Szumowiny w rosole odbierają ci apetyt? Wystarczy jeden sposób, by pozbyć się problemu

Agnieszka Miastowska
27 listopada 2024, 15:59 • 1 minuta czytania
Choć szumowiny nie są szkodliwe, to mogą wpływać na klarowność i smak rosołu. Najczęściej usuwa się je łyżką cedzakową lub sitkiem, aby uzyskać czysty wywar. Ale są jeszcze inne sposoby, które chcielibyśmy wam pokazać.
Szumowiny w rosole odbierają ci apetyt? Oto, jak się ich pozbędziesz Fot. EastNews

Jak ugotować rosół bez szumowin?

Szumowiny w rosole to osad, który powstaje podczas gotowania mięsa i kości, głównie z uwagi na proces denaturacji białek. W wyniku podgrzewania białka zawarte w mięsie (np. albuminy czy globuliny) zmieniają swoją strukturę, a krew, resztki tłuszczu i zanieczyszczenia unoszą się na powierzchnię w postaci piany. Jak pozbyć się szumowin w rosole?


1. Blanszowanie mięsa i kości

2. Powolne gotowanie od zimnej wody

3. Usuwanie nadmiaru tłuszczu

4. Białko jajka

Dodaj do wywaru jedno lub dwa białka jajka. Gdy się zetną, absorbują szumowiny.

5. Podgrzewanie rosołu z jednej strony

Ustaw garnek tak, by tylko połowa znajdowała się na palniku. Szumowiny zbiorą się z jednej strony, co ułatwi ich usunięcie.

6. Trik z lodem

Dodaj kilka kostek lodu, gdy na powierzchni rosołu pojawią się szumowiny. To sprawdzony sposób na klarowność zupy.

Jak krok po kroku wykonać rosół z przepisu Magdy Gessler? Składniki na rosół według Magdy Gessler: