Dieta przy podagrze. Co można jeść przy dnie moczanowej?

redakcja naTemat
15 kwietnia 2022, 10:25 • 1 minuta czytania
Podagra, znana bardziej jako dna moczanowa, w przeszłości określana była jako choroba bogatych ludzi, bo dotykała głównie królów. To ostre zapalenie stawów, które leczone jest za pomocą odpowiedniej diety i środków farmakologicznych. Jak sobie z tym radzić i jaką stosować dietę? Podpowiadamy!
Dieta przy podagrze. Fot. 123rf.com/ aamulya

Obserwuj naTemat w Wiadomościach Google


Dieta na podagrę (dnę moczanową)

Dna moczanowa - to choroba, dla której specyficzne jest wyjątkowo gwałtowne i bolesne zapalenie stawów. Jej objawami są nawracające ataki zapalenia stawów (głównie tych u podstawy dużego palca, chociaż dna moczanowa często obejmuje również staw skokowy, palców, kolanowy czy nadgarstka). Podagra nasila się zwykle w nocy i trwa kilka godzin. Oprócz nieprzyjemnego bólu może się również objawiać zmęczenie i wysoka temperatura. 

Dna moczanowa - co robić w przypadku choroby?

W przypadku występowania objawów dny moczarowej należy pilnie skontaktować się z lekarzem, który zbada i oceni czy faktycznie występuje ta choroba. Lekarz zaleci odpowiednią kurację. Gdy zostanie stwierdzona choroba należy udać się do reumatologa. Jeśli objawy są mniej uciążliwe, należy przyłożyć lód lub usztywnić zaatakowane stawy. 

Czytaj także: Jak wygląda dieta wątrobowa? Czego unikać przy uszkodzonej wątrobie? [PORADNIK]

W przypadku leczenia dny najczęściej stosuje się niesteroidowe leki przeciwzapalne, glikokortykosteroidy lub kolchicynę. Tu bardzo ważna jest szybka reakcja i wdrożenie leczenia.

Dna moczanowa - jaką dietę stosować? 

W leczeniu podagry najlepiej stosować dietę ubogopurynową. Ma ona na celu obniżenie poziomu kwasu moczowego we krwi. Dieta ma ograniczyć żywność bogatą w związki purynowe, z których powstaje kwas moczowy. Oprócz prawidłowego doboru produktów spożywczych, ważna jest również odpowiednia technika przygotowania posiłków.

Według zaleceń lekarzy, należy ograniczyć o połowę ilość spożywanych tłuszczów, biorąc pod uwagę zarówno te dodawane do posiłku, jak i te naturalne występujące w żywności. 

Stąd też konieczne jest unikanie tłustych produktów spożywczych, np. tłustego mięsa i nabiału. Należy jednocześnie zwiększyć ilość węglowodanów, zawartych w produktach zbożowych, warzywach i owocach, gdyż zwiększają one wydalanie moczanów.

Dna moczanowa - czego nie należy jeść?

Do produktów przeciwwskazanych na diecie przy dnie moczanowej zaliczamy:

Niewskazane jest także stosowanie ostrych przypraw oraz spożywanie rabarbaru i szpinaku.

Dieta moczanowa - co należy jeść?

W czasie leczenia dny moczanowej należy spożywać produkty niezawierających związki purynowe. Wśród nich zalicza się: 

Osoby zmagające się z dną moczanową powinny wybierać potrawy gotowane. Warto unikać smażenia, duszenia i pieczenia. Z kolei mięso należy gotować w dużej ilości wody. Nie zaleca się wykorzystywania wywarów mięsnych, kostnych i grzybowych do przygotowania zup czy sosów. Zamiast zasmażek i tłustych śmietan do zaprawiania potraw, można stosować zawiesinę z mąki i mleka.

Czytaj także: https://natemat.pl/zdrowie/405670,dieta-na-chorobe-nerek-zasady-diety-nerkowej-co-jesc-a-czego-nie