Co jemy w Niedzielę Wielkanocną? Święconka i inspiracje na śniadanie
Wielkimi krokami zbliżają się święta wielkanocne. Wiele osób zastanawia się co przyrządzić na śniadanie w Niedzielę Wielkanocną i co powinno znaleźć się w koszyczku ze święconką. Przypominamy, jakie są tradycje związane ze święceniem pokarmów w Polsce oraz proponujemy oryginalne przepisy na ten świąteczny posiłek.
Co powinna zawierać święconka?
Tradycyjnym elementem każdego śniadania wielkanocnego jest święconka, czyli poświęcone wcześniej pokarmy. Jak przygotować święconkę? Do koszyczka można włożyć różne produkty, ale najczęściej są to:- jaja
- cukrowy baranek
- sól i pieprz
- chleb
- chrzan
- wędlina
- babka wielkanocna
- miód
Śniadanie wielkanocne 2021
Śniadanie wielkanocne to jednak nie tylko święconka. W wielu polskich domach spożywa się ją tylko symbolicznie, dzieląc się jajkiem i składając sobie życzenia. Później na stole może pojawić się wiele innych wielkanocnych dań. Oto kilka ciekawych przepisów na Wielkanoc:- Biała kiełbasa z konfiturą z cebuli według Magdy Gessler
- Cytrynowa babka piaskowa
- Tradycyjna pascha – przepis na zimno i na gorąco
- Bajecznie różowa sałatka śledziowa z burakiem
- Tradycyjny Mazurek
Śniadanie wielkanocne jak najbardziej może być podawane na ciepło. Nic nie stoi też na przeszkodzie, aby było wegańskie. Inspiracje dla potraw bez konieczności użycia produktów odzwierzęcych można znaleźć tutaj.