Jak zrobić chleb bananowy? Oryginalny przepis z 1950 roku. Lepszego nie ma i nie będzie!
Chleb bananowy jest puszysty, pyszny, wyrazisty i łatwy w przygotowaniu. Można zajadać go na śniadanie, podwieczorek i kolację. Przynajmniej ten z oryginalnego przepisu Chiquity. Recepturę znajdziesz poniżej!
Historia chleba bananowego
Historia chleba bananowego nie jest do końca znana i krąży na ten temat wiele legend. Najpopularniejsza z nich dotyczy tego, że chlebek bananowy wymyślono, by zwiększyć sprzedaż proszku do pieczenia i sody oczyszczonej.Druga legenda ma swoje źródła w czasach Wielkiego Kryzysu w latach 1929–1933. Biedne gospodynie nie wiedziały co zrobić z przejrzałymi bananami i postanowiły, że najlepszą opcją będzie upieczenie bananowego chleba.
Początkowo wszystko opierało się na zasadzie zero-waste. Z czasem chleb bananowy zyskał popularność i stał się jednym z popisowych dań kuchni amerykańskiej. Można przygotowywać go na wiele sposób, ale najbardziej lubię ten klasyczny.
Oryginalny przepis na chleb bananowy z 1950 roku
Przepis na chleb bananowy po raz pierwszy opublikowano w 1933 roku w książce Pillsbury Balanced Recipes Cookbook, choć same banany pojawiły się w Stanach Zjednoczonych już 60 lat wcześniej. Od 1947 roku największym dostawców bananów na świecie jest firma Chiquita, która w 1950 roku stworzyła przepis na najlepszy chlebek bananowy na świecie. Oto on!Składniki na chlebek bananowy:
- 500 g bananów (na oko to trzy większe banany),
- 85 g masła,
- 135 g cukru (2/3 szklanki 250 ml),
- 2 jajka w rozmiarze M,
- 220 g mąki pszennej (2 szklanki),
- 10 g proszku do pieczenia (3 małe łyżeczki bez czubka),
- 4 szczypty soli.
Przygotowanie chlebka bananowego od A do Z
Zaczynamy od nastawienia piekarnika na 180 stopni w opcji góra-dół. Chleb bananowy będzie piekł się na najniższej półce piekarnika, więc warto zrobić tam miejsce i usunąć z piekarnika zbędne blachy i kratki.Masło ubijamy w średniej wielkości miseczce. Najlepiej wykorzystać do tego drewnianą ubijaczkę. Następnie dodajemy cukier. Całość mieszamy. Nie będzie to szło lekko, ale trzeba przeboleć. Po uzyskaniu w miarę jednolitej masy dodajemy jajka (ważne jest to, aby jajka były dobrze przechowywane) i znowu mieszamy. Masa powinna mieć bladożółty lub jasnobrązowy kolor i pachnieć słodyczą.
Mąkę przesiewamy przez sito z drobnymi oczkami. Przesianą mąkę dodajemy do masy. Ważne: z mąką inną niż pszenna przepis nie wyjdzie. Dodajemy proszek do pieczenia i sól. Całość intensywnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
Banany obieramy ze skórki i odcinamy im końcówki. Wrzucamy je do średniej miseczki i rozgniatamy widelcem. Nie trzeba rozgniatać ich na gładką masę, najbardziej pożądane są grudki wielkości ziarenka grochu. Rozgniecione banany dodajemy do wcześniej przygotowanej masy i mieszamy.
Tak powinna wyglądać masa na chlebek bananowy•fot. bondd / pl.123rf.com
Chleb bananowy wsadzamy do piekarnika i pieczemy przez 60-70 minut. Po 60 minutach można włożyć w ciasto drewnianą wykałaczkę i sprawdzić, czy patyczek po wyjęciu jest czysty. Jeśli tak, to znaczny, że chleb można wyjąć.
Chlebka bananowego nie można jeść od razu po wyjęciu z piekarnika. Trzeba zostawić go w formie na 20-30 minut od upieczenia. W przeciwnym razie chlebek nie będzie zwarty i rozleci się na kawałki.
Czy chleb bananowy jest zdrowy?
W banach znajduje się wiele węglowodanów, sporo białka, błonnika i mało tłuszczu. Oprócz tego jest źródłem cennych witamin z grupy B, a także witamin C,K i A. Banany dostarczają organizmowi duże ilości potasu, cynku i wapnia. Ponadto niwelują szkodliwe działanie wolnych rodników i chronią przed miażdżycą.Wszystkie te właściwości ma również chlebek bananowy, choć w połączeniu z dużą ilością mąki i cukru, nie jest aż tak zdrowy jak same banany. Osoby chore na cukrzycę lub insulinooporność powinny wykorzystać niedojrzałe banany, które mają niższy indeks glikemiczny.
Z czym jeść chleb bananowy?
W Chleb bananowy jest czymś pomiędzy chlebem a ciastem. Amerykanie równie chętnie jedzą go jako ciastko do kawy, co smarują dżemem i opiekają w tosterze. Osoby, które cenią zdrowe odżywianie, mogą jeść chleb bananowy z dodatkiem masła czekoladowego albo miodu.Dobrym pomysłem jest posypanie chlebka bananowego cukrem pudrem lub polanie go lukrem i podawanie w formie deseru (będzie wtedy przypominał ciasto marchewkowe). Ale równie dobrze można jeść chleb bananowy na sucho, co gorąco polecam. Jest naprawdę pyszny!