Zjadłam wegańskie mięso od Heury! To najlepsze, co przydarzyło mi się w tym tygodniu
Marki na całym świecie próbują iść z duchem czasu i coraz częściej proponują roślinne zamienniki. Niestety niektórym wychodzi to średnio, ponieważ produkty, mające imitować prawdziwe mięso, są często zwyczajnie niesmaczne i wcale nie pomagają w utrzymaniu wegańskiej diety. Znalazła się jednak marka, która całkowicie odmieniła moje spojrzenie na wegańskie mięso.
Przez lata śledziłam, jak rozwija się rynek produktów dla wegetarian i z roku na rok nabierałam wspomnianej świadomości i odpowiedzialności nie tylko za to, jak wyglądam, ale także za to, z jakich źródeł spożywam pewne pokarmy. Jestem pasjonatką dietetycznych nowinek i doskonale zdaję sobie sprawę, że aby namówić zatwardziałego "mięsożercę" do rezygnacji z mięsa, potrzebny jest naprawdę solidny argument i zachęta.
W końcu zupełnie szczerze mogę powiedzieć, że znalazłam roślinny zamiennik mięsa, który naprawdę smakuje obłędnie - bez zamykania oczu i wmawiania sobie, że tofu smakuje jak soczysty kurczaczek z grilla.
Recenzja burgera i kurczaka marki Heura•Fot. Materiały prasowe
Recenzja burgera i kurczaka marki Heura
Produkty Heura mają niską zawartość soli i tłuszczu, są bezglutenowe, niskokaloryczne, bogate w białko, błonnik i żelazo. Dzięki smakowi i strukturze mięso roślinne Heura trudno odróżnić od mięsa zwierzęcego. Nada się idealnie dla osób aktywnych fizycznie, a także tych którzy dbają o smukłą linię.Wegańskie stripsy z kurczaka: Stripsy z "kuczaka", wyglądające trochę jak gyros, totalnie podbiły moje serce. Byłam w szoku, ponieważ widząc małe, podłużne kawałeczki od razu pomyślałam, że konsystencja i smak będą przypominać mdłe, rozmiękłe tofu. A tu niespodzianka! Wrzuciłam całą zawartość na rozgrzaną patelnię z małą łyżką oliwy, dodałam szczyptę pikantnej przyprawy do grilla i podsmażałam przez około 4 minuty.
To smakowało jak prawdziwy, chrupiący kurczak! Zjadłam wszystko z dodatkiem keczupu z buraka, majonezu wegańskiego i dużej łyżki domowego kimchi. Petarda! Następnym razem zawinę kawałki "kurczaka" w tortille ze świeżymi warzywami albo wsadzę w domowe pieczywo tostowe i podpiekę z serem. Myślę, że w takiej wersji z dodatkiem colesława będzie smakować obłędnie.
Wegański burger Heura•Fot. Materiały prasowe
Wrzuciłam burgery na rozgrzaną patelnię grillową z dodatkiem małej łyżeczki oliwy. Posypałam je z wierzchu szczyptą soli i pieprzu czarnego. Smażyłam z obu stron, aż zrobiły się mocno przyrumienione. Podałam z bułka maślaną, musztardą, piklami i konfiturą z czerwonej cebuli. I wiecie co? Moja kumpela do ostatniego kęsa nie ogarnęła, że to nie jest "prawdziwe" mięso. Powiedziała tylko, że czuć miły, grillowy aromat i spytała, jak to zrobiłam.
Burger Heura recenzja•Fot. Materiały promocyjne
Cena produktów wegańskich Heura
Nie da się ukryć, że cena produktów nie jest niska i przeciętnie zarabiający Polacy nie będą w stanie pozwolić sobie, aby gościły w ich codziennym jadłospisie. Patrząc jednak na jakość i smak, muszę powiedzieć, że są warte swojej ceny, porównując z innymi tego typu produktami.Produkty marki: Heura Burger wegański (cena sugerowana 14,99 zł), Heura Kurczak wegański klasyczny (cena sugerowana 14,99), Heura Kurczak wegański śródziemnomorski (cena sugerowana 14,99 zł), Heura Kurczak wegański kawałki (cena sugerowana 14,99 zł) są dostępne we Frisco, Auchan, Organic Farma Zdrowia i wybranych sklepach w całym kraju.