Odpuść tłustą kiełbasę! 6 pomysłów na wegetariańską wyżerkę na majówkowego grilla

Joanna Stawczyk
Sezon grillowy 2021 otwarty! Nic tylko szykować produkty pod majówkową imprezę. Z tej okazji mam dla Was 6 łatwych przepisów na niebiańską wyżerkę z grilla. Wegetarianie szykujcie się na eksplozję smaków! Nawet wielbiciele tradycyjnych, mięsnych przysmaków będą zachwyceni tymi kolorowymi pomysłami, bo genialnie urozmaicą grillową biesiadę.
Majówka 2021. Oto 6 pomysłów na wegetariańską ucztę na grilla, pyszne bez mięsa Fot. pexels.com
Nareszcie nastał długo wyczekiwany sezon grillowy! Fani letnich biesiad zacierają ręce najpierw na majówkową ucztę, a potem na wakacyjne wypady z rozgrzanym rusztem w tle. Jeśli szukasz pomysłów na kolorowe alternatywny mięsa na grilla albo po prostu na wegetariańskie dania z grilla, to dobrze trafiłeś. Przygotowałam dla Was 6 ciekawych, kulinarnych inspiracji, które powinniście koniecznie przetestować!

1. Caprese z halloumi


Sałatka caprese w wersji halloumi zamiast sera moazzarella to prawdziwa petarda! Naturalnie słone hallumi z dodatkiem świeżej mięty i bazylii otorzy nowy wymiar smaku. Wybieraj słodsze pomidory, najlepiej malinowe.

SKŁADNIKI:

- 4 duże, pomidory malinowe
- kostka sera halloumi
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy
- szczypta oregano
- szczypta pieprzu czarnego
- kilka listków świeżej mięty
- kilka listków świeżej bazylii

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:


Umyj pomidory i pokrój je w równe plastry. Pokrój kostkę sera halloumi na ok. 6 równych plastrów. Grilluj ser z dodatkiem pieprzu i oregano. Kiedy będzie łądnie zarumieniony i chrupiący, ułóż go na talerzu razem z pomidorami. W małej miseczce wymieszaj ocet balsamiczny i oliwę, a następnie polej mieszkanką sałatkę. Posiekaj razem świeżą bazylię i miętę i posyp z wierzchu.

2. Ananas w sosie teriyaki z serem feta

Ananas w wersji grillowanej sprawi, że nawet mimo gorszej pogody, poczujecie się przy majówkowym stole jak na egzotycznych wakacjach. Wybieraj dojrzałego, świeżego ananasa. Słony dodatek fety i orzeźwiającej kolendry będzie tutaj bardzo na miejscu.

SKŁADNIKI:

- 1 świeży ananas
- 1 łyżka sosu teriykaki
- 1 mała łyżeczka miodu
- szczypta chili
- garść sera feta
- kilka listków świeżej kolendry

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Umyj i obierz ananasa, a następnie pokrój go w plastry. W małej miseczce wymieszaj sos teriyaki, miód i szczyptę chili. Posmaruj plastry aromatyczną mieszanką i odstaw na poł godziny. Po tym czasie wrzuć go na grilla, przerzucaj co jakiś czas, aby zarumienił się z obu stron. Do podania może opcjonalnie dodać pokruszony ser feta i poszarpane listki kolendry.

3. Gruszka z mascarpone i orzechami włoskimi

Grill na słodko? A czemu nie! Zawsze przy grillowym stole jest masa wszelkiego rodzaju mięsiwa i warzyw, a nikt nie wpadnie na to, żeby przygotować coś słodkiego na ząb. Połączenie gruszki z kremowo-orzechowym mascarpone z dodatkiem orzechów włoskich zasługuje na najwyższe noty!

SKŁADNIKI NA 6 PORCJI:

- 3 gruszki
- 3 łyżki mascarpone
- 1 łyżka masła orzechowego
- szczypta cynamonu
- szczypta kardamonu
- szczypta soli himalajskiej (opcjonalnie)
- kilka orzechów włoskich

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

W małej miseczce wymieszaj mascarpone, masło orzechowe, cynamon i kardamon, a następnie odstaw do zamrażarki na 15 minut. Opcjonalnie możesz dać też małą szczyptę soli himalajskiej. Na desce posiekaj orzechy włoskie, tak aby stworzyły niemalże orzechowy puder. Umyj gruszki i przekrój je na połówki. Wrzuć je na grilla i poczekaj aż się przypieką. Podawaj z łyżką zimnego musu z mascarpone i masła orzechowego. Posyp z wierzchu rozdrobnionymi orzechami włoskimi.

