Najlepszy zimowy przepis. Makłowicz zdradził swój sposób na zapiekany mus z jabłek

Weronika Tomaszewska
Długie zimowe wieczory aż zachęcają do tego, by obejrzeć ciekawy film lub przyrządzić w swojej kuchni coś pysznego. W polskich domach często wykorzystywanym przysmakiem przez kilka jesiennych i zimowych miesięcy jest właśnie jabłko. Dlatego mamy dla was szybki i prosty sposób na pyszny deser, którego głównym składnikiem jest właśnie ten zdrowy polski owoc. Oto najlepszy przepis na zapiekany mus z jabłek według Roberta Makłowicza.
Robert Makłowicz zdradził swój sposób na zapiekany mus z jabłek. Fot. Instagram/@robertmaklowicz_official
Gdy za oknem śnieg i szybko robi się ciemno, to idealny czas, aby zrobić coś kreatywnego w swoim domu, a dokładnie w kuchni. Marzycie o pysznym ciepłym deserze, którego piękny aromat rozniesie się po całym domu i nawet osoby, które nie lubią słodyczy będą miały ochotę na deser? To mamy dla was specjalny przepis.

Robert Makłowicz, znany ze swoich kulinarnych podróży, nie przestaje zachwycać coraz to lepszymi sposobami na wyjątkowe dania. I tym razem nie zawiódł swoich fanów. Przedstawił, jak w prosty i szybki sposób zrobić idealny deser na zimowy wieczór. Głównym składnikiem będzie oczywiście najbardziej znany polski owoc. Jak zrobić coś kreatywnego z jabłek? Mus to doskonałe rozwiązanie.
Składniki potrzebne do zrobienia najlepszego zapiekanego musu według Roberta Makłowicza:

Jak krok po kroku zrobić zapiekany mus jabłkowy?


1. Namocz rodzynki we wrzątku.
2. Obierz jabłka, posiekaj na kawałki i skrop sokiem z cytryny.
3. Na patelni rozgrzej masło i dodaj jabłka. Duś ok. 2 minuty.
4. Wlej wino, dodaj rodzynki, cukier, cynamon, skórkę z cytryny i duś wszystko na dużym ogniu aż wino wyparuje, a z jabłek zrobi się pulpa.
5. Natrzyj żaroodporne miseczki masłem i przełóż do nich jabłka (3/4 wysokości).
6. Jabłka posyp brązowym cukrem, połóż na nie grudki masła i wstaw do piekarnika.
7. Piecz ok. 15 minut.
I gotowe.


Tak według znanego polskiego krytyka kulinarnego należy zrobić zapiekany mus, by zawsze wyszedł pyszny i aromatyczny. Ten banalny przepis pomoże wam wykorzystać zimowy czas w kreatywny i pożyteczny sposób.

Więcej wyjątkowych pomysłów: