Co jemy w Niedzielę Wielkanocną? Święconka i inspiracje na śniadanie

Agata Sucharska
Wielkimi krokami zbliżają się święta wielkanocne. Wiele osób zastanawia się co przyrządzić na śniadanie w Niedzielę Wielkanocną i co powinno znaleźć się w koszyczku ze święconką. Przypominamy, jakie są tradycje związane ze święceniem pokarmów w Polsce oraz proponujemy oryginalne przepisy na ten świąteczny posiłek.
Wielkanoc 2021. Produkty do święconki i potrawy na świąteczny stół [LISTA]. Fot. Bartosz Banka / Agencja Gazeta

Co powinna zawierać święconka?

Tradycyjnym elementem każdego śniadania wielkanocnego jest święconka, czyli poświęcone wcześniej pokarmy. Jak przygotować święconkę? Do koszyczka można włożyć różne produkty, ale najczęściej są to:
Koszyczek wielkanocny zwyczajowo przystraja się bukszpanem. Najważniejsze elementy święconki mają swoją symbolikę. Jajka, które wkładamy do święconki pod postacią kolorowych pisanek czy kraszanek, mają symbolizować nowe życie. Baranek (kiedyś z masła, dziś cukrowy lub czekoladowy) ma symbolizować zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. Z kolei sól kuchenna ma chronić przed zepsuciem.


Śniadanie wielkanocne 2021

Śniadanie wielkanocne to jednak nie tylko święconka. W wielu polskich domach spożywa się ją tylko symbolicznie, dzieląc się jajkiem i składając sobie życzenia. Później na stole może pojawić się wiele innych wielkanocnych dań. Oto kilka ciekawych przepisów na Wielkanoc:

Śniadanie wielkanocne jak najbardziej może być podawane na ciepło. Nic nie stoi też na przeszkodzie, aby było wegańskie. Inspiracje dla potraw bez konieczności użycia produktów odzwierzęcych można znaleźć tutaj.
Czytaj także: Czy rząd zamknie kościoły na Wielkanoc? Niedzielski rozwiał wszelkie wątpliwości