Zjadłam wegańskie mięso od Heury! To najlepsze, co przydarzyło mi się w tym tygodniu

Joanna Stawczyk
Marki na całym świecie próbują iść z duchem czasu i coraz częściej proponują roślinne zamienniki. Niestety niektórym wychodzi to średnio, ponieważ produkty, mające imitować prawdziwe mięso, są często zwyczajnie niesmaczne i wcale nie pomagają w utrzymaniu wegańskiej diety. Znalazła się jednak marka, która całkowicie odmieniła moje spojrzenie na wegańskie mięso.
Zjadłam wegańskie mięso od Heury! To najlepsze, co przydarzyło mi się w tym tygodniu Fot. Materiały prasowe
Zanim dieta wegetariańska i wegańska stały się pewnego rodzaju modą, nie jadłam mięsa przez rok, a potem ograniczyłam je wyłącznie do drobiu w niewielkich ilościach i tak zostało do dzisiaj. Dziesięć lat temu byłam 12-letnią dziewczynką i nie spożywałam mięsa nie dlatego, bo miałam realną świadomość, jaki wpływ ma jego produkcja na zwierzęta i planetę lecz dlatego, że musiałam zrzucić zbędne kilogramy, a tak zaleciła mi wówczas dietetyczka.

Przez lata śledziłam, jak rozwija się rynek produktów dla wegetarian i z roku na rok nabierałam wspomnianej świadomości i odpowiedzialności nie tylko za to, jak wyglądam, ale także za to, z jakich źródeł spożywam pewne pokarmy. Jestem pasjonatką dietetycznych nowinek i doskonale zdaję sobie sprawę, że aby namówić zatwardziałego "mięsożercę" do rezygnacji z mięsa, potrzebny jest naprawdę solidny argument i zachęta.


W końcu zupełnie szczerze mogę powiedzieć, że znalazłam roślinny zamiennik mięsa, który naprawdę smakuje obłędnie - bez zamykania oczu i wmawiania sobie, że tofu smakuje jak soczysty kurczaczek z grilla.
Recenzja burgera i kurczaka marki HeuraFot. Materiały prasowe
Mięso roślinne Heura zostało stworzone w duchu diety śródziemnomorskiej, która jest jedną z najzdrowszych na świecie. Produkty Heura mają wysokie wartości odżywcze, czystą etykietę, są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Jako pierwsze i jedyne w swoim segmencie zawierają oliwę z oliwek extra virgin. Marka dba, by wszystkie surowce pochodziły ze sprawdzonych źródeł. Wykorzystywane w produkcji soja i groszek pochodzą ze zrównoważonych upraw, rośliny są wolne od GMO.

Recenzja burgera i kurczaka marki Heura

Produkty Heura mają niską zawartość soli i tłuszczu, są bezglutenowe, niskokaloryczne, bogate w białko, błonnik i żelazo. Dzięki smakowi i strukturze mięso roślinne Heura trudno odróżnić od mięsa zwierzęcego. Nada się idealnie dla osób aktywnych fizycznie, a także tych którzy dbają o smukłą linię.

Wegańskie stripsy z kurczaka: Stripsy z "kuczaka", wyglądające trochę jak gyros, totalnie podbiły moje serce. Byłam w szoku, ponieważ widząc małe, podłużne kawałeczki od razu pomyślałam, że konsystencja i smak będą przypominać mdłe, rozmiękłe tofu. A tu niespodzianka! Wrzuciłam całą zawartość na rozgrzaną patelnię z małą łyżką oliwy, dodałam szczyptę pikantnej przyprawy do grilla i podsmażałam przez około 4 minuty.

To smakowało jak prawdziwy, chrupiący kurczak! Zjadłam wszystko z dodatkiem keczupu z buraka, majonezu wegańskiego i dużej łyżki domowego kimchi. Petarda! Następnym razem zawinę kawałki "kurczaka" w tortille ze świeżymi warzywami albo wsadzę w domowe pieczywo tostowe i podpiekę z serem. Myślę, że w takiej wersji z dodatkiem colesława będzie smakować obłędnie.
Wegański burger HeuraFot. Materiały prasowe
Wegański burger: Wczoraj przygotowałam na kolację burgera z wegańskim kotletem od Heury. Specjalnie zaprosiłam moją przyjaciółkę, która wprost uwielbia mięso, a trwała dieta wegetariańska byłaby dla niej nadludzkim wyczynem.

Wrzuciłam burgery na rozgrzaną patelnię grillową z dodatkiem małej łyżeczki oliwy. Posypałam je z wierzchu szczyptą soli i pieprzu czarnego. Smażyłam z obu stron, aż zrobiły się mocno przyrumienione. Podałam z bułka maślaną, musztardą, piklami i konfiturą z czerwonej cebuli. I wiecie co? Moja kumpela do ostatniego kęsa nie ogarnęła, że to nie jest "prawdziwe" mięso. Powiedziała tylko, że czuć miły, grillowy aromat i spytała, jak to zrobiłam.
Burger Heura recenzjaFot. Materiały promocyjne
Produkty Heura mają niską zawartość soli i tłuszczu, są bezglutenowe, niskokaloryczne, bogate w białko, błonnik i żelazo. Dzięki smakowi i strukturze mięso roślinne Heura trudno odróżnić od mięsa zwierzęcego. Nada się idealnie dla osób aktywnych fizycznie, a także tych którzy dbają o smukłą linię.

Cena produktów wegańskich Heura

Nie da się ukryć, że cena produktów nie jest niska i przeciętnie zarabiający Polacy nie będą w stanie pozwolić sobie, aby gościły w ich codziennym jadłospisie. Patrząc jednak na jakość i smak, muszę powiedzieć, że są warte swojej ceny, porównując z innymi tego typu produktami.

Produkty marki: Heura Burger wegański (cena sugerowana 14,99 zł), Heura Kurczak wegański klasyczny (cena sugerowana 14,99), Heura Kurczak wegański śródziemnomorski (cena sugerowana 14,99 zł), Heura Kurczak wegański kawałki (cena sugerowana 14,99 zł) są dostępne we Frisco, Auchan, Organic Farma Zdrowia i wybranych sklepach w całym kraju.