Jakie wino do jakiej potrawy? Czy wiesz, jakie wino będzie odpowiednie do obiadu lub kolacji?
Jakie wino do jakiej potrawy? Czy wiesz, jakie wino będzie odpowiednie do obiadu lub kolacji? pexels.com
Reklama.

Jakie wino do jakiej potrawy?

Dobre towarzystwo i kulinarne przysmaki to gwarancja romantycznej kolacji we dwoje. Kieliszek dobrego wina z kolei jest częścią posiłku, który wzmocni lub całkowicie odmieni doznania smakowe. Najtrudniejszą rzeczą w łączeniu wina i jedzenia jest nieskończona liczba możliwych kombinacji. Dlatego każda reguła prowadzi do dużej liczby wyjątków. Nie wiesz, jakie wybrać wino do potrawy? Przedstawiamy gotową ściągę - zaskocz znajomych znajomością wina do obiadu, sałatki, mięs lub deserów.

Jakie wino do sushi

W Europie wino jest zwykle podawane z wykwintną kuchnią. Japończycy uważają to za raczej nieodpowiednie w połączeniu z sushi, ale w rzeczywistości pyszne białe wino, zwłaszcza świeży Riesling z pikantną kwasowością, wspaniale komponuje się z mineralnym smakiem ryby. Ci, którzy nie tolerują tak dobrze Rieslinga ze względu na jego kwasowość, znajdą dwie bardzo dobre alternatywy z Chardonnay zza oceanu lub Sauvignon blanc!
Japońskie wino ryżowe, nie pije się bezpośrednio z sushi, ale jest bardzo popularne. Podaje się je na zimno, a podczas nalewania – przynajmniej w Japonii – należy przestrzegać zasad etykiety. Najważniejsza osoba przy stole jest obsługiwana jako pierwsza, a następnie goście w kolejności zajmowanej przez nich pozycji społecznej. Gospodarz sam czeka, aż osoba siedząca obok naleje mu swoją szklankę.

Jakie wino do ryby

Lekkie białe wina o niewielkiej kwasowości zazwyczaj najlepiej komponują się z subtelnie przyprawionymi, gotowanymi, przygotowywanymi na parze lub gotowanymi rybami słodkowodnymi o wyrafinowanym smaku. Pinot Blanc, Silvaner.

Jakie wino do kaczki

Jak zwykle w przypadku kaczka jest idealnym przykładem, że do dobrej, choć tłustek kaczki najlepiej będzie podawać wino z odrobiną kwasowości i świeżości. Dobrze sprawdza się również z owocami takimi jak wiśnie i śliwki, stąd owocowe czerwone wina, takie jak Pinot.

Jakie wino do spaghetti

Jeśli twoje danie spaghetti jest proste i oparte na serze, każde lekkie białe (np. Chardonnay, Riesling) lub czerwone wino (np. Pinot Noir, Lambrusco) poprawi kremowość sera. Połączenie wina z daniami spaghetti, które zawierają egzotyczne przyprawy i zioła, najlepiej komponuje się z winami o lekkiej lub średniej treści, takimi jak Merlot, Soave, Sangiovese itp. Jeśli lubisz wegetariańskie spaghetti i chcesz zachować świeżość i smak warzyw, połącz je z lekkim winem, takim jak Soave, Chardonnay, Riesling itp.
logo
pexels.com

Jakie wino do łososia

Łosoś to ryba wszechstronna. Wędzony lub marynowany i podawany na zimno, dobrze komponuje się z wytrawnym Chardonnay. Do łososia gotowanego, pieczonego lub grillowanego polecane jest wytrawne białe wino o określonej treści, np. Chardonnay, Pinot Gris, Neuburger lub południowofrancuskie białe Grenache Blanc, Colombard, Ugni Blanc czy Viognier.

