Ten przepis na zupę popcornową robi furorę w sieci. Przygotowanie jest szybkie i proste [PRZEPIS]
Choć popcorn kojarzy się najczęściej z suchą przekąską, to można go także wykorzystać do zrobienia pysznej i lekkiej zupy. Przepis na to danie zyskał już wielu miłośników. Jak szybko i łatwo zrobić zupę popcornową?
Swój patent na zupę popcornową zdradziła instagramerka @marinola. Zrobiła ją w wersji pikantnej z dodatkiem pomidorów. Do przygotowania tej potrawy wystarczy zaledwie kilka składników.
Przepis na pikantną zupę popcornową z pomidorami
Składniki na zupę popcornową:
- 1 l wody
- 200 ml śmietanki wegańskiej lub klasycznej śmietany
- 2 szklanki popcornu
- 1 seler
- 2 marchewki
- 1 papryczka chilli
- 1 papryka
- puszka pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- świeża kolendra
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Potrzebne przyprawy do zupy popcornowej:
- kolendra w proszku
- kumin
- papryka w proszku
- sól
Przygotowanie zupy popcornowej krok po kroku
1. Posiekaj cebulę w kostkę. Obierz i pokrój: marchewkę, seler, paprykę i chilli.
2. Do szerokiego garnka wlej odrobinę oliwy z oliwek.
3. Na rozgrzaną oliwę wrzuć cebulę i przeciśnięte dwa ząbki czosnku.
4. Po chwili dodaj resztę przygotowanych warzyw.
5. Zalej wszystko wodą. Dopraw przyprawami i duś przez 20 minut.
6. Kolejno zapraw zupę śmietaną i dalej gotuje aż warzywa będą miękkie.
7. Następnie zblenduj tak, aby powstał gładki krem.
8. Dodaj do zupy cały uprażony popcorn (można wszystko wymieszać) i posyp świeżą kolendrą.
Czy można zamrozić zupę z popcornem?
Ta zupa nadaje się do mrożenia. Wystarczy ją ostudzić, przelać do hermetycznego pojemnika i zamrozić. Można przechowywać zupę popcornową w zamrażarce do trzech miesięcy. Potem należy ją stopniowo rozmrażać, najlepiej w lodówce. Następnie podgrzać na wolnym ogniu i gotowe.
Ostatnio w naTemat.pl pisaliśmy o tym, jak przygotować ciasto z popcornem. To pyszne połączenie brownie, prażonej kukurydzy i sosu karmelowego. A przyrządzenie tego smacznego wypieku nie jest wcale trudne.