Lubisz prażone orzeszki? Do tego sposobu na skrzydełka z kurczaka przydadzą się idealnie [PRZEPIS]
Doświadczony kucharz na youtubowym kanale "Tuba Smaków" przedstawił prosty przepis na skrzydełka z orzechami ziemnymi. Tak przygotowane mięso może być częścią obiadu lub po prostu przekąską na imprezę.
Przepis na skrzydełka z kurczaka w panierce z orzeszków ziemnych
Do wykonania pomysłu Pascala Brodnickiego potrzebujemy kilku składników. Dokładną ich gramaturę przedstawiamy poniżej.
- skrzydełka z kurczaka
- opakowanie prażonych orzeszków ziemnych (mogą być też z przyprawami)
- sól / pieprz
- 2 jajka
- do podania sos słodko-kwaśny
Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
1. Zacznij od przygotowania mięsa. Odetnij samą końcówkę skrzydełka.
2. Następnie znajdź tzw. torebkę stawową i przetnij ją w połowie (między chrząstkami). Tę czynność powtórz przy każdym skrzydełku.
– Kolejny krok będzie po to, aby skrzydełka wyglądały jeszcze bardziej apatycznie po zrobieniu – objaśnia Pascal.
3. Odetnij sam czubek kości skrzydełka wraz z chrząstką.
4. Pomiędzy kciuk a pierwszy palec połóż początek kostki skrzydełka i zaciśnij. Od strony, w której jest mięso, napieraj tak, aby kość przechodziła pomiędzy palcami, tym samym ściągając z niej skórę. (zdjęcie poglądowe i filmik poniżej)
5. Kiedy dwie kości będą już widoczne (mniej więcej na 3/4 swojej długości) przejdź do usuwania tej mniejszej.
– Małą kostkę delikatnie przeważ do dołu, wówczas powinna pokazać się jej końców, wtedy wypchnij ją do góry i w ten sposób łatwo pozbędziesz się jej ze środka – doradza Pascal.
Końcowo skrzydełka powinny wyglądać tak:
6. Tak przygotowane mięso posyp solą i pieprzem.
7. Przejdź do "panierki". Orzeszki ziemne zblenduj aż powstanie z nich "proszek".
8. Do miski wrzuć jajka i roztrzep.
9. Każde skrzydełko zamocz w jajku i obtocz w posypce.
10. Skrzydełka piecz w piekarniku przez ok. 15 minut.
Może Cię zainteresować również: Najczęściej popełniane błędy w kuchni. Sprawdź listę zakazanych czynności
Kucharz polecił, aby skrzydełka z tego przepisu podawać jeszcze z sosem słodko-kwaśnym.
Pascal Brodnicki urodził się we Francji. To właśnie tam uczył się gotować w gastronomicznych szkołach. W 1991 roku przyjechał do Polski. Dziś jest tutaj jednym z najpopularniejszych kucharzy.
Choć bardzo dobrze mówi po polsku, to został mu charakterystyczny francuski akcent. Pascal ma na swoim koncie kilka autorskich książek kulinarnych. Swego czasu prowadził słynny program kulinarny "Pascal: Po prostu gotuj" na antenie TVN. Ma też za sobą przygodę w reality show "Azja Express". Od 2018 roku prezentuje swoje przepisy na youtubowym kanale "Tuba Smaku". Specjalizuje się w daniach na słono.