Pizza z... kalafiora — przepis na zdrowszą wersję pizzy z okazji Dnia Wegetarian
Ma zdecydowanie mniej kalorii, nie tuczy i jest bezglutenowa — alternatywna wersja pizzy na spodzie z kalafiora bije rekordy popularności na całym świecie — nie tylko wśród wegan i wegetarian. Warto ją wypróbować zwłaszcza 11 stycznia, kiedy przypada światowy dzień osób, które nie jadają mięsa.
- Jak zrobić zdrową pizzę na spodzie z... kalafiora?
- Wegański przepis na pizzę z okazji Dnia Wegetarian 11 stycznia
- Najlepsze przepisy na wegańską pizzę z kalafiora
Choć pizza wielu z nas kojarzy się z dosyć tłustym i mocno sycącym posiłkiem, to wbrew pozorom wcale nie musi szkodzić naszej sylwetce. Włoscy naukowcy z Mediolanu udowodnili, że ich narodowa potrawa może mieć wyjątkowy wpływ na nasze zdrowie, a jeśli tylko przyrządza się ją w odpowiedni sposób z dobrze wyselekcjonowanych składników, to może mieć nawet właściwości przeciwnowotworowe (w pewnym stopniu chroni przed rakiem jamy ustnej, krtani i przełyku).
Klasyczna wersja pizzy powoli wypierana jest jednak przez jej wegańskie lub wegetariańskie zamienniki, a nowym hitem staje się bezglutenowa pizza z kalafiora, do wykonania której nie trzeba zbyt wiele wysiłku. Jej smak zaś wcale nie odbiega od tej, której spód robi się tradycyjnie z drożdży i mąki.
Poniżej wyjaśniamy krok po kroku, jak zrobić pyszną i niezwykle odżywczą pizzę na kalafiorowym spodzie.
Jak zrobić pizzę z kalafiora? Wegański i zdrowy przepis na bezglutenową pizzę
Składniki:- 1 duży, surowy kalafior
- 3 jajka (weganie mogą zastąpić ten "zlepiający" masę składnik tapioką, skrobią kukurydzianą lub mąką ziemniaczaną)
- tarty ser mozzarella do posypania (w wersji wegańskiej można wybrać roślinne zamienniki sera)
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- oregano, sól, pieprz, wybrane zioła i inne przyprawy do smaku
- ulubione warzywa wg uznania (podsmażone pieczarki z cebulą, paprykę, oliwki itp.)
- sos pomidorowy (jeśli nie mamy gotowego, to możemy przygotować go np. na bazie pomidorów z puszki z odrobiną koncentratu pomidorowego
Następnie rozdrabniamy w blenderze 3 ząbki czosnku z 2 łyżkami oliwy oraz solą i pieprzem, które po zmiksowaniu na gładką masę dodajemy do rozdrobnionego wcześniej kalafiora. Całość dokładnie mieszamy.
Do masy kalafiorowej z przyprawami dodajemy starty ser mozzarella (lub inny), a potem wbijamy do niej 3 jajka i znów wszystko mieszamy.
Na blaszkę, na której będziemy piec pizzę, wykładamy papier do pieczenia (można go wysmarować odrobiną oliwy, by spód zbytnio nie przywarł) i przekładamy przygotowaną przez nas masę wygładzając ją z zewnątrz, a następnie ugniatamy brzegi i formujemy pożądany kształt pizzy (w zależności od foremki, jaką posiadamy). Najlepiej, jeśli wyjdzie nam dosyć cienka masa, bo wtedy nasza pizza lepiej się upiecze.
Przygotowaną przez nas w ten sposób masę kalafiorową posypujemy z zewnątrz ulubionymi przyprawami (zwłaszcza oregano) i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na około 35-40 minut.
Kiedy nasza pizza z kalafiora się piecze, na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną na piórka i dodajemy do niej wybrane przez nas warzywa.
Po wyjęciu pizzy z piekarnika czekamy chwilę, by ostygła i nakładamy na nią sos pomidorowy (jeśli nie mamy gotowego, to możemy przygotować go sami na bazie pomidorów z puszki z odrobiną koncentratu pomidorowego), a na wierzch wykładamy podsmażone wcześniej warzywa i znów posypujemy wszystko serem.
Wkładamy pizzę na kalafiorowym spodzie kolejny raz do piekarnika na około 20 min. w temp. 180 st. Celsjusza po to, by wszystkie składniki się lekko podpiekły, a ser roztopił.
Sposobów na przygotowanie wyśmienitej pizzy z kalafiora jest wiele. Warto poeksperymentować ze składnikami. Niektóre receptury wymagają np. mniejszej liczby jajek, a sos do pizzy można zastąpić zwykłym przecierem pomidorowym.