Jak zrobić idealnie chrupiącego kurczaka? Ten banalny trik odmieni twoją kuchnię

Weronika Tomaszewska
Kurczak to jedno z najpopularniejszych mięs serwowanych w polskich domach. Istnieje mnóstwo sposobów na przyrządzenie tego dania. Jednak warto znać patent, który pozwoli zrobić go idealnie chrupiącego z zewnątrz, a soczystego w środku. Wystarczy zastosować ten jeden prosty trik.
Ten patent odmieni na zawsze Twój sposób przyrządzania kurczaka. Fot. pixabay.com/ Free-Photos
Wydawać by się mogło, że przygotowanie kurczaka nie jest niczym skomplikowanym. Odpowiednie przyprawy do marynaty, kilkadziesiąt minut w piekarniku lub na patelni i obiad gotowy.

Jeśli jednak zastanawiasz się, co zrobić, by kurczak miał idealnie złocistą i chrupiącą skórkę, a jednocześnie nie był zbyt spieczony w środku, warto mieć pod ręką prosty trik na idealnego kurczaka. Potrzebujemy tylko jednego składnika, który z pewnością znajdziesz w kuchennej szafce.
Nie musisz znać najbardziej szczegółowych tajników kuchni i być najlepszym kucharzem jak Robert Makłowicz czy Magda Gessler, aby zrobić najlepszego kurczaka, którym zaskoczysz swoich domowników i gości.


Rozpływające się w ustach, dobrze doprawione mięso z doskonale spieczoną skórką można uzyskać dzięki sprawdzonej metodzie. Cały sekret tkwi w miodzie. Smarujemy nim drób i wstawiamy do lodówki na dwie godziny.

Po tym czasie obtaczamy mięso w ulubionej marynacie i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni przez 40 minut.

Jak zrobić dobrą marynatę do kurczaka?


Sprawdzonym sposobem na marynatę do kurczaka jest mieszkanka: słodkiej papryki, czosnku, lubczyku i majeranku. Te przyprawy sprawią, że Twój kurczak będzie wyjątkowo aromatyczny.
Czytaj także: Żurek czy barszcz biały? Tak zrobisz zakwas na żurek [PRZEPIS]

Składniki:

Po połączeniu przypraw ważne jest dodanie do nich kilku łyżek oliwy. To pomoże idealnie obtoczyć pałki, udka, skrzydełka lub piersi w przyprawach.

Kiedy zostanie nam trochę marynaty, można dodatkowo wlać ją do naczynia żaroodpornego, do którego wcześniej włożyliśmy kurczaka. I tak przygotowanego warto jeszcze odstawić do lodówki na pół godziny.
Czytaj także: Gordon Ramsay stracił miliony przez pandemię. Zdrowie też mu nie dopisuje