Faworki w... 15 minut z ciasta francuskiego. Nie ma łatwiejszego przepisu! To HIT na Tłusty Czwartek

Monika Piorun
Zrobisz je w 5 minut, a upieczesz w 10. Kwadrans wystarczy, by wyczarować mniej kaloryczne, łatwiejsze w przygotowaniu, a na dodatek niewymagające smażenia w głębokim tłuszczu faworki z... gotowego ciasta francuskiego. Jeśli Twoje umiejętności kulinarne nie są na poziomie Magdy Gessler – wypróbuj najłatwiejszy przepis na udany Tłusty Czwartek, który zbliża się wielkimi krokami.
Nie każdy z nas jest Magdą Gessler. Jeśli chcesz znaleźć najprostszy sposób na to, by przygotować faworki na Tłusty Czwartek 2021, to wypróbuj najłatwiejszy przepis z wykorzystaniem... gotowego ciasta francuskiego. Fot. Twitter.com/@Jadzia48


Na południu Polski mówi się na nie "chrust", reszta kraju stosuje częściej mniej słowiańską nazwę "faworki". Przez wzgląd na naleciałości z innych języków w wielu miejscach używa się określenia zbliżonego do francuskiego słowa oznaczającego kokardkę lub wstążkę.


Ciasteczka te tradycyjnie przyrządzało się z okazji Tłustego Czwartku (w 2021 roku obchodzimy go 11 lutego). Ich ciekawy kształt nawiązuje do ozdoby, którą damy wręczały niegdyś tym, do których ich serce biło mocnej. W taki sposób można było okazać im względy nie łamiąc żadnych konwenansów. Słodki poczęstunek towarzyszył zaś zabawom, które urządzano z okazji tzw. Ostatków, po których następowała Środa Popielcowa rozpoczynająca okres Wielkiego Postu.

Według klasycznego przepisu do zrobienia faworków niezbędne jest zrobienie dosyć czasochłonnego w przygotowaniu ciasta między innymi na bazie... 15 żółtek, smalcu, mąki, cukru i spirytusu, które smaży się w głębokim tłuszczu.

Czytaj także: Jak zrobić pyszne faworki? Ten przepis Magdy Gessler to hit na tłusty czwartek

Nie ma się jednak co oszukiwać. Nie każdy z nas jest Magdą Gessler, a niektórzy mają problem nawet z zagotowaniem wody w czajniku. Jeśli do tej pory Twój kulinarny Mount Everest kończył się na... włożeniu mrożonej pizzy do piekarnika — polecamy przepis dla gastronomicznych "żółtodziobów", czyli tak zwane "oszukane faworki".

Jak zrobić "oszukane faworki" z ciasta francuskiego? Najłatwiejszy przepis w 15 minut

SKŁADNIKI:

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:



Pani Jadzia, która pochwaliła się swoimi faworkami z ciasta francuskiego na Twitterze, twierdzi, że można je zrobić w mniej niż kwadrans. Po upieczeniu faworki z ciasta francuskiego wyglądają całkiem podobnie jak zwykłe, choć z pewnością nie są tak kruche, jak tradycyjne. Nie ma jednak żadnych wątpliwości, że zasmakują wszystkim łasuchom — zwłaszcza tym, którzy cenią szybkie, tanie i proste przepisy na małe co nieco. Smacznego!
Tak wyglądają gotowe faworki z ciasta francuskiego po upieczeniu. Nie dość, że smakują wyśmienicie, to wcale nie trzeba ich smażyć w głębokim tłuszczu i przygotowywać godzinami.Fot. Twitter.com/@Jadzia48

Dowiedz się więcej: