Najlepszy zimowy przepis. Makłowicz zdradził swój sposób na zapiekany mus z jabłek
Długie zimowe wieczory aż zachęcają do tego, by obejrzeć ciekawy film lub przyrządzić w swojej kuchni coś pysznego. W polskich domach często wykorzystywanym przysmakiem przez kilka jesiennych i zimowych miesięcy jest właśnie jabłko. Dlatego mamy dla was szybki i prosty sposób na pyszny deser, którego głównym składnikiem jest właśnie ten zdrowy polski owoc. Oto najlepszy przepis na zapiekany mus z jabłek według Roberta Makłowicza.
Robert Makłowicz, znany ze swoich kulinarnych podróży, nie przestaje zachwycać coraz to lepszymi sposobami na wyjątkowe dania. I tym razem nie zawiódł swoich fanów. Przedstawił, jak w prosty i szybki sposób zrobić idealny deser na zimowy wieczór. Głównym składnikiem będzie oczywiście najbardziej znany polski owoc. Jak zrobić coś kreatywnego z jabłek? Mus to doskonałe rozwiązanie.
- 1 kg jabłek do rozpiekania
- garść rodzynek
- łyżka cukru
- szczypta cynamonu
- starta skórka z cytryny
- szklanka słodkiego białego wina
- 2 łyżki brązowego cukru
- łyżka masła
Jak krok po kroku zrobić zapiekany mus jabłkowy?
1. Namocz rodzynki we wrzątku.
2. Obierz jabłka, posiekaj na kawałki i skrop sokiem z cytryny.
3. Na patelni rozgrzej masło i dodaj jabłka. Duś ok. 2 minuty.
4. Wlej wino, dodaj rodzynki, cukier, cynamon, skórkę z cytryny i duś wszystko na dużym ogniu aż wino wyparuje, a z jabłek zrobi się pulpa.
5. Natrzyj żaroodporne miseczki masłem i przełóż do nich jabłka (3/4 wysokości).
6. Jabłka posyp brązowym cukrem, połóż na nie grudki masła i wstaw do piekarnika.
7. Piecz ok. 15 minut.
I gotowe.
Tak według znanego polskiego krytyka kulinarnego należy zrobić zapiekany mus, by zawsze wyszedł pyszny i aromatyczny. Ten banalny przepis pomoże wam wykorzystać zimowy czas w kreatywny i pożyteczny sposób.
Więcej wyjątkowych pomysłów:
- Pizza z... kalafiora — przepis na zdrowszą wersję pizzy z okazji Dnia Wegetarian
- Błyskawiczny przepis na sernik Gosi Ohme. Fani są zachwyceni "Jest obłędny"
- Najlepszy świąteczny pasztet z dodatkiem buraka. Przepis Ani Lewandowskiej