Próbowałeś już tego trendu? Milenialsi i pokolenie Z uwielbiają solo-dining
Nowy trend wśród społeczności – Solo-dining
Wiele osób uwielbia odwiedzać restauracje, odkrywać nowe smaki, poznawać kuchnie świata lub wybierać sprawdzone, ulubione lokale. Wyjście do restauracji to również okazja do spędzenia miło czasu z partnerem, przyjaciółmi czy rodziną.
Jeszcze niedawno samotne wyjście do restauracji czy kawiarni wydawało się czymś kontrowersyjnym, jednak czasy się zmieniają. Coraz więcej osób decyduje się na jedzenie w lokalach w pojedynkę, co stało się popularnym trendem, określanym jako "solo-dining". Jest to szczególnie widoczne wśród Milenialsów i przedstawicieli pokolenia Z, którzy dostrzegają liczne korzyści płynące z jedzenia w samotności.
Dlaczego solo-dining zyskuje na popularności?
Według danych zebranych przez OpenTable platformę, która służy do rezerwacji stolika w restauracji, ich liczba na posiłki solo wzrosła w Stanach Zjednoczonych o 29% w ciągu ostatnich dwóch lat. W tym roku zanotowano wzrost o 18% w Niemczech i 14% w Wielkiej Brytanii.
Portal AP News donosi, że w Japonii istnieje specjalny termin na samotne posiłki: "ohitorisama", co oznacza "samotny" i jest wymawiane z honorowym tytułem, aby osoby jedzące w pojedynkę czuły się bardziej komfortowo.
Jednym z powodów wzrostu popularności solo-dining jest praca zdalna. Wiele osób potrzebuje odmiany od pracy w domu, dlatego decyduje się na zabranie laptopa do restauracji lub kawiarni, gdzie mogą kontynuować pracę w towarzystwie dobrego posiłku czy kawy.
Dyrektor generalna OpenTable, Debby Soo, zwraca uwagę, że solo-dining jest także formą okazywania sobie troski i doceniania czasu spędzanego w samotności.
– Myślę, że istnieje szerszy ruch na rzecz miłości własnej i dbania o siebie, a także cieszenia się swoim własnym towarzystwem – powiedziała Soo, cytowana przez AP News.
Samoakceptacja i umiejętność czerpania radości z przebywania ze sobą są kluczowymi elementami dobrego samopoczucia, które wpływają na inne sfery życia.
Przyczyniła się też do tego pandemia
-Pandemia również zmieniła nasze podejście do interakcji społecznych, które stały się mniej istotne podczas jedzenia na mieście - powiedziała Anna Mattila, profesor zarządzania hotelem na Penn State University.
W swoich badaniach nad samotnymi posiłkami ekspertka podkreśla, że smartfony pomagają niektórym gościom czuć się połączonymi z innymi, nawet gdy jedzą w pojedynkę.
– Normy społeczne się zmieniły. Ludzie nie patrzą już na samotnych gości i nie myślą: "Musisz być samotnikiem" – stwierdziła Mattila.
Rosnąca popularność tego trendu spowodowała, że w wielu restauracjach zmienia się układ stołów i krzeseł oraz aranżację wnętrz, aby lepiej odpowiadały potrzebom osób jedzących w pojedynkę. Media społecznościowe również ułatwiają znajdowanie restauracji idealnych do solo-dining.
Tren ten zyskuje popularność także dzięki rosnącemu zainteresowaniu podróżowaniem w pojedynkę. Coraz więcej osób decyduje się na odkrywanie świata na własną rękę, co naturalnie przekłada się na częstsze jedzenie solo.
Czytaj także: https://natemat.pl/568508,raj-polakow-all-inclusive-stanial