Jakie wino do jakiej potrawy? Wbrew pozorom, wybór nie jest prosty

Paulina Szymańska
Chciałbyś podać wino do dobrego posiłku? W takim razie dowiesz się zaraz, które czerwone lub białe wino dobrze komponuje się z mięsem, rybami i deserami. Jakie wino do jakiej potrawy?
Jakie wino do jakiej potrawy? Czy wiesz, jakie wino będzie odpowiednie do obiadu lub kolacji? pexels.com

Jakie wino do jakiej potrawy?

Dobre towarzystwo i kulinarne przysmaki to gwarancja romantycznej kolacji we dwoje. Kieliszek dobrego wina z kolei jest częścią posiłku, który wzmocni lub całkowicie odmieni doznania smakowe. Najtrudniejszą rzeczą w łączeniu wina i jedzenia jest nieskończona liczba możliwych kombinacji. Dlatego każda reguła prowadzi do dużej liczby wyjątków. Nie wiesz, jakie wybrać wino do potrawy? Przedstawiamy gotową ściągę - zaskocz znajomych znajomością wina do obiadu, sałatki, mięs lub deserów.

Jakie wino do sushi

W Europie wino jest zwykle podawane z wykwintną kuchnią. Japończycy uważają to za raczej nieodpowiednie w połączeniu z sushi, ale w rzeczywistości pyszne białe wino, zwłaszcza świeży Riesling z pikantną kwasowością, wspaniale komponuje się z mineralnym smakiem ryby. Ci, którzy nie tolerują tak dobrze Rieslinga ze względu na jego kwasowość, znajdą dwie bardzo dobre alternatywy z Chardonnay zza oceanu lub Sauvignon blanc!


Czytaj także: Wszystko o sushi - historia, jak to ugryźć, czemu tyle kosztuje i jak zrobić je w domu

Japońskie wino ryżowe, nie pije się bezpośrednio z sushi, ale jest bardzo popularne. Podaje się je na zimno, a podczas nalewania – przynajmniej w Japonii – należy przestrzegać zasad etykiety. Najważniejsza osoba przy stole jest obsługiwana jako pierwsza, a następnie goście w kolejności zajmowanej przez nich pozycji społecznej. Gospodarz sam czeka, aż osoba siedząca obok naleje mu swoją szklankę.

Jakie wino do ryby

Lekkie białe wina o niewielkiej kwasowości zazwyczaj najlepiej komponują się z subtelnie przyprawionymi, gotowanymi, przygotowywanymi na parze lub gotowanymi rybami słodkowodnymi o wyrafinowanym smaku. Pinot Blanc, Silvaner.

Jakie wino do kaczki

Jak zwykle w przypadku kaczka jest idealnym przykładem, że do dobrej, choć tłustek kaczki najlepiej będzie podawać wino z odrobiną kwasowości i świeżości. Dobrze sprawdza się również z owocami takimi jak wiśnie i śliwki, stąd owocowe czerwone wina, takie jak Pinot.

Jakie wino do spaghetti

Jeśli twoje danie spaghetti jest proste i oparte na serze, każde lekkie białe (np. Chardonnay, Riesling) lub czerwone wino (np. Pinot Noir, Lambrusco) poprawi kremowość sera. Połączenie wina z daniami spaghetti, które zawierają egzotyczne przyprawy i zioła, najlepiej komponuje się z winami o lekkiej lub średniej treści, takimi jak Merlot, Soave, Sangiovese itp. Jeśli lubisz wegetariańskie spaghetti i chcesz zachować świeżość i smak warzyw, połącz je z lekkim winem, takim jak Soave, Chardonnay, Riesling itp.
pexels.com


Jakie wino do łososia

Łosoś to ryba wszechstronna. Wędzony lub marynowany i podawany na zimno, dobrze komponuje się z wytrawnym Chardonnay. Do łososia gotowanego, pieczonego lub grillowanego polecane jest wytrawne białe wino o określonej treści, np. Chardonnay, Pinot Gris, Neuburger lub południowofrancuskie białe Grenache Blanc, Colombard, Ugni Blanc czy Viognier.

