Szumowiny w rosole odbierają ci apetyt? Wystarczy jeden sposób, by pozbyć się problemu
Jak ugotować rosół bez szumowin?
Szumowiny w rosole to osad, który powstaje podczas gotowania mięsa i kości, głównie z uwagi na proces denaturacji białek. W wyniku podgrzewania białka zawarte w mięsie (np. albuminy czy globuliny) zmieniają swoją strukturę, a krew, resztki tłuszczu i zanieczyszczenia unoszą się na powierzchnię w postaci piany. Jak pozbyć się szumowin w rosole?
1. Blanszowanie mięsa i kości
- Przed rozpoczęciem gotowania zalej mięso i kości zimną wodą, doprowadź do wrzenia, a następnie odlej całą wodę. Przepłucz mięso pod bieżącą wodą i dopiero wtedy ugotuj rosół na świeżej wodzie. To usuwa większość białek, które tworzą szumowiny.
2. Powolne gotowanie od zimnej wody
- Włóż mięso i kości do garnka z zimną wodą i gotuj na minimalnym ogniu. Powolne podgrzewanie pozwala białkom delikatnie koagulować, co ogranicza pienienie.
3. Usuwanie nadmiaru tłuszczu
- Odetnij widoczny tłuszcz z mięsa przed gotowaniem. Mniejsza ilość tłuszczu oznacza mniej szumowin.
4. Białko jajka
Dodaj do wywaru jedno lub dwa białka jajka. Gdy się zetną, absorbują szumowiny.
5. Podgrzewanie rosołu z jednej strony
Ustaw garnek tak, by tylko połowa znajdowała się na palniku. Szumowiny zbiorą się z jednej strony, co ułatwi ich usunięcie.
6. Trik z lodem
Dodaj kilka kostek lodu, gdy na powierzchni rosołu pojawią się szumowiny. To sprawdzony sposób na klarowność zupy.
Jak krok po kroku wykonać rosół z przepisu Magdy Gessler? Składniki na rosół według Magdy Gessler:
- 2 duże udka z kurczaka,
- 1 szyja indycza,
- korpus indyczy,
- 1 porcja rosołowo-wołowa,
- woda,
- 2 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 1–2 cebule,
- kawałek pora (ok. 10 cm),
- 1 gałązka świeżego lub łyżeczka suszonego lubczyku,
- ¼ selera,
- 2 liście laurowe,
- 5–6 kulek ziela angielskiego,
- 5–6 kulek pieprzu czarnego,
- sól do smaku,
- makaron nitki,
- natka pietruszki.