Jak zrobić idealnie chrupiącego kurczaka? Ten banalny trik odmieni twoją kuchnię
Kurczak to jedno z najpopularniejszych mięs serwowanych w polskich domach. Istnieje mnóstwo sposobów na przyrządzenie tego dania. Jednak warto znać patent, który pozwoli zrobić go idealnie chrupiącego z zewnątrz, a soczystego w środku. Wystarczy zastosować ten jeden prosty trik.
Jeśli jednak zastanawiasz się, co zrobić, by kurczak miał idealnie złocistą i chrupiącą skórkę, a jednocześnie nie był zbyt spieczony w środku, warto mieć pod ręką prosty trik na idealnego kurczaka. Potrzebujemy tylko jednego składnika, który z pewnością znajdziesz w kuchennej szafce.
Nie musisz znać najbardziej szczegółowych tajników kuchni i być najlepszym kucharzem jak Robert Makłowicz czy Magda Gessler, aby zrobić najlepszego kurczaka, którym zaskoczysz swoich domowników i gości.
Rozpływające się w ustach, dobrze doprawione mięso z doskonale spieczoną skórką można uzyskać dzięki sprawdzonej metodzie. Cały sekret tkwi w miodzie. Smarujemy nim drób i wstawiamy do lodówki na dwie godziny.
Po tym czasie obtaczamy mięso w ulubionej marynacie i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni przez 40 minut.
Jak zrobić dobrą marynatę do kurczaka?
Sprawdzonym sposobem na marynatę do kurczaka jest mieszkanka: słodkiej papryki, czosnku, lubczyku i majeranku. Te przyprawy sprawią, że Twój kurczak będzie wyjątkowo aromatyczny.
Składniki:
- 6-7 łyżek oliwy
- 2-3 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki czosnku
- 1 łyżeczka lubczyku
- 1/2 łyżeczki majeranku
Kiedy zostanie nam trochę marynaty, można dodatkowo wlać ją do naczynia żaroodpornego, do którego wcześniej włożyliśmy kurczaka. I tak przygotowanego warto jeszcze odstawić do lodówki na pół godziny.