Lubisz prażone orzeszki? Do tego sposobu na skrzydełka z kurczaka przydadzą się idealnie [PRZEPIS]

Weronika Tomaszewska-Michalak
07 marca 2023, 11:52 • 1 minuta czytania
Masz już dość zwykłej panierki z bułki tartej? Takiego przepisu na skrzydełka z kurczaka jeszcze nie było. Pascal Brodnicki zdradził swój sposób z wykorzystaniem prażonych orzeszków ziemnych.
Przepis na skrzydełka. Takich jeszcze nie jadłaś. Fot. YouTube / Tuba Smaku

Doświadczony kucharz na youtubowym kanale "Tuba Smaków" przedstawił prosty przepis na skrzydełka z orzechami ziemnymi. Tak przygotowane mięso może być częścią obiadu lub po prostu przekąską na imprezę.


Przepis na skrzydełka z kurczaka w panierce z orzeszków ziemnych

Do wykonania pomysłu Pascala Brodnickiego potrzebujemy kilku składników. Dokładną ich gramaturę przedstawiamy poniżej.

Nagrzej piekarnik do 200 stopni.

1. Zacznij od przygotowania mięsa. Odetnij samą końcówkę skrzydełka.

2. Następnie znajdź tzw. torebkę stawową i przetnij ją w połowie (między chrząstkami). Tę czynność powtórz przy każdym skrzydełku.

– Kolejny krok będzie po to, aby skrzydełka wyglądały jeszcze bardziej apatycznie po zrobieniu – objaśnia Pascal.

3. Odetnij sam czubek kości skrzydełka wraz z chrząstką.

4. Pomiędzy kciuk a pierwszy palec połóż początek kostki skrzydełka i zaciśnij. Od strony, w której jest mięso, napieraj tak, aby kość przechodziła pomiędzy palcami, tym samym ściągając z niej skórę. (zdjęcie poglądowe i filmik poniżej)

5. Kiedy dwie kości będą już widoczne (mniej więcej na 3/4 swojej długości) przejdź do usuwania tej mniejszej.

– Małą kostkę delikatnie przeważ do dołu, wówczas powinna pokazać się jej końców, wtedy wypchnij ją do góry i w ten sposób łatwo pozbędziesz się jej ze środka – doradza Pascal.

Końcowo skrzydełka powinny wyglądać tak:

6. Tak przygotowane mięso posyp solą i pieprzem.

7. Przejdź do "panierki". Orzeszki ziemne zblenduj aż powstanie z nich "proszek".

8. Do miski wrzuć jajka i roztrzep.

9. Każde skrzydełko zamocz w jajku i obtocz w posypce.

10. Skrzydełka piecz w piekarniku przez ok. 15 minut.

Może Cię zainteresować również: Najczęściej popełniane błędy w kuchni. Sprawdź listę zakazanych czynności

Kucharz polecił, aby skrzydełka z tego przepisu podawać jeszcze z sosem słodko-kwaśnym.

Pascal Brodnicki urodził się we Francji. To właśnie tam uczył się gotować w gastronomicznych szkołach. W 1991 roku przyjechał do Polski. Dziś jest tutaj jednym z najpopularniejszych kucharzy.

Choć bardzo dobrze mówi po polsku, to został mu charakterystyczny francuski akcent. Pascal ma na swoim koncie kilka autorskich książek kulinarnych. Swego czasu prowadził słynny program kulinarny "Pascal: Po prostu gotuj" na antenie TVN. Ma też za sobą przygodę w reality show "Azja Express". Od 2018 roku prezentuje swoje przepisy na youtubowym kanale "Tuba Smaku". Specjalizuje się w daniach na słono.

Czytaj także: https://natemat.pl/471785,makaron-na-ostro-w-11-minut-przepis?ticket=18f9cc4809ab86d84f437c54fa98d5e0