4. Boczniaki w sezamie

O tym, że boczniaki są fenomenalnym substytutem mięsa wiadomo już od dawna. Sprawdzą się oczywiście także na grilla. W tej odsłonie z dodatkiem sezamu uzyskają miłą, lekko orzechową głębię. Ze względu na ich konsystencję, grilluj je najlepiej na aluminiowej tacce.

SKŁADNIKI:

- 1 opakowanie boczniaków
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 1 szczypta chili
- 1 łyżka sezamu łuskanego
- cebula dymka do podania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Umyj boczniaki i przełóż je do miski. Nie szarp je na dużo mniejsze kawałki. Dodaj sosy, jajko, szczyptę chili i wyciśnij czosnek przez praskę lub posiekaj drobno. Dodaj sezamu i wymieszaj wszystko dokładnie. Odstaw do lodówki na godzinę. Grilluj boczniaki na tacce, przewracając je co jakiś czas. Jak złapią rumiany kolor i się zetną, przełóż je na talerz, posyp dodatkową porcja sezamu i dodaj posiekaną dymkę lub szczypior.

5. Musztardowe szaszłyki z tofu

Szaszłyki to absolutny must-have każdego grilla. Są idealnym daniem dla wegetarian, ponieważ mogą swobodnie kombinować z dodatkami i doborem warzyw. Przepis z tofu w klimacie musztardowym zasługuje jednak na wyszczególnienie.

SKŁADNIKI:

- 2 kostki tofu naturalnego lub wędzonego
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- kilka pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 łyżki musztardy sarepskiej lub dijon
- 1 łyżka oleju
- sok z połówki cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka przyprawy do gyrosa
- sól i pieprz[/br]

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Do miski dodajemy musztardę, olej, sok z cytryny, miód i przyprawy, a następnie dynamicznie mieszamy. Kroimy tofu w większą kostkę, tak aby kawałek przypominał wielkością plaster kiełbasy. Mieszamy dokładnie i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Warzywa myjemy i kroimy w duże kawałki. Bierzemy patyczki do szaszłyków i nakłuwamy naprzemiennie warzywa i tofu. Wrzucamy na grilla, obracając co jakiś czas. Można podawać z sosem czosnkowym lub koperkowym.

6. Cukinia z nadzieniem à la bolońskim

Czasami mam wrażenie, że cukinia to warzywo, które zostało stworzone z myślą o grillowaniu. Z patelni jest pyszna, ale z ugrillowana jest jeszcze lepsza! Dodatek farszu, który łudząco przypomina mięsny sos boloński jest wprost genialny. Pamiętaj, a by na koniec do podania dać szczyptę rozmarynu!

SKŁADNIKI:

- 3 małe cukinie
- tofu naturalne lub wędzone
- 1 cebula
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 papryczka chili lub jalapeño
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka rozmarynu
- ser żółty lub mozzarella

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Kostkę tofu pokrusz palcami na bardzo drobne kawałeczki i wrzuć do miski. Dodaj paprykę wędzoną, kmin rzymski, cukier, sól i pieprz, sos rybny, posiekaną cebulę i papryczkę. Wymieszaj dokładnie. Rozgrzej patelnię z łyżką oliwy i smaż tofu na dużym ogniu, aż będzie zarumienione, przypominające mięso mielone do spaghetti. Umyj cukinie i przekrój je na połówki. Ułóż je na tacce grillowej, a następnie nałóż na nie wege nadzienie w stylu bolońskim. Posyp serem z wierzchu. Grilluj aż ser się roztopi, a cukinia lekko zmięknie. Podając, posyp dosłownie odrobiną rozmarynu.

Sprawdź także:

Czytaj także: Wege grill na majówkę. Te smaczne zamienniki mięsa kupisz tanio w kilku znanych sklepach [LISTA]