Jakie wino do ciasta i deseru

Jeśli chodzi o ciasta i desery, należy również pamiętać o prostej zasadzie - wino powinno być równie słodkie, jak deser, ale nie słodsze od niego. Szlachetne słodkie wina, są najlepszym dodatkiem do mniej słodkich deserów i dlatego łatwo je łączyć z jagodami, egzotycznymi owocami i bardzo przyjaznymi dla wina ciastami migdałowo-orzechowymi. Jeśli ciasto jest czekoladowe, może to być Porto, które dobrze komponuje się z ciemną czekoladą. Z kolei do lekkich ciast lepiej pasują białe wina, typu Riesling, które są lekko kwaśne.

Jakie wino do pizzy

Podstawowa zasada dla początkujących - pizza i wino powinny się uzupełniać w swoich smakach. Twoje wino nie powinno kraść show z pizzy, ale smak też nie powinien całkowicie zniknąć. Aby odkrywać nowe smaki, możesz wybrać wytrawne, nietaninowe czerwone wina. Wszechstronne są Barbera d'Asti, lekkie Sangiovese, Nero d'Avola, Merlot. Również różowe, średnio mocne i świeże, wytrawne białe wina są dobrym dodatkiem do pizzy.

Jakie wino do krewetek i owoców morza

Świeże lub kwaśne białe wina, takie jak Sauvignon Blanc lub Pinot Grigio, dobrze komponują się z rybami, małżami, krewetkami i tym podobnymi. Jeśli wolisz czerwone wino, wybierz miękkie czerwone wina o smaku jagodowym, na przykład lekkie Pinot Noir lub hiszpańska Rioja. Białe wytrawne wina, takie jak Chardonnay czy Sauvignon Blanc, dobrze komponują się z grillowaną rybą.

Jakie wino do kurczaka - jakie wino do drobiu

Białe wino wytrawne lub półwytrawne zwykle dobrze komponuje się z drobiem. W zależności od sposobu przyrządzenia i doprawienia lepiej nadaje się wino bardziej subtelne lub wyraziste.
W przypadku dań o nieco kwaśnym smaku takich jak filet z piersi kurczaka w pomarańczowej marynacie, wino powinno stanowić przeciwwagę. W związku z tym dobre są owocowe wina białe o małej kwasowości, takie jak Silvaner lub lekkie Chardonnay. Jeśli dania są raczej słodkie, takie jak curry z kurczaka z wkładką owocową, z kolei wino może zawierać nieco więcej kwasu, np. Pinot Gris.
Mocno przyprawione, aromatyczne dania drobiowe dobrze komponują się z lekkimi, owocowymi czerwonymi winami.

Jakie wino do sera

Ser i wino to kulinarne połączenie, które wymaga pewnej harmonii. Dwie podstawowe zasady nadają się do przybliżonej orientacji - ser i wino z tego samego regionu zwykle dobrze do siebie pasują. Ponadto smak sera nie powinien „przytłaczać” aromatu wina.
Dlatego też łagodne wino lepiej łączy się z łagodnym serem, podczas gdy wino o intensywnym smaku może również konkurować z mocnym lub pikantnym serem. Jeśli wino podaje się z całym półmiskiem serów, wybór win powinien opierać się na najmocniejszym gatunku sera.

Jakie wino do indyka

Najlepszym wyborem są wina aromatyczne, eleganckie i gładkie – czy to z amerykańskich regionów upraw, czy z innych klimatów. Ponieważ indyk składa się zarówno z białego, jak i ciemnego mięsa, dobrym pomysłem jest oferowanie gościom zarówno czerwonego, jak i białego wina do wyboru.

Jakie wino do wieprzowiny

Podstawowa zasada wina z wieprzowiną: pikantne i obfite dania wieprzowe podawać z winem, które jest jak najbardziej kwaśne, mocne i niezbyt złożone. Pinot Noir, który jest jednocześnie owocowy i kwaskowy to dobry wybór do mięsa wieprzowego.

Jakie wino do sałatki

Sałatki liściaste z lekkim dressingiem i subtelnym, delikatnym aromatem zazwyczaj dobrze współgrają z lekkimi, wytrawnymi i niezbyt ostrymi białymi winami. Bardzo odpowiednie są na przykład wina Riesling, Pinot Blanc, Elbling lub Silvaner.