Najlepszy przepis na lekką wiosenną zupę. Gessler zdradziła, jak zrobić pyszną botwinkę [PRZEPIS]
Botwinka to królowa wiosennych zup. Jest lekka i można ją zrobić w bardzo szybki sposób. Swój sprawdzony przepis na zupę z botwinki zdradziła królowa polskich kulinariów, Magda Gessler.
Przed przygotowywaniem botwinki warto zrobić wcześniej własny kwas buraczany, który jest prawdziwą bombą witaminową. Buraki są bogate w witaminę C i B1 oraz wiele makro i mikroelementów.
Pity codziennie (po pół szklanki) może pomóc w leczeniu anemii, zaparć i nadciśnienia oraz wspomóc pracę wątroby i nerek. Co więcej, pozwoli oczyścić organizm, a także odkwasić go.
Jak zrobić zdrowy kwas buraczany?
Składniki na kwas buraczany:
- 2 litry wody
- skórka żytniego chleba razowego
- 2 łyżeczki soli
- kilka ząbków czosnku
- łyżeczka cukru
- ziele angielskie
- 2 kg buraków
Przygotowanie kwasu buraczanego:
- Obrane i pokrojone w plasterki buraki włóż do słoika.
- Dodaj obrany czosnek, sól, cukier oraz ziele angielskie i zalej przegotowaną letnią wodą. Na koniec włóż skórkę chleba.
- Naczynie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.
- Po pięciu dniach odcedź kwas i przelej go do mniejszych słoików lub butelek. Tak przygotowany kwas należy przechowywać w lodówce.
Przepis na botwinkę według Magdy Gessler
Magda Gessler w jednym z odcinków Kuchennych rewolucji pokazała, jak zrobić prostą i pyszną zupę staropolską z botwiny. Po przemianie lokalu "Kameralna" w Chodzieży prowadząca kuchenne show wprowadziła do nowego menu właśnie to danie.
Składniki na botwinkę:
- 30 dag cielęciny z kością
- 1 pietruszka
- 1 marchewka
- 5 dag selera
- 1 por
- 2 pęczki botwinki
- szklanka kwasu z buraków
- 1,5 łyżki soku z cytryny
- jedno opakowanie śmietany 18 proc.
- 1 łyżka mąki pszennej
- 7 ziaren pieprzy
- garść posiekanego koperku
- szczypta cukru
- szczypta soli
- 100 ml śmietany 30 proc.
- 4 jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie botwinki według Magdy Gessler:
1. Mięso włóż go garnka, zalej zimną wodą i posól. Kiedy woda się zagotuje, dodaj przygotowane warzywa. Wszystko razem gotuj pod przykryciem przez około 45 minut. Kolejno dodaj pieprz i jeszcze chwilę gotuj. Na koniec przecedź wywar.
2. Potem botwinkę pokrój na małe kawałki i wrzuć do bulionu. Gotuj przez 10 minut, po czym dolej sok z cytryny i kwas z buraków. Kolejno przypraw solą i pieprzem.
3. Do kubeczka wsyp łyżkę mąki i szczyptę soli. Dolej trochę zimnej wody. Wszystko razem mieszaj aż do momentu powstania jednolitej papki. Do tego dodaj odrobinę ciepłej zupy, znów wymieszaj i wlej do garnka z gotującą się zupą.
4. Do śmietanki dodaj około 100 ml ciepłej zupy, wymieszaj, wlej do garnka i wszystko razem jeszcze chwilę pogotuj. Podawaj z 2 połówkami jajka oraz odrobiną posiekanego koperku. I gotowe.
Choć botwinki używamy najczęściej do zup, to można stanowić także idealny dodatek do sałatek, sosów czy tart. Najlepszą botwinkę kupimy w maju i czerwcu. Można wtedy zaopatrzyć się w większą ilość, posiekać i zamrozić.