Jakie wino do ciasta i deseru

Jeśli chodzi o ciasta i desery, należy również pamiętać o prostej zasadzie - wino powinno być równie słodkie, jak deser, ale nie słodsze od niego. Szlachetne słodkie wina, są najlepszym dodatkiem do mniej słodkich deserów i dlatego łatwo je łączyć z jagodami, egzotycznymi owocami i bardzo przyjaznymi dla wina ciastami migdałowo-orzechowymi. Jeśli ciasto jest czekoladowe, może to być Porto, które dobrze komponuje się z ciemną czekoladą. Z kolei do lekkich ciast lepiej pasują białe wina, typu Riesling, które są lekko kwaśne.

Jakie wino do pizzy

Podstawowa zasada dla początkujących - pizza i wino powinny się uzupełniać w swoich smakach. Twoje wino nie powinno kraść show z pizzy, ale smak też nie powinien całkowicie zniknąć. Aby odkrywać nowe smaki, możesz wybrać wytrawne, nietaninowe czerwone wina. Wszechstronne są Barbera d'Asti, lekkie Sangiovese, Nero d'Avola, Merlot. Również różowe, średnio mocne i świeże, wytrawne białe wina są dobrym dodatkiem do pizzy.

Jakie wino do krewetek i owoców morza

Świeże lub kwaśne białe wina, takie jak Sauvignon Blanc lub Pinot Grigio, dobrze komponują się z rybami, małżami, krewetkami i tym podobnymi. Jeśli wolisz czerwone wino, wybierz miękkie czerwone wina o smaku jagodowym, na przykład lekkie Pinot Noir lub hiszpańska Rioja. Białe wytrawne wina, takie jak Chardonnay czy Sauvignon Blanc, dobrze komponują się z grillowaną rybą.

Czytaj także: Polakowi spod Torunia za jedną krewetkę płacą tyle, ile kasjerka w Biedronce wyciąga przez miesiąc

Jakie wino do kurczaka - jakie wino do drobiu

Białe wino wytrawne lub półwytrawne zwykle dobrze komponuje się z drobiem. W zależności od sposobu przyrządzenia i doprawienia lepiej nadaje się wino bardziej subtelne lub wyraziste.

W przypadku dań o nieco kwaśnym smaku takich jak filet z piersi kurczaka w pomarańczowej marynacie, wino powinno stanowić przeciwwagę. W związku z tym dobre są owocowe wina białe o małej kwasowości, takie jak Silvaner lub lekkie Chardonnay. Jeśli dania są raczej słodkie, takie jak curry z kurczaka z wkładką owocową, z kolei wino może zawierać nieco więcej kwasu, np. Pinot Gris.

Mocno przyprawione, aromatyczne dania drobiowe dobrze komponują się z lekkimi, owocowymi czerwonymi winami.


Jakie wino do sera

Ser i wino to kulinarne połączenie, które wymaga pewnej harmonii. Dwie podstawowe zasady nadają się do przybliżonej orientacji - ser i wino z tego samego regionu zwykle dobrze do siebie pasują. Ponadto smak sera nie powinien „przytłaczać” aromatu wina.

Dlatego też łagodne wino lepiej łączy się z łagodnym serem, podczas gdy wino o intensywnym smaku może również konkurować z mocnym lub pikantnym serem. Jeśli wino podaje się z całym półmiskiem serów, wybór win powinien opierać się na najmocniejszym gatunku sera.

Czytaj także: Halloumi na 3 sposoby. Burger z cypryjskim serem rozkocha Twoje podniebienie!

Jakie wino do indyka

Najlepszym wyborem są wina aromatyczne, eleganckie i gładkie – czy to z amerykańskich regionów upraw, czy z innych klimatów. Ponieważ indyk składa się zarówno z białego, jak i ciemnego mięsa, dobrym pomysłem jest oferowanie gościom zarówno czerwonego, jak i białego wina do wyboru.

Jakie wino do wieprzowiny

Podstawowa zasada wina z wieprzowiną: pikantne i obfite dania wieprzowe podawać z winem, które jest jak najbardziej kwaśne, mocne i niezbyt złożone. Pinot Noir, który jest jednocześnie owocowy i kwaskowy to dobry wybór do mięsa wieprzowego.

Jakie wino do sałatki

Sałatki liściaste z lekkim dressingiem i subtelnym, delikatnym aromatem zazwyczaj dobrze współgrają z lekkimi, wytrawnymi i niezbyt ostrymi białymi winami. Bardzo odpowiednie są na przykład wina Riesling, Pinot Blanc, Elbling lub Silvaner.