Makaron z kurkami i whisky to niekwestionowany hit sezonu! Mamy sprawdzony przepis

Joanna Stawczyk
Sezon na kurki w pełni! Lato bez nich nie smakuje tak samo. To niezwykle szlachetny produkt, który nie potrzebuje wielu dodatków, aby wydobyć głębię smaku. Przetestowałam ten prosty przepis i jestem wniebowzięta. Przepyszny makron przygotujesz w zaledwie 15 minut. Jeśli zatem szukasz patentu na wyśmienite kurki, to dobrze trafiłeś!
Makaron z kurkami i whisky to niekwestionowany hit sezonu! Wypróbuj sprawdzony przepis Fot. pexels.com
Kurki to jedne z bardziej wdzięcznych grzybów, które sprawdzą się w kuchni doskonale. Ich aromat podbije głębię niejednego dania. Smakują wyśmienicie same, ale w połączeniu z innymi dodatkami będą grały równie dobrze.

Nie da się ukryć, że kurki lubią być w centrum. Produkt nie jest też super tani, więc warto go wyeksponować. Trzeba przygotowywać je umiejętnie, żeby nie zabić ich smaku. Tutaj sprawdza się złota zasada kulinarna - mniej znaczy więcej! Tego się trzymajmy.

Przepis na makaron z kurkami i whisky. Eksplozja smaku!

Osobiście przetestowałam ten przepis i wiem, że powrócę do niego nieraz. Dodatek whisky otwiera zupełnie inny wymiar smaku. Wybitnie podkręca kremowo-maślane nuty kurek. Koniecznie pamiętaj o świeżej, zielonej natce pietruszki do dekoracji. Nie tylko wygląda ładnie, ale także genialnie komponuje się z resztą składników.
Makaron z kurkami i whisky to niekwestionowany hit sezonu! Genialny przepis na danie, które wykonasz w kwadransFot. Joanna Stawczyk
Aby do dania nie trafiły żadne zanieczyszczenia, na wstępie należy dokładnie oczyścić kurki. Jest na to jeden bardzo prosty patent:


Czynność tę możesz powtórzyć, aby mieć pewność, że kurki zostały dokładnie umyte.

SKŁADNIKI:

- opakowanie kurek (ok. 200 g)
- 1/2 opakowania makaronu typu tagliatelle lub penne
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
- łyżeczka oleju
- 40 g serka mascarpone lub śmietany 12%
- sól
- pieprz czarny
- szczypta rozmarynu
- szczypta tymianku
- szczypta chili
- kieliszek tj. 40 ml whisky
- 1/2 pęczka świeżej pietruszki
- 200 ml wody
- opcjonalnie garść bobu obranego ze skórki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA::

- Wstaw garnek z wodą i gotuj swój ulubiony rodzaj makaronu tak, aby był lekko al dente. Posiekaj cebulę, ząbek czosnku i natkę pietruszki. Oczyszczone kurki delikatnie posiekaj, aby było więcej kawałeczków.

- Na patelni rozgrzej olej i wrzuć cebulę. Smaż do momentu lekkiego zarumienienia. Następnie dodaj masło klarowane, kurki i czosnek. Mieszkaj delikatnie i po 5 minutach dodaj rozmaryn, tymianek, sól, pieprz i chili. Gdy kurki będą już brązowo-złociste dolej kieliszek whisky.

- Mieszaj i czekaj aż część alkoholu wyparuje, pozostawiając drzewny aromat. Potem dolej 200 ml wody z gotującego się makaronu i podkręć ogień na 2 minuty. Na koniec dodaj mascarpone lub śmietanę i wymieszaj wszystko dokładnie. Opcjonalnie możesz też dodać odrobinę obranego bobu. On świetnie współgra z kurkami. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Odcedzony makaron wrzuć na patelnie. Mieszaj sos aż połączy się dokładnie z makaronem. Podawaj z natką pietruszki. Do dania pasuje dobrze białe wino - zarówno to półwytrawne, jaki i wytrawne.

Sprawdź także:

Posłuchaj "naTemat codziennie". Skrót dnia w mniej niż 5 minut