Odpuść tłustą kiełbasę! 6 pomysłów na wegetariańską wyżerkę na majówkowego grilla
1. Caprese z halloumi
Sałatka caprese w wersji halloumi zamiast sera moazzarella to prawdziwa petarda! Naturalnie słone hallumi z dodatkiem świeżej mięty i bazylii otorzy nowy wymiar smaku. Wybieraj słodsze pomidory, najlepiej malinowe.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:SKŁADNIKI:
- 4 duże, pomidory malinowe
- kostka sera halloumi
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy
- szczypta oregano
- szczypta pieprzu czarnego
- kilka listków świeżej mięty
- kilka listków świeżej bazylii
Umyj pomidory i pokrój je w równe plastry. Pokrój kostkę sera halloumi na ok. 6 równych plastrów. Grilluj ser z dodatkiem pieprzu i oregano. Kiedy będzie łądnie zarumieniony i chrupiący, ułóż go na talerzu razem z pomidorami. W małej miseczce wymieszaj ocet balsamiczny i oliwę, a następnie polej mieszkanką sałatkę. Posiekaj razem świeżą bazylię i miętę i posyp z wierzchu.
2. Ananas w sosie teriyaki z serem feta
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:SKŁADNIKI:
- 1 świeży ananas
- 1 łyżka sosu teriykaki
- 1 mała łyżeczka miodu
- szczypta chili
- garść sera feta
- kilka listków świeżej kolendry
Umyj i obierz ananasa, a następnie pokrój go w plastry. W małej miseczce wymieszaj sos teriyaki, miód i szczyptę chili. Posmaruj plastry aromatyczną mieszanką i odstaw na poł godziny. Po tym czasie wrzuć go na grilla, przerzucaj co jakiś czas, aby zarumienił się z obu stron. Do podania może opcjonalnie dodać pokruszony ser feta i poszarpane listki kolendry.
3. Gruszka z mascarpone i orzechami włoskimi
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:SKŁADNIKI NA 6 PORCJI:
- 3 gruszki
- 3 łyżki mascarpone
- 1 łyżka masła orzechowego
- szczypta cynamonu
- szczypta kardamonu
- szczypta soli himalajskiej (opcjonalnie)
- kilka orzechów włoskich
W małej miseczce wymieszaj mascarpone, masło orzechowe, cynamon i kardamon, a następnie odstaw do zamrażarki na 15 minut. Opcjonalnie możesz dać też małą szczyptę soli himalajskiej. Na desce posiekaj orzechy włoskie, tak aby stworzyły niemalże orzechowy puder. Umyj gruszki i przekrój je na połówki. Wrzuć je na grilla i poczekaj aż się przypieką. Podawaj z łyżką zimnego musu z mascarpone i masła orzechowego. Posyp z wierzchu rozdrobnionymi orzechami włoskimi.
4. Boczniaki w sezamie
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie boczniaków
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 1 szczypta chili
- 1 łyżka sezamu łuskanego
- cebula dymka do podania
Umyj boczniaki i przełóż je do miski. Nie szarp je na dużo mniejsze kawałki. Dodaj sosy, jajko, szczyptę chili i wyciśnij czosnek przez praskę lub posiekaj drobno. Dodaj sezamu i wymieszaj wszystko dokładnie. Odstaw do lodówki na godzinę. Grilluj boczniaki na tacce, przewracając je co jakiś czas. Jak złapią rumiany kolor i się zetną, przełóż je na talerz, posyp dodatkową porcja sezamu i dodaj posiekaną dymkę lub szczypior.
5. Musztardowe szaszłyki z tofu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:SKŁADNIKI:
- 2 kostki tofu naturalnego lub wędzonego
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- kilka pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 łyżki musztardy sarepskiej lub dijon
- 1 łyżka oleju
- sok z połówki cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka przyprawy do gyrosa
- sól i pieprz[/br]
Do miski dodajemy musztardę, olej, sok z cytryny, miód i przyprawy, a następnie dynamicznie mieszamy. Kroimy tofu w większą kostkę, tak aby kawałek przypominał wielkością plaster kiełbasy. Mieszamy dokładnie i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Warzywa myjemy i kroimy w duże kawałki. Bierzemy patyczki do szaszłyków i nakłuwamy naprzemiennie warzywa i tofu. Wrzucamy na grilla, obracając co jakiś czas. Można podawać z sosem czosnkowym lub koperkowym.
6. Cukinia z nadzieniem à la bolońskim
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:SKŁADNIKI:
- 3 małe cukinie
- tofu naturalne lub wędzone
- 1 cebula
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 papryczka chili lub jalapeño
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka rozmarynu
- ser żółty lub mozzarella
Kostkę tofu pokrusz palcami na bardzo drobne kawałeczki i wrzuć do miski. Dodaj paprykę wędzoną, kmin rzymski, cukier, sól i pieprz, sos rybny, posiekaną cebulę i papryczkę. Wymieszaj dokładnie. Rozgrzej patelnię z łyżką oliwy i smaż tofu na dużym ogniu, aż będzie zarumienione, przypominające mięso mielone do spaghetti. Umyj cukinie i przekrój je na połówki. Ułóż je na tacce grillowej, a następnie nałóż na nie wege nadzienie w stylu bolońskim. Posyp serem z wierzchu. Grilluj aż ser się roztopi, a cukinia lekko zmięknie. Podając, posyp dosłownie odrobiną rozmarynu.
Sprawdź także:
- 3 wegetariańskie tapasy idealne do wina. Twoi goście na domówce będą zachwyceni
- Nie tylko hummus! 7 past do kanapek, które smakują jak z najlepszej wegańskiej knajpy
- 3 genialne przepisy na wegetariańską quesadillę. To idealna przekąska na majówkę!