Nie bądź burak, wrzuć na ruszt... ziemniaki! Najprostszy na świecie vegeprzepis na majówkę

Monika Piorun
Nie, to nie słynny "lagun", choć z daleka rzeczywiście wygląda podobnie. Nie musisz do niego wzywać Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami, bo nie ma nic wspólnego ani z żadnym tajemniczym "stworem z Krakowa", ani z żadnym smokiem wawelskim lub ziejącym ogniem "instrybutorem". Nie ma w nim ani grama mięsa, za to jest... piekielnie smaczny i banalnie prosty w przygotowaniu. Jak zrobić ziemniaki z rusztu — absolutny hit wśród grillujących wegetarian?
Olej nudne szaszłyki i ociekające tłuszczem mięsa. Jeśli szukasz prostej i smacznej potrawy na tegoroczną majówkę, wypróbuj przepis na ziemniaczki z grilla. Fot. Ivan Danik / 123 RF
Zapiekane ziemniaki cieniutko pokrojone w cienkie plasterki na upartego da się pomylić z..."lagunem", czyli rogalikiem z ciasta francuskiego, który omyłkowo został uznany za groźnego osobnika zwisającego z drzewa na jednym z krakowskich osiedli.

Czytaj także: Lagun jak... papieska kremówka lub obwarzanek. W cukierniach to teraz HIT. Jak go zrobić? [PRZEPIS]
Ich wykonanie wymaga jednak zdecydowanie mniej zachodu niż samodzielne przygotowanie ciasta francuskiego na rogaliki, za to smakują znakomicie. Zwłaszcza tym, którzy szukają prostej przekąski, którą można w mgnieniu oka zrobić w czasie majówki.


Oto najłatwiejszy przepis na opiekane ziemniaki w plasterkach, którymi mogą zajadać się (nie tylko) weganie i wegetarianie...

Majówka 2021. Przepis na grillowane ziemniaki w plasterkach

Składniki:



Na grilla można użyć surowych ziemniaków pokrojonych według powyższego schematu w drobne plasterki nacinane co około pół centymetra na około 2/3 głębokości (po natarciu oliwą i przyprawami z ulubionymi dodatkami najczęściej zawija się je w folię aluminiową).

Jeśli zaś chcemy upiec ziemniaki w piekarniku, to wcześniej warto je podgotować przez około 10 minut we wrzątku, a po ostygnięciu pokroić je w drobne plasterki (wystarczy kilka nacięć co około pół centymetra), wysmarować oliwą z czosnkiem, posypać solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami, a następnie piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 30 minut.

W obu przypadkach należy poczekać, aż ziemniaki się zarumienią. Smacznego!
Czytaj także: Magda Gessler wydała autobiografię. Jakie sekrety z przeszłości ujawniła królowa gastronomii?