Najlepszy przepis na danie z bobu. Pyszna zapiekanka z dodatkiem ziemniaków[PRZEPIS]

Weronika Tomaszewska-Michalak
Sezon letni trwa w pełni. To idealny czas dla miłośników bobu. Właśnie teraz można cieszyć się świeżymi okazami tego warzywa strączkowego. A co smacznego można z niego zrobić? Oto najlepszy przepis na zapiekankę z bobem i ziemniakami.
Przepis na zapiekankę z bobu. Fot. pexels.com

Pochodzenie bobu


Bób to jedna z najstarszych roślin uprawnych. Jego pochodzenie nie jest jednak do końca sprecyzowane. Wiadomo jedynie, że znano go już w epoce średniowiecza. Na początku jego ziarna znajdowano w wykopaliskach Troi. Obecnie bób jest popularny na terenie całej Europy, jak i w wielu innych krajach świata.

Wartości odżywcze bobu. Ile bób ma kalorii?

Choć bób ma niewiele kalorii (76 kcal/100 g) to jest sycący i bogaty w różne wartości odżywcze. Zawiera dużo błonnika pokarmowego, białka, a także minerały: sód, żelazo, miedź, magnez. Jest idealnym składnikiem zbilansowanej diety osób odchudzających się i wegetarian.
Z dodatkiem bobu można zrobić wiele smacznych popraw między innymi – kotlety, pasty czy sałatki. Bardzo szybkim i prostym sposobem na obiad w letnie dni jest zapiekanka z bobem i ziemniakami. Do jej wykonania potrzebna zaledwie kilka podstawowych składników.


Przepis na zapiekankę z bobem i ziemniakami


Składniki na zapiekankę z bobem i ziemniakami




Przygotowanie zapiekanki z bobem i ziemniakami

1. Ziemniaki obierz, i pokrój w cienkie plasterki. Bób ugotuj, przelej zimną wodą i obierz ze skórek. Cebulę również obierz i pokrój w plasterki.
2. Wymieszaj mokre składniki: wodę i bulion. Dodaj do tego przeciśnięty przez praskę czosnek.
3. W naczyniu żaroodpornym ułóż kolejno warstwy ziemniaków, cebuli i bobu. Potem całość zalej mieszanką bulionu, wody i czosnku. Naczynie przykryj pokrywą.
4. Piecz przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Mniej więcej w połowie czasu pieczenia, posyp całość startym parmezanem.

Po czym poznać dobry bób?


Najlepszy bób będzie oczywiście ten świeży. Po czym go poznać? Podczas zakupu, warto zwrócić uwagę na wygląd i zapach. Świeży to ten o jasnej barwie i neutralnym zapachu. Nie powinien mieć żadnych plamek.

Jak jeść bób?

Młode warzywo można spożywać bez gotowania, jeśli zależy nam na uzyskaniu maksimum wartości odżywczych. Warto zaznaczyć, że poprzez obróbkę termiczną bobu tracimy ok. 40 procent zawartych w nim witamin i minerałów.

Bób można także ugotować na parze lub w wodzie. Najpierw należy go wypłukać pod zimną wodą, następnie zaleć świeżą (na szklankę bobu, wlewamy dwie szklanki wody), dodać łyżeczkę cukru lub soli i gotować przez kilka minut.
Czytaj także: Ten przepis na domowe lody miętowe podbija sieć. Jedna porcja to tylko 145 kcal [PRZEPIS]
Starszy bób wymaga nieco dłuższego gotowania, czasem nawet do kilkudziesięciu minut. Warto więc spróbować go od czasu do czas i sprawdzić, czy jest już gotowy. Najlepiej obrać go ze skórki, gdy jest jeszcze ciepły.

Jak przechowywać bób?


Bób dobrze jest przechowywać w papierowym woreczku w lodówce. Przetrzymywany w niskiej temperaturze, może wytrzymać nawet tydzień. Można go również zamrozić lub ususzyć – wystarczy położyć ziarenka na suszarce do warzyw i zostawić na kilkanaście godzin, następnie włożyć je do słoiczka.

Kiedy bób może zaszkodzić?

Zjedzony w nadmiarze może powodować wzdęcia, powstawanie gazów i inne dolegliwości trawienne. Należy zachować zdrowy rozsądek w jedzeniu tego warzywa i porcjować go w odpowiedni sposób. Garstka nasion nie powinna zaszkodzić.

Bób nie jest polecany osobom cierpiącym na dnę moczanową. Powinni go też unikać, ci którzy mają problemy z układem pokarmowym. Ponadto może on spowodować reakcje alergiczne. Do wystąpienia objawów chorobowych po spożyciu bobu dochodzi zazwyczaj u osób cierpiących na fawizm.
Czytaj także: Chłodnik inny niż wszystkie. Z dodatkiem pieczonego ziemniaka, idealny na upalne dni[PRZEPIS]

Posłuchaj "naTemat codziennie". Skrót dnia w mniej niż 5 minut