Dieta przy podagrze. Co można jeść przy dnie moczanowej?
Obserwuj naTemat w Wiadomościach Google
- Podagra, inaczej znana dna moczanowa, to choroba, dla której specyficzne jest wyjątkowo gwałtowne i bolesne zapalenie stawów.
- W leczeniu podagry najlepiej stosować dietę ubogopurynową.
- Dieta moczanowa - co należy jeść, a czego się wystrzegać?
Dieta na podagrę (dnę moczanową)
Dna moczanowa - to choroba, dla której specyficzne jest wyjątkowo gwałtowne i bolesne zapalenie stawów. Jej objawami są nawracające ataki zapalenia stawów (głównie tych u podstawy dużego palca, chociaż dna moczanowa często obejmuje również staw skokowy, palców, kolanowy czy nadgarstka). Podagra nasila się zwykle w nocy i trwa kilka godzin. Oprócz nieprzyjemnego bólu może się również objawiać zmęczenie i wysoka temperatura.
- okresy międzynapadowe;
- ostre napady zapalenia stawów;
- okres bezobjawowej hiperurykemii;
- dnę przewlekłą (zaawansowaną).
Dna moczanowa - co robić w przypadku choroby?
W przypadku występowania objawów dny moczarowej należy pilnie skontaktować się z lekarzem, który zbada i oceni czy faktycznie występuje ta choroba. Lekarz zaleci odpowiednią kurację. Gdy zostanie stwierdzona choroba należy udać się do reumatologa. Jeśli objawy są mniej uciążliwe, należy przyłożyć lód lub usztywnić zaatakowane stawy.
Czytaj także: Jak wygląda dieta wątrobowa? Czego unikać przy uszkodzonej wątrobie? [PORADNIK]
W przypadku leczenia dny najczęściej stosuje się niesteroidowe leki przeciwzapalne, glikokortykosteroidy lub kolchicynę. Tu bardzo ważna jest szybka reakcja i wdrożenie leczenia.
Dna moczanowa - jaką dietę stosować?
W leczeniu podagry najlepiej stosować dietę ubogopurynową. Ma ona na celu obniżenie poziomu kwasu moczowego we krwi. Dieta ma ograniczyć żywność bogatą w związki purynowe, z których powstaje kwas moczowy. Oprócz prawidłowego doboru produktów spożywczych, ważna jest również odpowiednia technika przygotowania posiłków.
Według zaleceń lekarzy, należy ograniczyć o połowę ilość spożywanych tłuszczów, biorąc pod uwagę zarówno te dodawane do posiłku, jak i te naturalne występujące w żywności.
Stąd też konieczne jest unikanie tłustych produktów spożywczych, np. tłustego mięsa i nabiału. Należy jednocześnie zwiększyć ilość węglowodanów, zawartych w produktach zbożowych, warzywach i owocach, gdyż zwiększają one wydalanie moczanów.
Dna moczanowa - czego nie należy jeść?
Do produktów przeciwwskazanych na diecie przy dnie moczanowej zaliczamy:
- mięso (szczególnie dziczyznę, baraninę) oraz jego przetwory w postaci wędlin, kiełbas, konserw;
- wywary z mięsa i kości;
- podroby;
- tłuszcze zwierzęce (np. boczek, łój, smalec);
- tłusty nabiał (m.in.: śmietanę, sery podpuszczkowe, pleśniowe, topione);
- grzyby;
- niektóre tłuste ryby (śledzie, sardynki, szproty), ryby wędzone i konserwy rybne;
- suche nasiona roślin strączkowych (takie jak fasola, groch, soczewica);
- kakao i czekoladę;
- mocną herbatę i kawę;
- alkohol, zwłaszcza piwo.
Niewskazane jest także stosowanie ostrych przypraw oraz spożywanie rabarbaru i szpinaku.
Dieta moczanowa - co należy jeść?
W czasie leczenia dny moczanowej należy spożywać produkty niezawierających związki purynowe. Wśród nich zalicza się:
- chudy nabiał (mleko, sery twarogowe, mleczne napoje fermentowane),
- ryby chude (np. dorsz, mintaj),
- owoce i warzywa (oprócz przeciwwskazanych),
- produkty zbożowe,
- dżemy,
- soki owocowe i warzywne, herbaty owocowe, ziołowe, kawa zbożowa.
Osoby zmagające się z dną moczanową powinny wybierać potrawy gotowane. Warto unikać smażenia, duszenia i pieczenia. Z kolei mięso należy gotować w dużej ilości wody. Nie zaleca się wykorzystywania wywarów mięsnych, kostnych i grzybowych do przygotowania zup czy sosów. Zamiast zasmażek i tłustych śmietan do zaprawiania potraw, można stosować zawiesinę z mąki i mleka.