Jak zrobić najlepszego amerykańskiego burgera? Magda Gessler zdradziła swój sposób [PRZEPIS]

Weronika Tomaszewska-Michalak
28 maja obchodzimy Światowy Dzień Hamburgera. Warto więc odpowiednio uczcić ten dzień. Swoim sprawdzonym przepisem na prawdziwego amerykańskiego burgera podzieliła się królowa polskich kulinariów, Magda Gessler.
Oto najlepszy przepis na burgera. Fot. pixabay.com / StockSnap
To jedno z najpopularniejszych, obok pizzy, dań na całym świecie. Choć kiedyś był kojarzony wyłącznie z fast-foodem i śmieciowym jedzeniem, dziś zrobienie pysznego domowego burgera jest prawdziwą sztuką.
Dobrej jakości mięso, własnoręcznie wypiekana bułka, skrupulatnie dobrane składniki i sosy to gwarantowany sukces tej pozycji w naszym domowym menu. A skąd tak naprawdę pochodzi hamburger?

Dla wielu osób może być to zaskoczeniem, ale ta potrawa nie wywodzi się z Ameryki. Korzenie ma w Hamburgu. Dopiero rozpowszechniono ją w Stanach Zjednoczonych. Jedna z najstarszych restauracji serwujących hamburgery znajduje się w stanie Connecticut.
Do popularności jedzenia tego dania w wielu różnych odsłonach z pewnością przyczyniły się restauracje McDonald's. Cheeseburger, McChicken, Filet-o-Fish, BigMac i od niedawna Veggie Burger zyskały rzeszę fanów.


Gusta konsumentów zmieniły się z czasem i tak bary szybkiej obsługi straciły w starciu z burgerowniami z prawdziwego zdarzenia. Dziś opcji jest naprawdę wiele. A jak zrobić prawdziwego amerykańskiego burgera we własnym domu?

Przepis na amerykańskie hamburgery według Magdy Gessler

Z pomocą przychodzi przepis Magdy Gessler. W jednym z odcinków "Kuchennych rewolucji" prowadząca przedstawiła swój sposób, na przygotowanie tego przysmaku, przeprowadzając metamorfozę restauracji "One Way Restaurant" w Straszynie, która po rewolucji nazywa się "Marilyn Bar".

To właśnie tam domowe amerykańskie hamburgery, zachwyciły gości i obok pankejków i szejków, na stałe weszły do menu lokalu. Żeby zrobić hamburgery z przepisu Magdy Gessler potrzeba kilku składników.

Składniki na amerykańskie hamburgery (4 porcje):




Przygotowanie burgerów według Magdy Gessler:


1. Do (najlepiej świeżo) zmielonego mięsa dodaj: posiekaną cebulę, mięso, sos chili, imbir, pieprz, musztardę, sos Worcester i dolej odrobinę zimnej wody. Wszystko razem wymieszaj, tak, aby powstała gładka masa. Pod koniec wyrabiania, dodaj prażoną cebulkę.
2. Następnie uformuj 4 burgery, które potem smaż na patelni lub grilluj przez około 5-6 minut z każdej strony. Pod koniec warto nałożyć na mięso plaster sera.
3. Przekrojone bułki opiec przez parę minut w piekarniku, by stały się ciepłe i lekko chrupiące. Potem posmaruj je majonezem i ketchupem.
4. Na to połóż kolejno: sałatę, kotleta, plastry pomidora i cebuli. Na koniec przykryj wszystko wierzchem bułki posmarowanym od spodu majonezem. I gotowe.

Jak zrobić idealne bułki do burgera? [PRZEPIS]


Do domowego burgera najlepiej użyć także własnoręcznie zrobionych bułek. Choć na sklepowych półkach znajdziemy ich mnóstwo, to te zrobione we własnym domu z pewnością będą smaczniejsze. Przepis na bułki jest naprawdę prosty.

Składniki na bułki do burgerów:



Przygotowanie bułek:


1. Najpierw połącz suche składniki: mąkę, drożdże i cukier. Następnie dodaj maślankę, jajko i wszystko dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj masło. Wyrabiaj ciasto przez około 15 minut.
2. Tak przygotowaną masę wkładamy do pojemnika, przykrywamy ścierką i odstawiamy na około 1,5 godziny.
3. Kiedy ciasto wyrośnie formujemy z niego 8 bułek i znów pozostawiamy przykryte ściereczką na około godzinę.
4. Potem bułki smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w temperaturze 190 stopni C. około 15 minut.

Jakie mięso do burgera?


Najlepsi kucharze radzą, aby do zrobienia burgera kupić w sprawdzonym sklepie, mięso w dużym kawałku. Dopiero później w domu je zmielić. Jak powszechnie wiadomo do burgera najlepiej pasuje wołowina. Może to być udziec wołowy, antrykot czy rostbef.

Ważne, aby mięso na burgera miało dużo tłuszczu (20-30 proc). Najlepszą opcją na to danie nie przez przypadek jest właśnie mięso wołowe. Po odpowiedniej obróbce cieplnej (grillowanie, smażenie) jest soczyste, kruche i miękkie.

Niektórzy łączą też mięso wołowe z wieprzowiną (łopatką lub szynką). Dobre burgery wychodzą też z drobiu (kurczaka lub indyka). Jeśli lubicie ryby, do przygotowania burgera można z powodzeniem wykorzystać dorsza, mirunę czy tuńczyka.


Jak prawidłowo zmielić mięso i uformować burgery?


Mięso na burgery najlepiej zmielić maszynką z sitkiem o dużych oczkach. Jeśli zmielimy je dwukrotnie lub zrobimy to na małych oczkach zamieni się w tzw. papkę i straci walory prawdziwego burgera.

Formowanie również jest ważne. Pamiętajmy, że pod wpływem wysokiej temperatury nasze kotlety znacznie się skurczą, dlatego warto uformować je, tak, aby miały dłuższą średnicę, niż bułki.

Jak doprawić mięso do burgera?


Żeby odpowiednio doprawić burgera wystarczy jedynie sól i świeżo zmielony czarny pieprz. Najlepiej zrobić to tuż przed położeniem mięsa na ruszt lub patelnie. Sól rozpuszcza niektóre białka, dlatego mięso posolone podczas wyrabiania może stać się zbyt lepkie, a po usmażeniu straci swoją kruchość.

Jak smażyć burgera?


Burgera najlepiej przyrządzić na żeliwnej patelni. Można posmarować ją smalcem albo gęsim tłuszczem i dobrze rozgrzać. Kotlety smażyć od 3 do 6 minut z każdej strony. Nie należy ich co chwilę obracać, ani dociskać, bo stracą wszystkie "soki", odpowiedzialne za kruchość i soczystość.

Zobacz także: