Mineralna, źródlana czy stołowa - [url=http://shutr.bz/HdYKUK] jak wybrać wodę dla siebie? [/url]
Mineralna, źródlana czy stołowa - [url=http://shutr.bz/HdYKUK] jak wybrać wodę dla siebie? [/url] Fot. Shutterstock.com

Picie wody jest podstawą racjonalnego odżywiania i sprzyja zachowaniu zdrowia i dobrej kondycji fizycznej. Podstawową kwestią przy wyborze wody jest znajomość potrzeb własnego organizmu i dobranie jej odpowiednio do sytuacji, w jakiej się znajdujemy. Wydaje się skomplikowane? Tak naprawdę wcale takie nie jest. Poniżej znajdziecie kilka przydatnych porad - najważniejszą z nich jest po prostu sięganie po wodę na co dzień. To najbardziej neutralny i dlatego najlepszy płyn.

REKLAMA
Partnerem akcji "Świadomie o wodzie" jest Żywiec Zdrój

Naturalna woda nie zawiera żadnych dodatków, nie ma kalorii i dlatego jest najbardziej polecana spośród wszystkich dostępnych napojów. U osoby dorosłej może pokryć nawet 100 proc. dziennego zapotrzebowania na płyny, a powinna stanowić przynajmniej 60-80 proc. tego, co codziennie wypijamy, gdyż tak jest najzdrowiej. Brak wody w organizmie przejawia się nie tylko chronicznym zmęczeniem, bezsennością, pogorszeniem koncentracji, zaburzeniami pamięci, bólami głowy i przesuszeniem skóry, ale i kłopotami z trawieniem i sercem. Chroniczny niedobór wody w organizmie może zaś prowadzić do kamicy nerkowej i trwałego zwyrodnienia stawów. Dlatego warto sięgać po wodę jak najczęściej i dbać w ten sposób o zdrowe nawodnienie.
Jak więc wybrać wodę optymalną dla siebie?
Dla każdego na co dzień
Jeśli nie chcesz w sposób szczególny śledzić składu wszystkich dostępnych na rynku wód butelkowanych wystarczy, że zapamiętasz, iż w codziennej diecie, dla wszystkich niezależnie od wieku i stanu zdrowia, odpowiednia jest woda źródlana i mineralna niskozmineralizowana. Takie wody charakteryzują się zrównoważonym składem mineralnym - niską ogólną mineralizacją (z reguły do 500 mg/l) i można je bezpiecznie pić w każdej sytuacji bez szczególnych ograniczeń dotyczących wypijanej ilości. Jako stałe źródło wody niezbędnej na co dzień możemy wybierać też wody średnio zmineralizowane, nie są one jednak zalecane dla najmłodszych dzieci.

Dla niemowląt i dzieci

To szczególna grupa i dlatego woda przeznaczona dla najmłodszych musi spełniać odpowiednie wymagania. W szczególności powinna to być woda niskozmineralizowana (źródlana lub mineralna), czyli zawierająca do 500 mg składników mineralnych w litrze. Powinna być też niskosiarczanowa (poniżej 20 mg/l) i niskosodowa (poniżej 20 mg/l), o zawartości fluorków nieprzekraczającej 0,7 mg/l oraz azotynów nie wyższej od 0,02 mg/l, a azotanów – od 10 mg/l. Nie wszystkie z tych informacji muszą być podane na etykiecie, ale z pomocą przychodzą pozytywne opinie odpowiednich instytucji (np. Centrum Zdrowia Dziecka czy Instytut Matki i Dziecka). Zgodnie z zaleceniami grupy ekspertów Polskiego Towarzystwa Pediatrycznego dzieciom po 3. roku życia można podawać także wodę średnio zmineralizowaną. Dla dzieci poniżej 7 lat nieodpowiednia jest woda o zawartości fluorków przekraczającej 1,5 mg/l.
Dla kobiet w ciąży i karmiących piersią
W polskich wytycznych opracowanych przez Polskie Towarzystwo Ginekologiczne i Polskie Towarzystwo Pediatryczne dla kobiet w ciąży i karmiących piersią zaleca się wody źródlane i mineralne nisko i średnio zmineralizowane.
Dla pracujących fizycznie i sportowców
W czasie bardzo intensywnego wysiłku fizycznego lub pracy fizycznej w uciążliwych warunkach termicznych odpowiednią wodą będzie woda stołowa otrzymywana z mieszaniny wód o różnym stopniu mineralizacji lub z wody źródlanej, do której dodaje się sole mineralne zawierające jeden lub więcej składników w ilościach mających znaczenie fizjologiczne.
W czasie upałów
Gdy jest bardzo wysoka temperatura bardzo ważne jest regularne uzupełnianie płynów, gdyż organizm więcej potrzebuje. Zaleca się picie naturalnych wód mineralnych średnio – lub wysoko zmineralizowanych, ze znaczną zawartością chlorków sodu oraz chlorków i/lub wodorowęglanów wapnia i magnezu. Można też do zwykłej wody dodać odrobinę soli. Jest to ważne szczególnie wtedy, gdy rezygnujemy z posiłków, a do tego intensywnie się pocimy. Warto też w takich sytuacjach sięgać po wodniste warzywa i owoce, np. ogórki czy arbuzy.
Do gotowania
Jeżeli chcemy wykorzystać wodę butelkowaną do gotowania, należy wybierać wodę z niższą zawartością wapnia (do 50 mg/l) i magnezu (poniżej 30 mg/l), aby uniknąć wytrącania się tych pierwiastków podczas gotowania. Odpowiednie będą wody źródlane i mineralne nisko zmineralizowane.
Dla osób z niedoborami składników mineralnych
W uzupełnianiu stwierdzonych niedoborów mineralnych pomocne jest picie wód wysoko zmineralizowanych zawierających deficytowe pierwiastki (np. wapń, magnez, fluor czy żelazo) w znaczących stężeniach wskazanych specjalnym oznaczeniem na etykiecie. Oczekiwane efekty stosowania tych wód mogą być zauważalne po systematycznym piciu takiej wody przez co najmniej miesiąc w ilości około 0,7- 1 litra dziennie. I tak dla uzupełnienia niedoborów wapnia pijemy wodę o jego zawartości powyżej 150 mg/l, magnezu – powyżej 50 mg/l, fluorków – powyżej 1 mg/l i żelaza – również powyżej 1 mg/l. Takie ilości wymienionych substancji mineralnych zawierają wody wysoko zmineralizowane. Należy pamiętać, że nie są one odpowiednie do picia dla wszystkich, zwłaszcza dla dzieci. Nie powinny być również wypijane w dużej dawce dziennej.

Dla osób z wybranymi dolegliwościami

• Osobom chorym na nadciśnienie i ze skłonnościami do obrzęków zalecane jest picie wód z niską zawartością sodu (poniżej 20 mg/l).
• Gdy ktoś ma dolegliwości żołądkowe, jak owrzodzenia i nadkwasota, nie powinien pić wody wysokonasyconej dwutlenkiem węgla, zwłaszcza w większej jednorazowej dawce.
• Osobom z nadkwasotą żołądka i skłonnością do jego owrzodzeń, a także po wypiciu większej ilości alkoholu poleca się wody ze znaczną zawartością wodorowęglanów, zwłaszcza sodu. Dla tych osób wskazane jest natomiast picie systematyczne przez dłuższy czas (3 razy dziennie) wód alkalicznych.