc tuż tuż, więc czas pomyśleć i zaplanować, jakie potrawy zagoszczą na rodzinnym stole. Żurek w wielu polskich domach to prawdziwy "must have" świątecznego śniadania. Jednak jak go zrobić, by był lżejszy i bardziej fit? Anna Lewandowska zdradziła swój wyjątkowy sposób.
Anna Lewandowska zdradziła swój sposób na lekki żurek. Fot. Instagram/@annalewandowskahpba
Żona Roberta Lewandowskiego znana jest ze swoich dietetycznych jadłospisów. Na jej blogu "healthy plan by ann" nie brakuje ciekawych przepisów wielkanocnych. Tym razem zdradziła swoim fanom, jak zrobić żurek w lżejszej wersji.

Cały sekret tkwi w zmiksowanych warzywach, którymi można zastąpić mąkę. Czego potrzebujemy do zrobienia fit żurku według Anny Lewandowskiej?
Składniki (porcja dla 6 osób):


Jak przygotować lekki żurek według Anny Lewandowskiej?



1. Do garnka z wodą włóż obrane warzywa.

2. Gotuj do momentu, aż warzywa staną się miękkie. Następnie odcedź je.

3. Potem wlej zakwas na żurek i gotuj około pół godziny, dodając liść laurowy, majeranek, ziarna ziela angielskiego oraz posiekany czosnek.

4. Po tym czasie dodaj pokrojony w cienkie plasterki boczek i gotuj przez kolejne pół godziny.

5. Zmiksuj warzywa z wywaru i zagęść nimi zupę (zamiast mąki). Kolejno dodaj jogurt/śmietankę roślinną i wymieszaj.

Ostatnio w naTemat pisaliśmy o tym, czym tak naprawdę różni się żurek od barszczu białego, skąd pochodzi nazwa żur i jak przepisy na te klasyczne dania wielkanocne zmieniały się na przestrzeni lat.

Ciekawostki dotyczące tych popularnych zup, które warto znać, znajdziesz TUTAJ.
Czytaj także: Anna Lewandowska zaskoczyła wszystkich. Na zrzucenie zbędnych kilogramów poleca...czekoladę
źródło: hpba.pl