Makaron z kurkami i whisky to niekwestionowany hit sezonu! Mamy sprawdzony przepis
Sezon na kurki w pełni! Lato bez nich nie smakuje tak samo. To niezwykle szlachetny produkt, który nie potrzebuje wielu dodatków, aby wydobyć głębię smaku. Przetestowałam ten prosty przepis i jestem wniebowzięta. Przepyszny makron przygotujesz w zaledwie 15 minut. Jeśli zatem szukasz patentu na wyśmienite kurki, to dobrze trafiłeś!
Nie da się ukryć, że kurki lubią być w centrum. Produkt nie jest też super tani, więc warto go wyeksponować. Trzeba przygotowywać je umiejętnie, żeby nie zabić ich smaku. Tutaj sprawdza się złota zasada kulinarna - mniej znaczy więcej! Tego się trzymajmy.
Przepis na makaron z kurkami i whisky. Eksplozja smaku!
Osobiście przetestowałam ten przepis i wiem, że powrócę do niego nieraz. Dodatek whisky otwiera zupełnie inny wymiar smaku. Wybitnie podkręca kremowo-maślane nuty kurek. Koniecznie pamiętaj o świeżej, zielonej natce pietruszki do dekoracji. Nie tylko wygląda ładnie, ale także genialnie komponuje się z resztą składników.Makaron z kurkami i whisky to niekwestionowany hit sezonu! Genialny przepis na danie, które wykonasz w kwadrans•Fot. Joanna Stawczyk
- Włóż kurki do dużej miski
- Posyp je solą i zalej gorącą wodą
- Delikatnie poruszaj kurki łyżką, dzięki temu opadnie zgromadzony na nich piasek
- Wyłów grzyby łyżką cedzakową
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA::SKŁADNIKI:
- opakowanie kurek (ok. 200 g)
- 1/2 opakowania makaronu typu tagliatelle lub penne
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
- łyżeczka oleju
- 40 g serka mascarpone lub śmietany 12%
- sól
- pieprz czarny
- szczypta rozmarynu
- szczypta tymianku
- szczypta chili
- kieliszek tj. 40 ml whisky
- 1/2 pęczka świeżej pietruszki
- 200 ml wody
- opcjonalnie garść bobu obranego ze skórki
- Wstaw garnek z wodą i gotuj swój ulubiony rodzaj makaronu tak, aby był lekko al dente. Posiekaj cebulę, ząbek czosnku i natkę pietruszki. Oczyszczone kurki delikatnie posiekaj, aby było więcej kawałeczków.
- Na patelni rozgrzej olej i wrzuć cebulę. Smaż do momentu lekkiego zarumienienia. Następnie dodaj masło klarowane, kurki i czosnek. Mieszkaj delikatnie i po 5 minutach dodaj rozmaryn, tymianek, sól, pieprz i chili. Gdy kurki będą już brązowo-złociste dolej kieliszek whisky.
- Mieszaj i czekaj aż część alkoholu wyparuje, pozostawiając drzewny aromat. Potem dolej 200 ml wody z gotującego się makaronu i podkręć ogień na 2 minuty. Na koniec dodaj mascarpone lub śmietanę i wymieszaj wszystko dokładnie. Opcjonalnie możesz też dodać odrobinę obranego bobu. On świetnie współgra z kurkami. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Odcedzony makaron wrzuć na patelnie. Mieszaj sos aż połączy się dokładnie z makaronem. Podawaj z natką pietruszki. Do dania pasuje dobrze białe wino - zarówno to półwytrawne, jaki i wytrawne.
Sprawdź także:
- Nie daj się nabrać na "świeżą rybkę"! Kucharz rozprawia się z cenami w smażalniach nad morzem
- Halloumi na 3 sposoby. Burger z cypryjskim serem rozkocha Twoje podniebienie!
- Najlepszy przepis na danie z bobu. Pyszna zapiekanka z dodatkiem ziemniaków[PRZEPIS]
Posłuchaj "naTemat codziennie". Skrót dnia w mniej niż 5 minut