Jak obrać jajko w kilka sekund? Genialny trick pomocny (nie tylko) na Wielkanoc

Monika Piorun
Święta Wielkanocne nie mogą obyć się bez jajek. Choć ściganie się o to, komu najdłużej uda się zachować niepopękaną skorupkę, należy do tradycji większości polskich rodzin w Wielką Niedzielę, to czasami potrzebujemy też obrać je w mgnieniu oka, bez zbędnych ceregieli. Jak to zrobić? Wystarczy zastosować się do poniższych porad.
Prosty lifehack, który ułatwia obieranie jajek, przyda się na wiele okazji, nie tylko w czasie Świąt Wielkanocnych. Fot. Jernej Furman / Flickr.com / CC BY 2.0


"Magicznych" sposobów na błyskawiczne obieranie jajek jest wiele. Jedni radzą, by podczas gotowania dodać do wody łyżeczkę sody oczyszczonej, dzięki której wewnętrzne błony szybko odkleją się od skorupki. Inni polecają zaś lekkie podtuczenie ich po ugotowaniu z obu stron, w miejscu, gdzie znajdują się pęcherzyki powietrza, które po pęknięciu ułatwią usunięcie skorupki.

Popularną metodą jest także turlanie jajek po płaskiej powierzchni tuż po lekkim nadtłuczeniu, a nieco bardziej wprawni w kulinarnych sztuczkach potrafią jednym, energicznym ruchem włożyć łyżeczkę pod delikatnie nadtłuczoną skorupkę i podważyć ją tak, by szybko odeszła od białka.


Najłatwiejszym i najczęściej rekomendowanym sposobem na niemal natychmiastowe pozbycie się skorupek jaj po ugotowaniu jest zalanie ich zimną wodą. Niska temperatura spowoduje się, że jajko łatwiej będzie się obierać.
Czytaj także: 5 sposobów na wykorzystanie skorupek jajek. Sprawdź, co z nimi zrobić

Po odcedzeniu wody wystarczy przykryć niewielkie naczynie przykrywką (szklankę z jednym jajkiem ugotowanym na twardo można po prostu zakryć ręką) i energicznie potrząsać przez kilka sekund.

W mgnieniu oka skorupka powinna zacząć niemal się "rozpływać" i po ukruszeniu na drobne kawałki łatwo odchodzić od skorupki.
Lepiej nie przesadzać z siłą naszych mięśni, bo delikatne jajka łatwo uszkodzić. Voilà! W ciągu kilku sekund problem z obieraniem jajek powinniśmy mieć z głowy.

Tylko nie wyrzucajmy od razu wszystkich skorupek, bo mogą się nam jeszcze przydać do różnych celów!

Czytaj także: Jak wykorzystać skorupki po jajkach? TOP 8 praktycznych trików, które mogą zaskoczyć
Czytaj także: Co oznaczają kody numeryczne na jajkach? Ta wiedza przyda się (nie tylko) na Wielkanoc [WYJAŚNIAMY]