Lagun jak... papieska kremówka lub obwarzanek. W cukierniach to teraz HIT. Jak go zrobić? [PRZEPIS]
Tajemniczy "stwór z Krakowa", który okazał się... zwykłym rogalikiem, w błyskawicznym tempie zyskał międzynarodową sławę, a popularnością zaczyna doganiać nawet słynne papieskie kremówki lub tradycyjne obwarzanki. Supermarkety szybko podłapały trend i zaczęły reklamować croissanty o nazwie "lagun". Nawet w cukierniach podobne wypieki w ostatnich dniach rozchodzą się jak świeże bułeczki. A przecież można je zrobić samemu. Podajemy najłatwiejszy przepis na strasznie smaczną przekąskę z ciasta francuskiego.
Po nietypowym zgłoszeniu, jakie dotarło do Krakowskiego Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami w sprawie dziwnego osobnika, który przez kilka dni miał zwisać z drzewa na jednym z lokalnych osiedli, jego sława zaczęła żyć własnym życiem, docierając nie tylko do stacji BBC, ale także do samego Stephena Kinga, twórcy takich horrorów jak "Lśnienie" i autora bestsellerowych powieści, które weszły do klasyki literatury grozy.
Czytaj także: Pamiętacie "stwora" z Krakowa? Sprawa jest tak kuriozalna, że donosi o niej nawet BBC
Szybko trend na croissanty ochrzczone hasłem "lagun" podchwyciły też największe sieci supermarketów w kraju.
"Lagun maślany" opatrzony łacińską nazwą lagunus butyracea oferuje już m.in. ALDI Polska.
— Dla jednych croissant, dla innych lagun, dla jeszcze innych po prostu rogalik. Wszystkich jednak zapewniamy - jest oswojony i przyjazny, a co najważniejsze - przepyszny. Z poranną kawusią smakuje najlepiej. Nie ma się czego bać! — zapewniono w ofercie.
Laguny podbijają cukiernie i... pomagają zwierzakom
Część cukierni zdecydowało się nawet na to, by 10 proc. dochodu ze sprzedaży rogalików zwanych "lagunami" przekazać Krakowskiemu Towarzystwu Opieki nad Zwierzętami. Zainteresowanie nowym, choć dobrze już znanym produktem, okazało się większe niż można byłoby przypuszczać.
Przepis na strasznie smaczny LAGUN z ciasta francuskiego
Ambitni mogą pokusić się o własnoręczne przygotowanie ciasta francuskiego (z 700 g mąki, 3 łyżek sypkich drożdży, 350 ml mleka, 350 g masła, szczypty soli, jajka i 1/3 szkl. cukru).Dużo łatwiej jednak po prostu skorzystać z gotowego ciasta francuskiego, powszechnie dostępnego w marketach lub w większości sklepów spożywczych. Oto mała ściągawka w formie video z kanału Hungry Eyes na YouTube.