![Po upadku PRL-u Polskę ogarnęły najróżniejsze światowe trendy żywieniowe](https://m.natemat.pl/6ebe3c05890907095423e9f901cc8f17,1680,0,0,0.jpg)
– Komunizm sprowadził polską narodową kuchnię do najmniejszego wspólnego mianownika. Później kraj zalały fast foody i pizzerie. Ale młode pokolenie tchnęło w polskie kulinaria nowe życie. To prawdziwa rewolucja – pisał swojego czasu "The Economist" w tekście pod wiele mówiącym tytułem „Co komunizm zrobił polskiej kuchni”. Według słynnej brytyjskiej gazety – zrobił jej krzywdę: „Kuchnia stała się monotonna, mdła i charakteryzowała ją niska jakość składników, wykonania oraz równie niskie oczekiwania”.
1. Food trucki
2. Kooperatywa spożywcza
Ruch kooperatyw spożywczych oparty jest na przekonaniu, że sposób produkcji i dystrybucji żywności w społeczeństwie jest nierozłącznie związanymi z kwestiami ekologii i demokracji. Dlatego całkowite poddanie go zasadom efektywności finansowej jest niewłaściwe. Powoduje ono, że osoby o niskich dochodach nie mają dostępu do zdrowej żywności, a rolnicy nie mają warunków, aby dbać o ekologiczne funkcje swojej gospodarki. Pragniemy urzeczywistniać sposób produkcji i dystrybucji żywności, którego nadrzędnym celem nie będą zyski, a jak najlepsze spełnianie potrzeb konsumentów oraz producentów, określonych przez nich samych w demokratycznym procesie.
3. Targi Śniadaniowe
4. Guerilla Gardening
5. Slow food
Chcemy, by Terra Madre - Slow Food Festival był świętem "Matki Ziemi", dlatego zapraszamy wszystkich rolników, hodowców oraz przetwórców wytwarzających dobre, czyste i sprawiedliwe produkty spożywcze. Program Terra Madre wypełnią laboratoria smaku, warsztaty kulinarne, debaty tematyczne i pokazy, za którymi stać będą najwyższe autorytety. Czytaj więcej
Partnerem tekstów "25 lat rewolucji gospodarczej" jest PKN ORLEN.
Zobacz także artykuły z cyklu "25 lat rewolucji gospodarczej"